TOP Cover's
- iqh
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
we wstępie Kajman napisał:Miszon pisze:Trudno uznać je za covery. Dwa pierwsze to raczej nowe wersje własnych utworów, trzeci to remix.kajman pisze: Jan Bo & Piasek - Wciąż bardziej obcy
Janerka Lech - Słoń
Janerka Lech & Sidney Polak & Junior Stress - Konstytucje 2006
więc słoń i konstytucje to covery bo oryginały były wykonywane przez zespół klaus mitffoch, którego liderem był lech janerka, a covery to solowe wykonania lechakajman pisze:ale jeżeli pierwszą wersję firmuje zespół, a listową jego członek, zamieściłem go
aha i nie jestem pewien ale obiło mi się o uszy że peggy brown też nie jest piosenką myslovitz
Kostytucje to już "Historia podwodna" 1sza solowa płyta Lecha Janerki, ale Konstytucje 2006 to można podciągnąć pod cover.
No ale jakby temat miałby być zamknięty to chyba należą się podziękowania dla Kajmana. W końcu czegoś nowego dowiedzieliśmy się o niektórych piosenkach goszczących swego czasu na liście.
No ale jakby temat miałby być zamknięty to chyba należą się podziękowania dla Kajmana. W końcu czegoś nowego dowiedzieliśmy się o niektórych piosenkach goszczących swego czasu na liście.

Wielkie dzięki za informacje. Piosenki Pokolenia zupełnie nie kojarzyłem i niniejszym ją usuwam, co do Stupid cupid nie mogłem znaleźć potwierdzenia.JC pisze:Co do piosenki "To właśnie my" zespołu Pokolenie - wiem, że zespół Czerwone Gitary nagrał taki utwór (jeszcze z Krzysztofem Klenczonem), ale piosenka zespołu Pokolenie nie była coverem! Napisał ją w 1990 r. Maciej Kryszczuk - lider formacji. W 1991 r. znalazła się na kasecie pt. "Taki jest nasz świat", wydanej przez firmę Bravo. Piosenka brzmi bardzo rockowo-punkowo, opowiada o czasach komuny. Absolutnie nie jest to cover Czerwonych Gitar!!!!!
Widziałem też znak zapytania przy Joannie Wyatt i "Stupid cupid". Z tego co pamiętam przed nią wykonywał to m.in. Neil Sedaka i kilku jeszcze wykonawców.
Kilka uwag wstępnych. Poprzednio podałem kryteria takiego wyboru, jaki dokonałem. I tak pierwszej Layli nie firmował Clapton, tylko Derek... Też myślałem o Kulcie i Tacie Kazika podobnie jak o Claire Hamill, Grzegorzu z Ciechowa i Kapeli z wsi... A kilka z podanych przez Ciebie coverów nie było na liście (min. Górniak i Limp Bizkit), 3 inne już były podane..
People get ready napisał Curtis Mayfield dla The Impreszions. Co do Coolio to myślę, że trudno to nazwać remixem (nota bene zmienił i tytuł i text piosenki). Oczywiście, że wersjas Maanamu jest oryginałem. Przeróbka pochodzi z solowej płyty Kory. Wielkie dzięki za No more I love yous A Lennox i całe zestaw Cockera.Miszon pisze:- hmm... a tego kawałka nie napisałe przypadkiem Jeff Beck właśniekajman pisze:Beck Jeff & Stewart Rod - People get readyPOwiedziałbym raczej, że to twórczy remix.kajman pisze: Coolio - Gangsta's ParadiseJestem w ciężkim szoku, bo jedyna wersja jaką znam, to ta Maanamu. NIe wiedziałem, że to jest cover czegoś wcześniejszego...kajman pisze: Kora - Wyjątkowo zimny majJeśli z tej płyty wszedł jeszcze jakiś numer na listę, to także on. BO to była płyta coverów.kajman pisze: Lennox Annie - Whiter shade of pale
Dziękuję wszystkim. Kilka uwag.
1. Górniak poprawiłem.
2. Konstytucje zgodnie z przyjętymi założeniami wyrzuciłem.
3. Co do If you go away to byłbym zdziwiony, gdyby to nie był cover. Od razu jak to usłyszałem to byłem pewien, że to znam, a cover o takim tytule istnieje. Ale postaram się to sprawdzić.
1. Górniak poprawiłem.
2. Konstytucje zgodnie z przyjętymi założeniami wyrzuciłem.
3. Co do If you go away to byłbym zdziwiony, gdyby to nie był cover. Od razu jak to usłyszałem to byłem pewien, że to znam, a cover o takim tytule istnieje. Ale postaram się to sprawdzić.
