Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: Neo01 »

A już usłyszałem, że był wcześniej. Nie słyszałem o gościu, więc się nie wypowiem.
Za to zajrzałem sobie do ramówki i zgadnijcie kto znów zaszczyci swoją obecnością słuchaczy nowej, odmienionej Trójki: tak, tak, ten który zna nowe sposoby promocji utworów w radio, a Purpli uznaje za zespół z przeszłości - Jędrzej "powiększone źrenice" Kodymowski otworzy swoją nocną aptekę wyjątkowo długo, bo od 19 do 23! Cieszycie się? :D
santosz
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1994

Post autor: santosz »

Neo01 pisze: sob maja 23, 2020 3:23 pm A już usłyszałem, że był wcześniej. Nie słyszałem o gościu, więc się nie wypowiem.
Za to zajrzałem sobie do ramówki i zgadnijcie kto znów zaszczyci swoją obecnością słuchaczy nowej, odmienionej Trójki: tak, tak, ten który zna nowe sposoby promocji, a Purpli uznaje za zespół z przeszłości - Jędrzej "powiększone źrenice" Kodymowski otworzy swoją nocną aptekę wyjątkowo długo, bo od 19 do 23! Cieszycie się? :D
już wczoraj był po 23 i grał same zespoły z przyszłości, Dorsów, The Stranglers itd. :lol:
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

Na TVN24 teraz ponownie o protestach przed Trójką.
santosz

ups. nie zorientowałem się, że ta wersja Stairwy To Heaven była w wykonaniu Franka Zappy :mrgreen:
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

FOXD pisze: sob maja 23, 2020 2:32 pm jakiegoś prowadzącego-zamiennika lp3
Jeśli w ogóle stali słuchacze LP3 by takiego kogoś zaakceptowali, to tylko i wyłącznie wtedy, gdyby odniósł się na antenie przynajmniej ezopowo do zaistniałej sytuacji i dał do zrozumienia, że siedzi, gdzie siedzi, w porozumieniu z wiadomymi osobami. Tyle że taki zastępowy następnej Listy pewnie już by nie prowadził...
Awatar użytkownika
FOXD

@pbd2
ok, jakoś do przyjęcia, ale jeszcze pozostaje kwestia na bazie czego miałoby wystartować kolejne notowanie, tj. 1999 ? Jeśli na szwindlu, to nawet racjonalny prowadzący nie zmieniłby zastanej sytuacji.
Ostatnio zmieniony sob maja 23, 2020 4:05 pm przez FOXD, łącznie zmieniany 2 razy.
DeadParrot
Listy Przebojów Trójki słucham od: 388

Post autor: DeadParrot »

Co by nie mówić to zajebiście świeżo brzmią te dźwięki o tej porze.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że Kartaginę należy zniszczyć.
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

Jeszcze do wczoraj słuchałem i śledziłem stację na T. Od dziś już dla mnie nie istnieje. Posłucham może jakieś Zetki, bo tu u rodziców odbierają ze cztery stacje 😩
Ładny gest zrobiły wczoraj stacje radiowe m.in. Rmf i Kolor puszczając 19:07 ABC.
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

DeadParrot pisze: sob maja 23, 2020 3:34 pm Co by nie mówić to zajebiście świeżo brzmią te dźwięki o tej porze.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że Kartaginę należy zniszczyć.
Balcerowicz musi odejść. :)

@mateusz15
Ale na Zetce za godzinę jest ich lista i może Kazik być. To możesz posłuchać.
pbd2

@FOXD
Niestety, jedyne wyjście to zrobienie notowania łamanego 1999/ileś tam - z unieważnieniem tego, co pomiędzy. W miarę rozsądny następca Kowalczewskiego, nawet dobrozmianowiec, raczej nie robiłby problemu, gorzej byłoby pod Kowalczewskim, gdyby został na dłużej. Wtedy na wyprostowanie wyników trzeba by było poczekać nawet kilka lat...
Awatar użytkownika
FOXD

^^^
Dlaczego łamanego? Przecież w ogóle się nie odbyło ;)
Doggg
Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982

