23 raz lista bez emisji

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
kajman

Post autor: kajman »

bobby-x pisze:
kajman pisze:Trochę namieszałem z cytatami, ale to po to, żeby powiedzieć, że owa lista wprawdzie się odbyła i prowadził ją Wojciech Zamorski, ale nadawał tylko piosenki stonowane, dodając przy tym, że słuchacze dobrze wiedzą, dlaczego tylko te piosenki są puszczane. Można powiedzieć, że było to coś pośredniego między Listą a Muzyką Ciszy.
Owa lista to znaczy która ??? Ksiądz został zamordowany 19 października 1984r (najbliższa lista 131 - 20 paź) ale w tamtych czasach takie morderstwa władzy były skrzętnie ukrywane. Ciało księdza wydobyto 30 października pod Włocławkiem i chyba wtedy wyszło na jaw (społeczeństwo sie dowiedziało). Najbliższa lista 133 - 3 listopada. O i to chyba?? była lista nr 133 z "wolnymi, spokojnymi" utworami.
A Niedźwiedź był w dalekiej Azji i nie prowadził notowań od 132 do 137 włącznie. Piszecie, że w archiwum "prowadzącym" jest Marek. A no niestety wiele rzeczy jest błędnie podawanych na stronach Trójki, na stronach Jacka też ale zdecydowanie mniej błędów niż na trójkowych.
Przypuszczam, że 133, ale nigdy tego nie zanotowałem. Po prostu pamiętam ją bardzo dobrze.
bartekp

Post autor: bartekp »

bobby-x pisze:
Więc jedziemy z listami bez emisji. Tak jak pisałem wyżej, nie wiem czy to są wszystkie. Dziwne są okresy 1989 - 1991r, 1991 - 1996 oraz 1997 - 2001r.
Dodałbym jeszcze not. 413 z 13.01.1990. Mimo miejsc i piosenek "na czasie" to nie było to normalne notowanie. Chyba można zaliczyć do list bez list. Było to właściwie podsumowanie piosenek granych w tygodniu. O ile pamiętam Niedźwiedź miał ochotę kontynuować taką listę co 2 tygodnie ale nic nie wyszło. Czy już wtedy była tendencja na świecie liczenia częstotliwości grania na antenie zamiast liczenia sprzedaży singli ?
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

pbd2 pisze:Może, skoro wciąż wszystko się nie mieści, powinno się powrócić jednak do notowań podwójnych? Albo, o czym tu już była mowa, CZYTAĆ zawsze takie notowanie na antenie, zamiast trzymać słuchacza w niepewności do momentu znalezienia się w sąsiedztwie internetu?
Co tu dużo mówić- zgadzam się!
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

A ja jestem dla odmiany przeciwny... notowaniom podwojnym.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Piotr pisze:A ja jestem dla odmiany przeciwny... notowaniom podwojnym.
W sumie notowania podwójne są mniej fajne, ale czytanie listy jak najbardziej!
kajman

Pod warunkiem, że jest to robione powoli. A co do notowań podwójnych to uważam, że fałszują wyniki.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

bartekp pisze:Dodałbym jeszcze not. 413 z 13.01.1990. Mimo miejsc i piosenek "na czasie" to nie było to normalne notowanie. Chyba można zaliczyć do list bez list. Było to właściwie podsumowanie piosenek granych w tygodniu. O ile pamiętam Niedźwiedź miał ochotę kontynuować taką listę co 2 tygodnie ale nic nie wyszło.
Ja się nie dziwię, że nic nie wyszło, bo słuchacze chcieli Listy tworzonej przy pomocy ich głosów, a nie przy pomocy playlisty. Podobno przyszła masa listów z protestami, a czego się nie nasłuchali panowie odbierający telefony! Ponoć to miał być taki protest Niedźwiedzia przeciwko gwałtownemu spadkowi zainteresowania głosowaniem (zdaje się, że jeszcze rok - dwa lata później straszył likwidacją Listy, brrr...).

A co do notowań podwójnych - fakt, trochę one zaciemniają obraz, poza tym ktoś (tzn. wiadomo Kto) wymyślił, że w takim notowaniu nowości mają zaliczony tylko jeden tydzień, co zaciemnia obraz jeszcze bardziej.
Przykładem zaciemniania jest choćby ostatnie póki co podwójne noitowanie w historii - to z 5 stycznia 2001. Wygrali Przyjaciele Karpia i za jednym zamachem zebrali 40 (liczący trzydziestkowo powiedzieliby 60) punktów za dwa pierwsze miejsca. A w przypadku tego typu okolicznościowych piosenek popularność bywa duża, ale krótka: zapewne przy dwóch normalnych listach 5 stycznia wygrałby już ktoś inny (RHCP podejrzewam). A gdyby z kolei Karp był w tym notowaniu nowością, to dostałby tych punktów tylko 20 (30). Logiki w tym nie ma żadnej...

