Bajm
Bajm
Open Your Heart i Męski świat to jedno nagranie - co prawda na płycie "Nagie skały" figuruje ten drugi tytuł, jednak na Liście utwór ten "chodził" pod jednym i drugim
Dzień i noc z kolei na płycie jest jako Miłość nie umiera, a sytuacja na LP wyglądała dokładnie tak jak powyżej
Ucz się, ucz się zamiast
Ucz się, ucz
(źródło - Martwa woda)
pozdrawiam
Emil
Dzień i noc z kolei na płycie jest jako Miłość nie umiera, a sytuacja na LP wyglądała dokładnie tak jak powyżej
Ucz się, ucz się zamiast
Ucz się, ucz
(źródło - Martwa woda)
pozdrawiam
Emil
Re: Bajm
Z tego co wiem to pojawiły się na liscie oba nagrania "open your heart" i "Męski świat". To są dwie zupełnie różne piosenki. Zarówno wersja angielska jak i wersja polska były na liście. Oczywiście ta sama linia melodyczna, ale inne słowa. Podobny przypadek co "Długość dźwięku samotności" i "Sound of solitude". Moim zdaniem nie trzeba w tym zakresie dokonywać żadnych poprawek.emilencja pisze:Open Your Heart i Męski świat to jedno nagranie - co prawda na płycie "Nagie skały" figuruje ten drugi tytuł, jednak na Liście utwór ten "chodził" pod jednym i drugim
Ucz się, ucz się zamiast
Ucz się, ucz
(źródło - Martwa woda)
pozdrawiam
Emil
Z tego co mi jest wiadomo na ten temat, to było tak, że piosenka Bajmu "Open your heart" zadebiutowała w poczekalni, i sobie dość kiepsko radziła..... i właściwie na poczekalni się skończyło, a potem zliczono głosy "Open your heart" i "Męski świat" i jako "Męski świat" piosenka pojawiła się w podstawowym zestawieniu jako nowość z pominięciem poczekalni. Nie wiem jak było na prawdę bo listy wtedy nie słuchałem (a przynajmniej nieświadomie), ale z zapisków zeszytowych mojego ojczulka i jego przekazów tak właśnie miałoby być.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
W moich notatkach z notowania 309 mam tak:leszekno pisze:"Męski świat" i "Open Your Heart" /a więc wersja polska i angielska/ były puszczane na Liście na zmianę, ale była to jedna nowość.
30. Męski świat (z 35)
mimo że w notowaniu 308 na 35. było to pod tytułem Open your heart.
Nie mam zapisanego żadnego wyjaśnienia tej sytuacji.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Nie chciałbym przesądzać ostatecznej formy zapisu w bazie. Chciałem tylko potwierdzić słowa Leszka.JaceK pisze:No dobra... ale jaki powinien być ostateczny, jednoznaczny zapis w Archiwum, taki, żeby nie wzbudzał nadmiernych wątpliwości?
Natomiast nie mam w notatkach nic o sumowaniu głosów wersji polskiej i angielskiej, o czym wspomniał JC.
Ponieważ jednak rzeczywiście istnieje zarówno wersja polska jak i angielska, to problem w tym wypadku jest trudniejszy niż w przypadku RSC (Bez znieczulenia / Kradniesz mi moją duszę).