Post autor: Doggg »

pbd2 pisze: sob maja 23, 2020 3:55 pm @FOXD
Niestety, jedyne wyjście to zrobienie notowania łamanego 1999/ileś tam - z unieważnieniem tego, co pomiędzy. W miarę rozsądny następca Kowalczewskiego, nawet dobrozmianowiec, raczej nie robiłby problemu, gorzej byłoby pod Kowalczewskim, gdyby został na dłużej. Wtedy na wyprostowanie wyników trzeba by było poczekać nawet kilka lat...
Obawiam się, że będziemy musieli pozostać przy fakcie, że lista zakończy się na notowaniu 1998. Widzę tu takie opcje:
1. Baron - tylko jeśli ustali to z Markiem - będzie kontynuował tradycję listy (za tydzień, dwa, trzy lub wcale jeśli odejdzie z 3ki
2. Jeśli Marek zdecyduje się na współpracę z innym radiem, robią listę, to odliczanie zacznie się od nowa, tak jak w przypadku Złotych Przebojów
3. Forumowicze za zgodą Marka będą kontynuowali tradycję, publikując listę w sieci.

Oczywiście Kowal lub kto inny, zawsze może powiedzieć że lista jest własnością radia i może z nią robić co chce, np. wstawić swojego misia i kontynuować odliczanie... ale kto poza nim to zaakceptuje?
pbd2

FOXD pisze: sob maja 23, 2020 4:02 pm ^^^
Dlaczego łamanego? Przecież w ogóle się nie odbyło ;)
Jeżeliby się odbyło np. 320, a nie odbyło 321, to następne byłoby 321/322. Jeżeli się odbyło 1998 (zmienione przez Dobrą Zmianę ale stosunkowo łatwe do odkręcenia, dane są na alp3.pl), a nie odbędą się de facto ukradzione na przykład 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 i 2007, to pierwsze legalne po unieważnieniu tych ukradzionych byłoby 1999/2008 :-) Przy czym piosenkom, które przetrzymałyby ten czas dodawanoby punkty razy 10. I oczywiście zestaw do głosowania byłby tworzony z uwzględnieniem obecności i wypadnięć po not. 1998 (prawdziwym).
Awatar użytkownika
Carlit
Listy Przebojów Trójki słucham od: marzec 1983
Kontakt:

Post autor: Carlit »

Doggg pisze: sob maja 23, 2020 12:45 pm Masz absolutną rację. Obóz rządzący ale przede wszystkim jego przywódca, już od dawna mówi o "nowych elitach" (czyt. elitach, którzy są po naszej stronie, które mają wyprzeć te, które pojawiły się po 1989 roku, tzn. mające jakikolwiek związek w komuną, oczywiście w mniemaniu przywódcy).

Dokładnie jest to wyjaśnione tutaj: https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/14 ... olske.html

A te nowe elity to ludzie popierający PiS, niestety często nieinteligentne, mierne, nijakie, niewykształcone odpowiednio, nie znające współczesnych polskich realiów, świata cyfrowego i same nie podejmujące decyzji...
Nie jest tajemnicą, że Marka Niedźwieckiego do radia ściągnął w 1982 roku red. Turski, który dostał polecenie reaktywacji Trójki od Władysława Loranca, przewodniczącego Radiokomitetu, a później Komitetu Centralnego PZPR (kierownika Wydziału Ideologicznego). Tyle, że twardogłowy Loranc, miał na tyle oleju w głowie, że nie ustawił nowej Trójki po swojego i wiedział, że tłuczenie młotkiem głów słuchaczy i narzucanie im jak żyć, nic nie da. Wiedział, że Trójce należy dać "wentyl", nie kazał Turskiemu robić Trójki wg instrukcji KC PZPR. A Turski jako człowiek - radiowiec z krwi i kości - wiedział jak pogodzić twardogłowie partyjne z elitą dziennikarską z Trójki lat 80-tych. I zrobił to naprawdę genialnie! Zbudował radio, o którym mógł tylko pomarzyć jakikolwiek kraj komunistyczny w tamtym czasie. Marek natomiast, od początku z dala od wszelkiej polityki, chciał tylko zrobić najlepszą na świecie listę przebojów.... I zrobił!
Reasumując zdaniem PiS: wszystko co wywodzi się z Okrągłego Stołu to postkomuna a Polska zaczęła się dopiero od 2015 roku!
Emocje trochę opadły a dyskusja wchodzi na trochę wyższy poziom. To dobrze. Jeśli pozwolicie to coś do tego dorzucę.

