Nowości TFP #21

Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72

kajman

Re: Nowości TFP #21

Post autor: kajman »

santosz pisze: sob lis 07, 2020 1:33 am No nie, Stevie Wonder poza listą, no tu już ręce opadywują
Dla mnie też załamka. I zauważ, że niektóre Twoje propozycje mocno wspieram. To nie jest tak, że żadna mi się nie podoba.
santosz pisze: sob lis 07, 2020 1:33 am Ale przynajmniej jest pani Barbora, czyli coś z cyklu cudze chwalicie, swego nie ten tego.
A to z kolei moja propozycja. Cieszę się, że podeszła.
gżegoż pisze: pt lis 06, 2020 11:36 pm Wspaniała druga część teledysku
Czy my oceniamy piosenki czy teledyski? Ja przy ocenie włączam utwór i zaczynam pisać w innym wątku (lub na innym forum). Przerywam, kiedy utwór się kończy, wrzucam następny i wracam do pisania. Muzyka powinna bronić się sama.
AlekOb
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011

Post autor: AlekOb »

4989341 pisze: sob lis 07, 2020 11:17 am
AlekOb pisze: sob lis 07, 2020 1:55 am No rzeczywiście też widziałem, że czasem przychodzi kilka głosów z chyba co najmniej połową wspólnych typów z tym samym utworem na czele. :roll:
No i Limitless ma przez to najbardziej wiernych głosujących, ciekawe ile jeszcze posiedzi...
przez kolejny rok, a może i dłużej...
No weź nie strasz, jakiś umiar też powinien być.
Bo inaczej to chyba wbrew tytułowi, trzeba będzie zrobić jakiś limit ;)
szeptun68
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2010

Post autor: szeptun68 »

Witam serdecznie wszystkich forowiczów i jednocześnie gorąco pozdrawiam. Cieszę się, że przypadł mi zaszczyt uczestniczenia w tak fajnej zabawie, jaką bez wątpienia jest TFP.

Do:
Yacy
santosz
kownicki1980
AlekOb
4989341
Profile szeptun68 i Monika1984 są "czyste"
Zatem bez obaw. Nie jesteśmy botami, jesteśmy...rodzeństwem :D
gżegoż

Post autor: gżegoż »

santosz pisze: sob lis 07, 2020 1:33 amkoty rządzą, ale pieski też bardzo sympatyczne :)
Oczywiście, też są kochane! :D
kajman pisze: sob lis 07, 2020 11:31 amCzy my oceniamy piosenki czy teledyski?
Ale chyba w regulaminie forum nie ma żadnego punktu, który zabraniałby krótkie wyrażenie swoich odczuć również względem teledysku? :know: :nie:
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

+1.
Awatar użytkownika
Sundrajta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)

Post autor: Sundrajta »

