GURRUMUL - Wiyathul

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

GURRUMUL - Wiyathul

Post autor: danco28 »

Moja propozycja:

GEOFFREY GURRUMUL YUNUPINGU - Wiyathul

- okładka płyty, z której pochodzi ten utwór:
Obrazek
http://www.amazonka.pl/photo/gu/rr/gurr ... 01_300.jpg

- tylna okładka tej płyty (proszę zwrócić uwagę na zapis z boku płyty - "GURRUMUL", to tytuł płyty, a wykonawca: GEOFFREY GURRUMUL YUNUPINGU): http://3.bp.blogspot.com/-2itbZ6eNz8A/T ... rasera.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_G ... _Yunupingu
http://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_G ... dio_albums
http://en.wikipedia.org/wiki/Gurrumul

Zapewne łatwiej i krócej prezenterom radiowym mówić GURRUMUL, niż GEOFFREY GURRUMUL YUNUPINGU (stąd słychać tu i ówdzie, że to GURRUMUL), ale jak widać "GURRUMUL" to tytuł debiutanckiej płyty GEOFFREY'a GURRUMUL YUNUPINGU. ;)
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: GURRUMUL - Wiyathul

Post autor: Yacy »

tak ja też byłem za tym aby było pełne imię i nazwisko i nie rozumiałem dlaczego tak. ale :
ku3a pisze:
Grycek pisze:Poprawiono:
Geoffrey Gurrumul Yunupingu - WIYATHUL ----> Gurrumul - WIYATHUL
okazuje się, że to na życzenie wytwórni
a więc tak było na lp3 i tak raczej powinno zostać. ale komentarz zawsze można dodać ;-)
poza tym w zestawie znów jest tylko jako GURRUMUL ...

dodam, że na Mojej Liście widnieje pod pełnym nazwiskiem! ale to Moja lista i tam ja rządzę :-P
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Prawdopodobnie skrócili to ze względów nazwijmy to "marketingowych". Ja bym zmienił jednak w archiwum na prawidłowy zapis, z dopiskiem, jak to było na lp3.
ku3a

Post autor: ku3a »

a ja bym w Archiwum LP3 zostawił tak jak było na LP3.
a w komentarzu to se można pisać co się chce :-P.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

ku3a pisze:a ja bym w Archiwum LP3 zostawił tak jak było na LP3.
a w komentarzu to se można pisać co się chce :-P.
Popieram Kubę w całej rozciągłości co do pierwszej częsci zdania a co do drugiej może nie to co się chce ale co wynika z singli, płyt itp. Gdzieś, jakiś czas temu czytałem małą nagonkę? na Ciebie Danco. Rób swoje i pisz swoje uwagi, moim zdaniem nawet jak jestem za zasadą pisowni listowej jako podstawowej ale zawsze można te (live'y, remixy, featuringi, roki znaczy lata) gdzieś umieścić w uwagach.
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Post autor: danco28 »

bobby-x pisze:Gdzieś, jakiś czas temu czytałem małą nagonkę? na Ciebie Danco. Rób swoje i pisz swoje uwagi, moim zdaniem nawet jak jestem za zasadą pisowni listowej jako podstawowej ale zawsze można te (live'y, remixy, featuringi, roki znaczy lata) gdzieś umieścić w uwagach.
Czy to znaczy, że bobby uważnie przyglądał się zgłaszanym przeze mnie poprawkom?

Coś tam nieraz zgrzytało chyba między mną, a ku3ą, w sprawie poprawek..., ale żadnej nagonki chyba nie pamiętam..., a może mam słabą pamięć... (?)

W zasadzie to ja już zrobiłem, co chciałem zrobić, tylko szanowny kolega bobby, jak i cała pozostała (oprócz 16. osób) brać forumowa (przynajmniej ta najbardziej aktywna) nie raczyła się zainteresować tym tematem: http://forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=2&t=7004 ... i do mnie napisać!
Tak jak wczoraj pisałem w mailu forumowemu gżegożowi, aż się chce powiedzieć: "Ech ciołki-matołki... nie wiecie co tracicie!" ;)

Miałbym może jeszcze kilka poprawek, ale za bardzo mi się już chyba nie chce... Poza tym część moich ewidentnych, bezdyskusyjnych poprawek do tej pory niestety nie zostało naniesionych. Przykład pierwszy z brzegu: http://forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=5&t=4706 (NIRVANA - About the Girl -> NIRVANA - About a Girl)