Waldemar Łysiak swego czasu nazwał część polskich elit intelektualnych tzw. "różowym salonem", który ma się wywodzić z liberalnej i lewicowej części opozycji w czasach PRL. (niektórzy są zdania, że różowy salon wprost wywodzi się z tych liderów partii komunistycznej, którzy chcieli kraj modernizować np. od takich osób jak red. Turski). A w III RP stanowić zaplecze intelektualne dla nowej lewicy i dla liberałów. Alternatywą dla elit lewicowych i liberalnych była idea sformułowana chyba po raz pierwszy przez Rafała Matyję budowy IV Rzeczpospolitej. Oczywiście 4 RP miały budować zupełnie nowe elity, które w swoich ideach opierają się na wartościach narodowych i konserwatywnych a także na społecznej nauce kościoła. (w Niemczech nazwano ten prąd ideowy: ordoliberalizmem). Polityczną emanacją tej idei jest Prawo i Sprawiedliwość a idei "różowego salonu obecna Koalicja Obywatelska. Nasz bohater od którego wszystko się zaczęło śpiewał kiedyś, że "Mam w dupie obie wasze Polski".
No i tak to jest mamy dwie Polski i dwa obozy, które chcę zmienić kraj pod własną koncepcję. Pierwszy obóz chce Polski lewicowo - liberalnej. A ten drugi który jest akurat u władzy chce budowy Polski narodowo - konserwatywnej. W demokracji to normalne, że różne obozy politycznej mają różne wizje programowe.

Ale do czego zmierzam. Mianowicie Program Trzeci a potem Trójka w takim kształcie jaki znamy od tego 1982 roku nie ma co ukrywać dość jednoznacznie utożsamiany był i jest z tzw. "różowym salonem". Poglądy redaktorów Trójki mocnej lub słabiej ale zawsze sprzyjały budowie koncepcji państwa liberalnego. Nie ma w tym nic złego bo każdy ma prawo do swoich poglądów. Ale ponieważ mamy demokrację Polacy w 2015 roku w demokratycznych wyborach zaufali PiSowi. A to dało legitymację temu ugrupowaniu do budowy Polski według własnych poglądów i ideałów. Politycy PiS i ich ideowi zwolennicy dostali narzędzia do zmiany modelu państwa na narodowo-konserwatywny w tym także na płaszczyźnie mediów publicznych. A Trójka przypominam jest medium publiczny. Dodatkowo przez konserwatystów Trójka od zawsze postrzegana jest jako medium, w którym promuje się i w którym się sympatyzuje z ideą liberalną i lewicową i to w najbardziej jaskrawym odcieniu.

Proszę się więc nie dziwić, że konserwatyści chcą zmienić Trójkę tak aby mogła być również słuchana przez osoby o poglądach bliskich zwolennikom idei IV Rzeczpospolitej czyli różnym patriotom, narodowcom, konserwatystom i innym katolikom :)
Ostatnio zmieniony sob maja 23, 2020 4:59 pm przez Carlit, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
obserw99
Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982

Post autor: obserw99 »

pbd2 pisze: sob maja 23, 2020 3:28 pm
FOXD pisze: sob maja 23, 2020 2:32 pm jakiegoś prowadzącego-zamiennika lp3
Jeśli w ogóle stali słuchacze LP3 by takiego kogoś zaakceptowali, to tylko i wyłącznie wtedy, gdyby odniósł się na antenie przynajmniej ezopowo do zaistniałej sytuacji i dał do zrozumienia, że siedzi, gdzie siedzi, w porozumieniu z wiadomymi osobami. Tyle że taki zastępowy następnej Listy pewnie już by nie prowadził...
Jak cały pisowski zarząd Trójki podda się do dymisji i wrócą wszyscy redaktorzy Trójki to można zaakceptować ewentualnie kogoś nowego jako ucznia. Inny scenariusz nie wchodzi w grę.
DeadParrot

Ostatni z wymownych tytułów.
"First class loser" - Dropkick Murphys.
Jak myślicie, o Kowalczewskim?;)
santosz

DeadParrot pisze: sob maja 23, 2020 4:22 pm Ostatni z wymownych tytułów.
"First class loser" - Dropkick Murphys.
Jak myślicie, o Kowalczewskim?;)
:mrgreen: i jeszcze Back In USSR, oj pan Okraska też chyba przyszedł się pożegnać :mrgreen:
DeadParrot

santosz pisze: sob maja 23, 2020 4:24 pm
:mrgreen: i jeszcze Back In USSR, oj pan Okraska też chyba przyszedł się pożegnać :mrgreen:
Dobry jest, herbatnik.
Wstyd się przyznać, ale słyszę gościa po raz pierwszy.
Szkoda by było, gdyby pierwszy i ostatni.
Awatar użytkownika
FOXD