Z tego co wyczytałem, to utwór napisany przez Maya i nagrany jednak przez Maya wcześniej, ale ja się tam nie upieram podobnie jak przy Self Control Rafa i Power of love Air Supply (na liście Trójki wersja australijczyków pojawiła się 4 tygodnie wcześniej).Gary pisze:Co do "Too much love will kill you" to podejrzewam, że później została nagrana wersja Briana May'a (albo w jednym czasie?) i raczej nie można tego do coverów zaliczyć.
I kolejna porcja, pewnie już jeżeli nie ostatnia, to w kolejnych będą mało liczne. I będzie jeszcze porcja dodatkowa, poprzednio przeze mnie nie podawana z powodu przyjętych założeń.
a-ha - Crying in the rain
Bronski Beat & Almond Marc - I feel love
Carey Mariah & Vandross Luther - Endless love
Communards - Don't leave me this way
Communards - Never can say goodbye
Honeydrippers - Sea of love
Kazik Staszewski - Ballada o kobiecie żołnierza
Martika - I feel the earth move
Moyet Alison - Love letters
Palmer Robert - Mercy mercy me I want you
Palmer Robert & UB40 - I'll be your baby tonight
Pop Iggy - Real wild child
Rolling Stones - The Harlem shuffle
Springsteen Bruce - War
UB 40 - Red red wine
Ure Midge - No regrets
Young Paul - Love hurts
Young Paul - Soldier's things
a-ha - Crying in the rain
Bronski Beat & Almond Marc - I feel love
Carey Mariah & Vandross Luther - Endless love
Communards - Don't leave me this way
Communards - Never can say goodbye
Honeydrippers - Sea of love
Kazik Staszewski - Ballada o kobiecie żołnierza
Martika - I feel the earth move
Moyet Alison - Love letters
Palmer Robert - Mercy mercy me I want you
Palmer Robert & UB40 - I'll be your baby tonight
Pop Iggy - Real wild child
Rolling Stones - The Harlem shuffle
Springsteen Bruce - War
UB 40 - Red red wine
Ure Midge - No regrets
Young Paul - Love hurts
Young Paul - Soldier's things
Ostatnio zmieniony śr sty 10, 2007 7:20 pm przez kajman, łącznie zmieniany 1 raz.
Padały pytania o pewne utwory, więc podaję kilkanaście tytułów, które pominąłem wcześniej. Są to utwory muzyki klasycznej, ludowej, miejskiej i takie, których nagranie było ich pierwszą wersją płytową.
Grzegorz z Ciechowa - Oj zagrajże mi zagraj
Grzegorz z Ciechowa - Piejo kury piejo
Hamill Claire - Someday we will all be together
Kapela ze wsi Warszawa - W boru kalinka
Kazik - Celina
Kult - Baranek
Kult - Dziewczyna się bała pogrzebów
Kult - Jeśli zechcesz odejść odejdź
Kult & Villas Violetta - Kochaj mnie a będę twoją
Kult - Królowa życia
Kult - Marianna
Szwagierkolaska - A ja sobie gram na gramofonie
Szwagierkolaska - Panna Weronika
Szwagierkolaska - Rum Helka
Szwagierkolaska - U cioci na imieninach
Piosenki Szwagierkolaski to przynajmniej w części piosenki Grzesiuka, więc możliwe, że były nagrane i pasują do podawanych w poprzednich zestawach.
Grzegorz z Ciechowa - Oj zagrajże mi zagraj
Grzegorz z Ciechowa - Piejo kury piejo
Hamill Claire - Someday we will all be together
Kapela ze wsi Warszawa - W boru kalinka
Kazik - Celina
Kult - Baranek
Kult - Dziewczyna się bała pogrzebów
Kult - Jeśli zechcesz odejść odejdź
Kult & Villas Violetta - Kochaj mnie a będę twoją
Kult - Królowa życia
Kult - Marianna
Szwagierkolaska - A ja sobie gram na gramofonie
Szwagierkolaska - Panna Weronika
Szwagierkolaska - Rum Helka
Szwagierkolaska - U cioci na imieninach
Piosenki Szwagierkolaski to przynajmniej w części piosenki Grzesiuka, więc możliwe, że były nagrane i pasują do podawanych w poprzednich zestawach.
Ostatnio zmieniony sob sty 13, 2007 11:03 pm przez kajman, łącznie zmieniany 1 raz.
No Kajman, świetna robota z tymi coverami!
Ale właśnie - co jest coverem, a co nie? Jakie zasady przyjąć do głosowania? Wątpliwości jest zbyt dużo. Obawiam się, że niemożliwe jest jednoznaczne określenie reguł i Topu Coverów raczej nie da się stworzyć. Natomiast topic ten, jako miejsce gdzie wymieniane są wszystkie możliwe "przeróbki", to znakomity pomysł.