AlekOb pisze: sob lis 07, 2020 3:24 pm Bo inaczej to chyba wbrew tytułowi, trzeba będzie zrobić jakiś limit
Jaki tam limit, skoro suweren tak zdecydował, to my musimy być temu głosowi posłuszni. :lol: A np. na forum MyCharts gdzie jest podobna lista (przy jednak wyraźnie mniejszej frekwencji), w top 30 Muniek Staszczyk z "Polą" utrzymuje się już ponad 70 tygodni, także wiesz te nieco ponad 20 tygodni BJ tutaj wygląda jak pikuś...
AlekOb pisze: sob lis 07, 2020 1:55 am też widziałem, że czasem przychodzi kilka głosów z chyba co najmniej połową wspólnych typów z tym samym utworem na czele.
No i Limitless ma przez to najbardziej wiernych głosujących, ciekawe ile jeszcze posiedzi...
Chwilami odnoszę wrażenie, że to jest jakiś transfer ludzi z forum Bon Jovi? :roll:
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Jako że sam sobie jestem sterem żeglarzem i okrętem, najpierw wrzucę oceny ubiegłotygodniowych nowości, gdyż w weekend nie znalazłem niestety czasu na to.
A może jutro ogarnę całą resztę?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Hannah Montana z takim silnym wręcz męskim głosem, no no, kto by pomyślał? Killersi wciąż w formie, Airbag jak zawsze (przynajmniej w odniesieniu do ostatniej płyty) wciągający. Jedynym, ale za to poważnym zarzutem do "Kobiety" jest to że ja już takich piosenek słyszałem tysiące i nie ma tu nic oryginalnego, więc o zachwytach mowy być nie może, choć wszystko tu gra jak należy. Pertness podobnie wszystko brzmi zgodnie z kanonem metalu, no ale to jeszcze za mało na przebój! Bardziej niż gitara Skawy ten kawałek ratuje wokal Piaska, no ale to wciąż nie to czego jak od nich oczekuję. :mrgreen: Zgadzam się z kajmanem, że ten Calvin z Weekndem jest do strawienia. Już widać, że to będzie hit na miarę "Limitless" na naszej liście i nie spodziewam się innego debiutu w piątek jak miejsce na podium, więc muszę merytorycznie ich ocenić i tekstowo jest fajnie, bo "Ameryka jest w ogniu, świat stanął na głowie" brzmi autentycznie i przekonująco wręcz reportersko, a muzyka, no cóż Janek Borysewicz wymyślał o wiele fajniejsze riffy. :roll:
Im dłużej słucham Waltera Trouta, tym bardziej mi wżyna się w głowę! Może to o to chodzi w bluesie, że trzeba dany utwór usłyszeć z 50 razy i wtedy odnajdzie się jego prawdziwy sens? "Gorący towar" już to brzmi dzisiaj bardzo podejrzanie, a jeszcze ta przeróbka, która niczego nie wnosi, dlatego nawet nie zapytam po co, bo dobrze to wiem. IF za to mnie normalnie rozczula, tak właśnie powinno nagrywać się proste piosenki. Skandynawskie "Gusła", a wieć mam na myśli (bo będzie jeszcze jeden) Wardrunę, wciągające, niepokojące i mroczne czyli dokładnie takie jakie jak być powinny dźwięki w tym nurcie, chociaż czegoś zabrakło. Miszon pisał że "Złe wychowanie" to jego ulubiony kawałek z ostatniej edycji NL (sam zresztą zgłosił Noże do tej zabawy) i o dziwo u mnie było tak samo (obok "Światła"), a przecież żadnej z tych piosenek sam nie zgłaszałem. 8) Tak dawno nie słyszałem Eddie Brickell, że teraz po głosie bym jej nie poznał. :shock: A sama piosenka cudna, tylko że słyszę to dopiero za drugim przesłuchaniem i dlatego nie było jej w mojej piątce. Coś mi się chyba w głowie poprzestawiało, bo nawet Rosalie potrafi do mnie przemówić. Shakin jak słyszę trochę się uspokoił, może i dobrze mu to zrobi? BOC także gra takie proste rockowe i to czasem nie wystarcza. Francuski (bo zapomniałem o tym) Skald tym razem odrobinę wyżej od Norwegów w starogotyckich brzmieniach. Tak zaśpiewać "Suzanne" żebym w ogóle nie poznał oryginału, to trzeba umieć. Ten Joe B. z piosenki na piosenkę jest jedna coraz słabszy, zatem płyta nie zapowiada się na jakąś wybitną? Stevie całkiem znośny, a że się też go dawno nie słyszało, to tym bardziej z rozrzewnieniem słucham jego nowego nagrania. Dla odmiany FI wysyła w moją stronę bardzo intrygujące dźwięki i zdaje się też za pierwszym razem tego nie dostrzegłem? I wreszcie cover który sam wybrałem, nie tak odmienny od oryginału jak ten w wykonaniu Barbory, jednakże bardzo klimatyczny i to mnie w nim najbardziej przyciąga.

[9,5] Noże – ZŁE WYCHOWANIE
[8,0] Edie Brickell & the New Bohemians – MY POWER
[8,0] Walter Trout feat. Robby Krieger – GOIN' DOWN TO THE RIVER
[7,5] Airbag – SUNSETS
[7,5] Aurora – THANK U