Doggg pisze: sob maja 23, 2020 4:07 pm Obawiam się, że będziemy musieli pozostać przy fakcie, że lista zakończy się na notowaniu 1998. Widzę tu takie opcje:
1. Baron - tylko jeśli ustali to z Markiem - będzie kontynuował tradycję listy (za tydzień, dwa, trzy lub wcale jeśli odejdzie z 3ki
(...)
Pomijasz fakt, że Baron jest na 2 tyg. zwolnieniu L4 (może i dłużej), a do tego postawił warunek o przeproszeninu M.N., który widać nie zostanie spełniony ;)
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Doggg pisze: sob maja 23, 2020 4:07 pm 1. Baron - tylko jeśli ustali to z Markiem - będzie kontynuował tradycję listy (za tydzień, dwa, trzy lub wcale jeśli odejdzie z 3ki
Chyba Ci to umknęło (i chyba nie tylko Tobie) - Baron zapowiedział, że na pewno Listy już nie poprowadzi. I za tydzień zapewne odejdzie, bo chyba nikt się nie łudzi że nastąpi jakaś cudowna zmiana sytuacji.
Doggg pisze: sob maja 23, 2020 4:07 pm 3. Forumowicze za zgodą Marka będą kontynuowali tradycję, publikując listę w sieci.
Co Ty chcesz publikować? Jaką listę? :roll:
Awatar użytkownika
FOXD

Carlit pisze: sob maja 23, 2020 4:15 pm Proszę się więc nie dziwić, że konserwatyści chcą zmienić Trójkę tak aby mogła być również słuchana przez osoby o poglądach bliskich zwolennikom idei IV Rzeczpospolitej czyli różnym patriotom, narodowcom, konserwatystom i innym katolikom :)
Zapominasz chyba o tym, że są 4 stacje publiczne PR. Nie słucham żadnej od lat, ale czytając/słuchając od lat opinii, to w każdej są spore naleciałości jakich oczekują konserwatyści. Za "dobrej zmiany" proces zmiany na trend jaki oczekują wzmógł się. Czego w takim razie ty (jako konserwatysta) oczekiwałbyś w Trujce, czego nie było w Trójce ?
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

Carlit pisze: sob maja 23, 2020 4:15 pm Program Trzeci a potem Trójka w takim kształcie jaki znamy od tego 1982 roku nie ma co ukrywać dość jednoznacznie utożsamiany był i jest z tzw. "różowym salonem".
Skoro tak, to dlaczego nie niszczono Trójki w 2006/2007 roku, załóżmy? Tylko akurat w tych czasach rządów PiS?
Carlit pisze: sob maja 23, 2020 4:15 pmProszę się więc nie dziwić, że konserwatyści chcą zmienić Trójkę tak aby mogła być również słuchana przez osoby o poglądach bliskich zwolennikom idei IV Rzeczpospolitej czyli różnym patriotom, narodowcom, konserwatystom i innym katolikom :)
Również nie znaczy wyłącznie (wiadomo, jeśli ramówka będzie podporządkowana pod prawicową część społeczeństwa, to niestety szanse na to, że Trójki będzie słuchał ktoś z lewicowej strony społeczeństwa, są niemal zerowe). Jeśli medium będzie niezależne od polityki, wtedy ma szansę przyciągnąć tak samo duże katolików i konserwatystów, jak i typowych (za przeproszeniem) lewaków. W dodatku ono byłoby bliskie 100% (wystarczy odpowiednia oferta ;)) Natomiast jeśli jestem politycznie typowym konserwatystą (bo jestem) i akceptowałem Manna czy też innych redaktorów, rzekomo kojarzących się z "różowym salonem", to ja akceptowałem taką ofertę. Zresztą: mnie nie zależało na tym, kim redaktorzy są, bo dla mnie liczyła się osobowość. Taki Mann przykładowo w Szansie aż tak bardzo mi nie podchodził, a jak włączyłem pierwszy raz piątkowoporanne zd3, a to było w październiku '16, zdawałem sobie sprawę, że to może być coś dla mnie. I tak kontynuowałem, i starałem się przez ponad 3 lata być na odbiorniku w piątek rano, kiedy tylko miałem na to możliwość i ochotę. Bo liczyło się posłuchanie dobrej muzyki, a także poprawienie sobie humoru na koniec tygodnia, gdy niejednokrotnie jeszcze tego dnia trzeba było iść na uczelnię, a zmęczenie było coraz bliżej.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Co do listy - mimo wszystko archiwum trwalo pomimo dziwnych ruchow z Depeche Mode czy wyrzucenia Feela na polowe (albo dluzej) czasu z zestawu z poczekalni. Tak wiec powinno, moim zdaniem, byc i teraz. Oczywiscie, z odpowiednia adnotacja co do wydarzen.