Ale właśnie - co jest coverem, a co nie? Jakie zasady przyjąć do głosowania? Wątpliwości jest zbyt dużo. Obawiam się, że niemożliwe jest jednoznaczne określenie reguł i Topu Coverów raczej nie da się stworzyć. Natomiast topic ten, jako miejsce gdzie wymieniane są wszystkie możliwe "przeróbki", to znakomity pomysł.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Tak, stworzenie Topu coverów jest trudne, ale jeśli stworzy się zamkniętą grupę utworów, spośród których będzie można głosować, to powstanie cos w stylu zamkniętego formularza, tak jak obowiązuje w głosowaniu na LP3.
Zatem to, co stworzył kajman, jest w moim mniemaniu wykazem utworów, na które można głosować.
Proponuję zgłaszać na razie właśnie propozycje coverów, a jak ustalona zostanie taka "pełna" lista, to będzie można zacząć głosowanie.
Tak to rozumiem.
Zatem to, co stworzył kajman, jest w moim mniemaniu wykazem utworów, na które można głosować.
Proponuję zgłaszać na razie właśnie propozycje coverów, a jak ustalona zostanie taka "pełna" lista, to będzie można zacząć głosowanie.
Tak to rozumiem.
Do zestawu zgłaszało utwory wielu forumowiczów i o to właśnie chodzi, gdyż jedna osoba nie byłaby w stanie rozpoznać wszystkie covery. Do tego każdy ma prawo się pomylić, co mi się już zdarzyło w tym zestawie. Np. faktycznie If you go away nie jest coverem.Robinson pisze:Tak, stworzenie Topu coverów jest trudne, ale jeśli stworzy się zamkniętą grupę utworów, spośród których będzie można głosować, to powstanie cos w stylu zamkniętego formularza, tak jak obowiązuje w głosowaniu na LP3.
Myślę, że możemy jeszcze przedyskutowć, co do coverów będziemy zaliczać, a co nie, a dopiero potem sporządzić pełną listę (oczywiście, jeżeli zdecydujemy się ostatecznie na ten top coverów.Robinson pisze:Proponuję zgłaszać na razie właśnie propozycje coverów, a jak ustalona zostanie taka "pełna" lista, to będzie można zacząć głosowanie.
Tak to rozumiem.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
- Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove
Nie wiem ,ile może taka strona pomóc.
http://coversproject.com/
http://coversproject.com/
Co do Take That to efekt mojego zaćmienia językowego. Late przetłumaczyłem jako wcześniej. Natomiast co do In the army now oparłem się na słowach "adaptacja dyskotekowego przeboju duetu Boland and Boland" z Rock encyklopedii. Wersja ta na pewno istnieje, gdyż raz Niedźwiedź ją puścił w Trójce zamiast Status Quo, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć na jej temat informacji.Gary pisze:Nie są coverami.kajman pisze:Status Quo - In the army now
Take That - Back for good
No chyba masz rację. Może to jakiś dowód z oficjalnej strony Status Quo http://www.statusquo.com/lyrics/inthearmynow.htmkajman pisze:Natomiast co do In the army now oparłem się na słowach "adaptacja dyskotekowego przeboju duetu Boland and Boland" z Rock encyklopedii. Wersja ta na pewno istnieje, gdyż raz Niedźwiedź ją puścił w Trójce zamiast Status Quo, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć na jej temat informacji.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Wiem, że to Derek&The Dominos, ale grał tam Clapton io ile pamiętam, także dlatego tak napisałem.kajman pisze:Kilka uwag wstępnych. Poprzednio podałem kryteria takiego wyboru, jaki dokonałem. I tak pierwszej Layli nie firmował Clapton, tylko Derek...
Sorki, nie sądziłem, że wybieramy tylko spośród kawałków na LP3 (a tak naprawdę, to chyba najlepszych coverów tu nie było, w każdym razie wielu bardzo fajnych).kajman pisze:kilka z podanych przez Ciebie coverów nie było na liście (min. Górniak i Limp Bizkit),
Użyłem złego sformułowania, zamiast remix powinienem użyć jakiegoś innego. CHodzi mi o to, że ta płyta Coolio zawiera kawałki, których bazą, czy inspiracją są jakieś starsze utwory, ale są one na tyle przetworzone, że trudno je uznac zxa covery, raczej za wykorzystujące jakieś cudze dźwięki nowe piosenki.kajman pisze:Co do Coolio to myślę, że trudno to nazwać remixem (nota bene zmienił i tytuł i text piosenki).
PS. Na ten temat spierał sięteż akademia oskarowa, ostateczeni uznając "Gangsta's paradise" za cover, czyli plagiat i nie dając nominacji do Oscara