-------------------------------
[7,5] Skáld – SOLARLJOÐ
[7,0] Barbora Mochowa – SUZANNE
[7,0] Stevie Wonder feat. Gary Clark Jr – WHERE IS OUR LOVE SONG
[7,0] Wardruna – KVITRAVN
[6,5] Future Islands – GLADA
[6,5] Ikarus Feel – DOMINO
[6,5] the Killers – DYING BREED
[6,0] Blue Öyster Cult – TAINTED BLOOD
[6,0] Calvin Harris feat. the Weeknd – OVER NOW
[6,0] Lady Pank – AMERYKA
[6,0] Pertness – LEFT BEHIND
[6,0] Woman + Brian May – I'M A WOMAN
[5,5] Joe Bonamassa – HIGH CLASS GIRL
[5,5] Miley Cyrus – SWEET JANE (MTV Unplugged)
[5,5] Rosalie. – ZAPOMNIAŁAM JAK
[5,0] Andrzej Piaseczny oraz Grzegorz Skawiński – PRZECZYTAJ MNIE
[5,0] Camp Kubrick & Don Diablo – JOHNNY'S ONLINE
[5,0] Frozen Crown – IN THE DARK
[4,5] Cyrk Deriglasoff – UWAGA! TAŃCZYĆ!
[4,5] Shakin' Stevens – WILD AT HEART
[4,0] Louane – PEUT-ÊTRE
[3,0] Zawody – ZAKAŻENIE
[1,0] Kygo & Donna Summer – HOT STUFF
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Sundrajta pisze: pn lis 09, 2020 7:39 pm Może to o to chodzi w bluesie, że trzeba dany utwór usłyszeć z 50 razy i wtedy odnajdzie się jego prawdziwy sens?
Możliwe, że tak właśnie jest :wink: Np. moja droga doi pokochania bluesa była długa i kręta, ale na szczęście jest już za mną :wink:
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Sundrajta pisze: pn lis 09, 2020 7:39 pm Muniek Staszczyk z "Polą" utrzymuje się już ponad 70 tygodni
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>
Jako że sam sobie jestem sterem żeglarzem i okrętem (...)
A może jutro ogarnę całą resztę?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
No nareszcie się doczekałam :lol: , bo bardzo brakowało mi Twojej barwnej opowieści o nowościach. Ogarniaj resztę, bo wiesz, że na to czekam :!: - na opowieść o naszych głosach (bo na SWO to już na detronizacje raczej się szykuje, bo " nic nie może przecież wiecznie trwac". A na Pole to mogłabym głosować 70 tygodni :wink:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

gioconda2, tu możesz:
http://www.mycharts.pl/showthread.php?t ... #pid395632
;-)
a tu możesz głosować na klasykę:
http://www.mycharts.pl/showthread.php?tid=53731
:-)

<po reklamie>
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Dzięki za info. Spróbuję rozpoznać temat - o co chodzi w tych głosowaniach i na ile są czasochłonne - i wówczas może się przyłączę :?: Niczego nie obiecuję :roll: Własnej listy nie prowadzę...
kajman

Post autor: kajman »

Co ciekawe możesz to samo uczynić http://forum.sebastos.pl, bo te zabawy prowadzone są równolegle na dwóch forach (przy czym zdecydowanie więcej głosów jest z mycharts).
Awatar użytkownika
Sundrajta

To już koledzy zareklamowali konkurencyjną listę, żeby trochę podbić na niej frekwencję, bo zazdroszczą że tu jest taka efektowna. :lol:
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Lepiej późno niż wcale. Niepodważalny zwycięzca w punktach "Ameryka" o mało nie musiał w ocenach uznać wyższości "Sunsets" ostatecznie jednak minimalnie wygrał, bo przed wrzuceniem ocen wyszukałem jeszcze te zagubione od dwóch osób i paradoksalnie ta niższa (od jego średniej) od miszonego dla Airbag spowodowała, że Lady Pank (który gdyby był przez niego również oceniony nie zająłby pierwszej lokaty :shock: ) został i tu zwycięzcą! Podium jeszcze domknęła, także z niewielką stratą "High Class Girl".
Najwyżej z grona piosenek które nie dały rady się zakwalifikować znalazła się "Tainted Blood" na siódmym, a jeszcze w dziesiątce były "Solarljoð" na ósmym (w punktach akurat przedostatni!) oraz "Sweet Jane" na dziesiątym. Najniżej notowana z tych, które przeszły dalej jest "Thank U" na osiemnastej lokacie i okazało się pierwszy raz w historii tychże podliczeń, że w ostatniej dyszce nie ma ani jednej takiej piosenki.
Zaś najniżej w ogóle został oceniony "Gorący towar" (widocznie wcale taki nie był). :twisted:

01. [6,38] Lady Pank – AMERYKA
02. [6,35] Airbag – SUNSETS
03. [6,21] Joe Bonamassa – HIGH CLASS GIRL
04. [5,96] Woman + Brian May – I'M A WOMAN
05. [5,77] Edie Brickell & the New Bohemians – MY POWER
06. [5,71] Wardruna – KVITRAVN
07. [5,58] Blue Öyster Cult – TAINTED BLOOD
08. [5,50] Skáld – SOLARLJOÐ

-------------------------------------------------------------------------------------------
09. [5,08] Walter Trout feat. Robby Krieger – GOIN' DOWN TO THE RIVER
10. [5,08] Miley Cyrus – SWEET JANE (MTV Unplugged)
11. [4,92] Stevie Wonder feat. Gary Clark Jr – WHERE IS OUR LOVE SONG
12. [4,92] Barbora Mochowa – SUZANNE
13. [4,62] Shakin' Stevens – WILD AT HEART
14. [4,58] Noże – ZŁE WYCHOWANIE

----------------------------------------------
15. [4,27] the Killers – DYING BREED
16. [4,21] Cyrk Deriglasoff – UWAGA! TAŃCZYĆ!
17. [4,13] Ikarus Feel – DOMINO
18. [3,86] Aurora – THANK U
19. [3,65] Louane – PEUT-ÊTRE

------------------------------------------
20. [3,46] Future Islands – GLADA
21. [3,42] Zawody – ZAKAŻENIE
22. [3,38] Camp Kubrick & Don Diablo – JOHNNY'S ONLINE
23. [3,31] Andrzej Piaseczny oraz Grzegorz Skawiński – PRZECZYTAJ MNIE
24. [3,00] Pertness – LEFT BEHIND
25. [2,75] Frozen Crown – IN THE DARK
26. [2,64] Calvin Harris feat. the Weeknd – OVER NOW
27. [2,31] Rosalie. – ZAPOMNIAŁAM JAK

---------------------------------------------------------
28. [1,83] Kygo & Donna Summer – HOT STUFF

Po kres skrajnych ocen sięgnęły: "Solarljoð" (3/2) i "Peut-Être" (2/2) oraz pięć o pomniejszej liczbie tychże skrajności. Ogólny bilans dziesiątek i zer wyniósł 23/39 czyli te pierwsze stanowią porządne 37,1% ogółu.
Największą woltę na plus zanotował kajman o 2,4 pkt. zaś na minus Yacy o 0,77 pkt. Najbliżej ŚWO uplasował się konwicki1980, będąc o 11 setnych poniżej tej wartości, a najdalej wylądował tradycyjnie LokiWawa, bo aż o 2,26 pkt. poniżej tejże i jeszcze tylko w drugą stronę, bo powyżej o 1,9 pkt. odpłynął TStudent.
Zabrakło właśnie (częściowo) ocen od miszonego i nikt nie powrócił.

frekwencja wyniosła 12 osób (-1) [ średnia wszystkich ocen ^ 4,40 pkt. (+0,03) ]
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

Sundrajta pisze: czw lis 12, 2020 8:40 pm To już koledzy zareklamowali konkurencyjną listę, żeby trochę podbić na niej frekwencję, bo zazdroszczą że tu jest taka efektowna. :lol:
Natomiast tutaj bywało jednakże delikatnie więcej, brakuje mi kilkoro - do maja stałych - Forumowiczów, pamiętam że jeszcze jak była LP3, to naszą Forumową oblegało średnio 60kilka - 70 Forumowiczów tygodniowo. ;) Trochę szkoda, chociaż nie ma się co dziwić, może niektórym faktycznie muza proponowana przez nas nie do końca odpowiada ich oczekiwaniom. :o
Aha i zapomniałeś o kilku diakrytykach w tytule przy Skaldach. ;)
Awatar użytkownika
Sundrajta

Odczep się. :mrgreen:
A wracając do myśli o trójkowej liście, tamta była prawdziwą, a ta jest ledwie jej podróbą i to dlatego wielu forumowiczów czeka na powrót tej prawdziwej listy, darując sobie tę naszą powstałą wszak spontanicznie i wbrew nadziei, być może paru osób (niewiernych czy tam niewierzących) wciąż działającą! 8)
ODPOWIEDZ