A co do tego pojekiwania pewnych osob co do "postkomunistycznych elit", to mam pewien moralny dylemat. Z jednej strony mysle sobie: helol, minelo ponad 30 lat, chyba czas juz przejsc nad tym do porzadku dziennego? Ale z drugiej strony, gdy sobie mysle o ludziach, ktorzy skrzywdzili mnie nawet kilkanascie lat temu, to niektorym z nich wciaz chetnie dalbym w ryj. Jak widac latwo jest pewne rzeczy mowic i pisac, gdy sie czegos nie doswiadczylo...
A brak pelnej lustracji zaraz po koncu komunizmu nie pomaga.
------------
Nie zaczynacie miec poczucia, ze ciagniecie tego watku dalej zaczyna mijac sie z celem? Ba, czy to w ogole ma jeszcze jakis cel?
Awatar użytkownika
Carlit
Listy Przebojów Trójki słucham od: marzec 1983
Kontakt:

Post autor: Carlit »

FOXD pisze: sob maja 23, 2020 4:55 pm Zapominasz chyba o tym, że są 4 stacje publiczne PR. Nie słucham żadnej od lat, ale czytając/słuchając od lat opinii, to w każdej są spore naleciałości jakich oczekują konserwatyści. Za "dobrej zmiany" proces zmiany na trend jaki oczekują wzmógł się. Czego w takim razie ty (jako konserwatysta) oczekiwałbyś w Trujce, czego nie było w Trójce ?
Przed 2015 rokiem wszystkie stacje Polskiego Radia a Trójka najbardziej sprzyjały obozowi politycznemu Platformy Obywatelskiej. Dodatkowo akcenty publicystyczne, kulturalne i kulturotwórcze były przechylone w stronę lewicowo-liberalną. Taki jest mój odbiór. Po 2015 roku powoli zaczęło się to zmieniać... chociażby poprzez wprowadzenie do Polskiego Radia redaktorów o prawicowych poglądach. Ja akurat jestem zwolennikiem pluralizmu. Czyli tego aby np. w jednej stacji można było słuchać różnorodnych opinii: Lisieckiego, Cejrowskiego czy Jachowicza z jednej strony ale jednocześnie nie mam nic przeciwko Mannowi, Niedźwieckiemu czy Sosnowskiemu.

Chociaż przyznam, że od lat drażniła mnie nadreprezentacja na Liście takich wynalazków jak: Przybysz, Waglewscy, Janerka, Kayah, Maria Peszek itd. itp.
A za czasów Magdy Jethon (okropna baba) Trójka ideowo była stacją zmierzającą wprost w kierunku postępowo-lewackim. Nie dało się tego słuchać... na trzeźwo.

Podsumowując. Ja jestem zwolennikiem tego aby Polskie Radio było po prostu różnorodne pod względem publicystycznym, kulturalnym i kulturotwórczym. Niestety przed 2015 rokiem radio publiczne było przechylone w lewą stronę a obecnie coraz bardziej przechyla się w prawą stronę. To nie jest dobry kierunek.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

O nie, nie wszystkie, bo Trojka na poważnie byla juz

@Carlit - chyba troche przesadzasz z ocena Jethon :( A ze przed 2015 czasem mowiono o seksie i o tym, ze istnieja homoseksualisci - no i seks istnieje, i osoby majace pociag do tej samej plci rowniez. Nie ma co zaklamywac rzeczywistosci. Chociaz mi faktycznie brakuje swobodnej dyskusji na ten temat z wysluchaniem obu stron, ale jej nie widzialem nigdzie niestety...

@TStudent - typowym? Nie sadze. Jestes zbyt grzeczny i kulturalny :P Chyba, ze to taka gra pozorow.

A co do reakcji na wczorajsze protesty, oto moj komentarz:
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,259 ... zenia.html
Zablokowany