Czytać rzeczywiście powinno się wolno - żeby słuchacz zdążył zanotować.
kajman

pbd2 pisze:A co do notowań podwójnych - fakt, trochę one zaciemniają obraz, poza tym ktoś (tzn. wiadomo Kto) wymyślił, że w takim notowaniu nowości mają zaliczony tylko jeden tydzień, co zaciemnia obraz jeszcze bardziej.
Przykładem zaciemniania jest choćby ostatnie póki co podwójne noitowanie w historii - to z 5 stycznia 2001. Wygrali Przyjaciele Karpia i za jednym zamachem zebrali 40 (liczący trzydziestkowo powiedzieliby 60) punktów za dwa pierwsze miejsca. A w przypadku tego typu okolicznościowych piosenek popularność bywa duża, ale krótka: zapewne przy dwóch normalnych listach 5 stycznia wygrałby już ktoś inny (RHCP podejrzewam). A gdyby z kolei Karp był w tym notowaniu nowością, to dostałby tych punktów tylko 20 (30). Logiki w tym nie ma żadnej...
No cóż, jeżeli miałbym podać przykład zaciemnianie, to podejrzewam, że najlepszym jest Autobiografia. Debiut w podwójnym notowaniu znikąd i tylko 4 punkty. Gdyby były 2 notowania, to byłaby pewnie pierwsza piątka, może nawet pierwsze miejsce, czyli dobrych punktow kilkanaście.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Ale niestety, niezależnie od sposobu liczenia punktów i łączenia bądź też nie notowań "Autobiografia" i tak nie miałaby szans w podsumowaniu całości przy tej nieszczęsnej "gilotynce" ustawionej wtedy już na dwudziestym miejscu...
mikrobi

a ja mam pytanie

Post autor: mikrobi »

A jak to było z notowaniem 807 (18 lipca 1997)?
Tego dnia była żałoba narodowa w związku z powodzią 1000-lecia. Czy przypadkiem listy nie przeniesiono na sobotę, 19?

A druga sprawa, bo wtedy akurat miałem przerwę w słuchaniu (trochę tego żałuję) - jak wyglądało notowanie 668, w dzień po tragedii w Hali Oliwii?
Awatar użytkownika
Gary

Re: a ja mam pytanie

Post autor: Gary »

mikrobi pisze:A druga sprawa, bo wtedy akurat miałem przerwę w słuchaniu (trochę tego żałuję) - jak wyglądało notowanie 668, w dzień po tragedii w Hali Oliwii?
Patrzę w zeszyt, data się zgadza nawet pamiętam to notowanie i odbyło się normalnie, tylko Perfect "Całkiem inny kraj" niespodziewnie skoczył z 7 na 1, a Varius Manx "Piosenka księżycowa" też niespodziewanie spadła z 1 na 6. A w następnym tygodniu wszystko wróciło do stanu poprzedniego, czyli Perfect z powrotem na 7, a Varius Manx na 1. Szczerze mówiąc to wtedy normalnie to przyjąłem, ale teraz jak to czytam....ale to były inne czasy nie internetowe więc ruchy były większe na liście.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Gary pisze:[ Szczerze mówiąc to wtedy normalnie to przyjąłem, ale teraz jak to czytam....ale to były inne czasy nie internetowe więc ruchy były większe na liście.
Szczerze mowiac/pisząc - ówczesna Lista była po 1000-kroć ciekawsza:
* Zaskakujaca,
* nieodgadniona,
* zróznicowana co do nowości oraz ich ilości (bywało po 5-6 nowości w Top 30)
* zaskakujące wypadki z Top 30 (pamiętam jak B. May wypadł bodajze z...9 miejsca)
* mniej pozdrowień a wiecej ciekawostek czytanych z kartek pocztowych!

Ech...do nasłuchania
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Gary pisze:
mikrobi pisze:A druga sprawa, bo wtedy akurat miałem przerwę w słuchaniu (trochę tego żałuję) - jak wyglądało notowanie 668, w dzień po tragedii w Hali Oliwii?
Patrzę w zeszyt, data się zgadza nawet pamiętam to notowanie i odbyło się normalnie, tylko Perfect "Całkiem inny kraj" niespodziewnie skoczył z 7 na 1, a Varius Manx "Piosenka księżycowa" też niespodziewanie spadła z 1 na 6. A w następnym tygodniu wszystko wróciło do stanu poprzedniego, czyli Perfect z powrotem na 7, a Varius Manx na 1. Szczerze mówiąc to wtedy normalnie to przyjąłem, ale teraz jak to czytam....ale to były inne czasy nie internetowe więc ruchy były większe na liście.
Też pamiętam to notowanie, bo słuchałem jużwtedy listy i niewiele wcześnie zacząłem też notować. Faktycznie, było całkiem ciekawe, ta walka Pefectu z Variusem, zwłaszcza, że oba zadebiutowały bardzo wysoko (bo w 10), co jest chyba rzadkim faktem.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Miszon pisze:Też pamiętam to notowanie, bo słuchałem jużwtedy listy i niewiele wcześnie zacząłem też notować. Faktycznie, było całkiem ciekawe, ta walka Pefectu z Variusem, zwłaszcza, że oba zadebiutowały bardzo wysoko (bo w 10), co jest chyba rzadkim faktem.
I to nawet po 2 nowości w 10 Perfect debiutował na 7 a tym samym notowaniu Bon Jovi "Always" na 9tym! No a później "Zombie" pogodziło towarzystwo. :)
ODPOWIEDZ