Może ktoś by się podjął próby sprawdzenia, których moich bezdyskusyjnych poprawek nie wprowadzono? Jeśli JaceK je naniesie - to jestem skłonny dorzucić jeszcze parę kolejnych... A jeśli nie, to moja dalsza tutejsza robota mija się z celem...
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Przyglądałem się niektórym ale tylko niektórym z powodu braku czasu. Na pewno przyjrzę się wszystkim! Nie oznacza to jednak, że jestem za wyrzuceniem-poprawieniem w bazie na alp3.pl wersji listowych a wpisaniem Twoich. Lubię rozwiązania pośrednie w kolejności:
1. zapis lp3
2. zapis singlowy, oficjalny ...
3. adnotacje do utworów typu, wersja radiowa wycięte 5 sekund ze środka utworu, lub wersja live np Adela z Royal Albert Hall, dziwnie wygląda zapis Someone Like You (live from Albert Hall) - Adele. Na pewno Twoje opinie sobie zanotuję w odpowiednim czasie u mnie w starym excellu. Twoja robota nie idzie na marne. Pamiętaj, że nie tylko Jacek ale też wielu innych słuchaczy tu zagląda. Nie pisz, że "jeśli Jacek coś naniesie to jesteś skłonny..." ponieważ wygląda to trochę jak "mały szantażyk". Jacek nie lubi takich sformuowań, poza tym weź pod uwagę, że "Główny Konserwator" jest około 40-latkiem, ma na głowie przede wszystkim pracę, zarobienie na dom, dorastające nastolatki ...etc. Czasem trzeba wejść w kogoś skórę, żeby zrozumieć, że nie wszystko się da ogarnąć. Nie wiem czy Danco słuchałeś uważnie ostatnią? LP Trójkę około 10:17 tam sam Ojciec Założyciel Listy mówił o "kwiatkach" czyli Winter Games - Fostera. Jeśli jeszcze coś masz to pisz, zapewniam Ciebie, że są osoby które skorzystały z Twoich uwag, są słuchaczami od lat ale na forum nie mają ochoty się logować, np bardzo dobrze znany mi przez maile i w realu kolega Z.
Tematu z 5000 nowością dziś nie przeczytam muszę brać się za coś innego ale zapis "Like Jesus To A Child" bardzo fajny z tym MTV coś tam. Pamiętaj też o tym, że jest tylu użytkowników, tyle wątków, że np. ja nie mam czasu tego przeglądać (brak czasu u 42-latka) i w ogóle nie zauważyłem takiego wątku.
Mogę być "ciołkiem-matołkiem" ale z braku czasu a nie z braku zainteresowania listą. Jeśli zrobiłeś jakąś heroiczną robotę to łatwiej byłoby mi maila przeczytać, na pewno wszystkie maile przeglądam i czytam a niestety wątków na forum nie ogarniam.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Wywołany do tablicy, nawet nie raz, wstępnie podziękuję za 'odmłodzenie' mojego pesela...

W dalszych słowach chciałbym wyjaśnić (bo usprawiedliwiać się nie mam zamiaru, nic to nie wnosi do sprawy) — zgłaszane błędy w zapisach treści archiwum alp3.pl jeśli nawet nie zostają od razu naniesione, są czytane i nad każdym wykonane jest co najmniej 'zamyślenie': czy warto dokonać poprawy, czy jest to najwłaściwsza forma, kto będzie miał taką ingerencję za niewybaczalny błąd... itd. itd.

Ewoluujące sposoby gromadzenia treści Archiwum, mimo że modyfikowane zgodnie z postulatami użytkowników (głównie użytkowników Forum, choć nie tylko), nadal pozostawiają co-nieco do życzenia. Pamiętam, że nieraz dostałem gromy za takie, a nie inne wpisy, powodujące mętlik w głowie, zamieszanie, dezinformację, etc.
Ale nie pamiętam, bym miał stronić od poprawy ewidentnych błędów jakimi są np. literówki — więc wybaczcie, jeśli wyczułem 'mały szantażyk', to chyba taki faktycznie skierowano pod moim adresem. Przeglądnijcie zatem zasoby tego działu, i zamiast sprawdzać co zostało wprowadzone, sprawdźcie przy ilu pozostawiłem ślad swojego 'zamyślenia' (co nie znaczy, że pozostałych nie czytałem, pominąłem, zlekceważyłem). Nirvanę pewnie przeoczyłem, co raczej należy zaliczyć do wyjątku potwierdzającego regułę (ale też nikt inny nie skomentował zgłoszenia, więc poniekąd czuję się rozgrzeszon). Inne rzeczy, np. kazus KOMBI/KOMBII wyjaśniłem, i obiecałem poprawkę w kolejnej wersji zmodernizowanego zaplecza archiwum.

'zarobienie na dom'...? Dzięki za troskę! Dorzuć do tego inne wydatki, o których nie każdy tutaj zaglądający ma pojęcie.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

bobby-x pisze:Nie wiem czy Danco słuchałeś uważnie ostatnią? LP Trójkę około 10:17 tam sam Ojciec Założyciel Listy mówił o "kwiatkach" czyli Winter Games - Fostera.
Wspomniałem o tym w tym temacie:
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f ... 0&p=297390
Ale nie chcę przesądzać o (nie)prawidłowości tego tytułu.
ODPOWIEDZ