fTOP 5
Re: fTOP 5
ja również sobie słucham fTOP fajf 
fajnie, fajnie, ale niektóre połączenia jakby trochę... na siłę.
np. Baśka - Narcotic. nigdy bym nie wpadła...
z ostatniej chwili:
Zostać Mistrzem - WOWY?...
AAAA!!!!!!
o Jezu...
heh, ciekawe czy się kiedyś doczekam zestawienia Coldplaya VLVida z Alizee

fajnie, fajnie, ale niektóre połączenia jakby trochę... na siłę.
np. Baśka - Narcotic. nigdy bym nie wpadła...
z ostatniej chwili:

o Jezu...

heh, ciekawe czy się kiedyś doczekam zestawienia Coldplaya VLVida z Alizee

Ostatnio zmieniony ndz paź 05, 2008 10:33 pm przez uzi, łącznie zmieniany 1 raz.
- zbyszu
- Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
- Kontakt:
Tak, niektóre bardzo naciagane...ale chyba bardziej chodzi tutaj o zabawe...porównainia, nie ze od razu plagiat:)
wiadomo. przecież nie istnieje aż tyle nut, aż tyle kombinacji, żeby NIGDY się nie powtórzyły w innej piosence. i to absolutnie nie świadczy o tym, że każdy, kto wykorzystał ten sam motyw/riff/czy inne zestawienie nut jest autorem plagiatu...
takich zestawień podobnych piosenek można wymienić nieskończenie wiele.
ale zapowiada się ciekawy program, bo na niektóre podobieństwa naprawdę wiele osób nie jest w stanie wpaść...
będę słuchać.
takich zestawień podobnych piosenek można wymienić nieskończenie wiele.
ale zapowiada się ciekawy program, bo na niektóre podobieństwa naprawdę wiele osób nie jest w stanie wpaść...

będę słuchać.

- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
chętnie posłucham całości [ mam nadzieję, że ktoś zarejestruje
], bo to co teraz słysze [Son of/... ] to bardzo naciągane...

a właśnie, że ja tu zauważam chyba dokładnie taką samą gitarę...Yacy pisze:to co teraz słysze [Son of/... ] to bardzo naciągane...

- zbyszu
- Kontakt:
Chyba bedzie dostępny podkast
Wow - teraz trafienie idealne. Wilkiiiiii rulezzzzz
Wow - teraz trafienie idealne. Wilkiiiiii rulezzzzz
Tak samo to odbieram. Chociaż przyznam, że jak słyszę przeboje w rmf czy zet to mam wrażenie, że gdzieś to już słyszałem...zbyszu pisze:chyba bardziej chodzi tutaj o zabawe...porównainia, nie ze od razu plagiat:)
Audycja na plus tylko po co ten wkurzający muzyczny podkład?
- neon.ka
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990
dla mnie dwa przedostatnie porównania były dosyć trafione ale generalnie reszta niekoniecznie i boję się trochę pewnego rodzaju 'wmawiania' słuchaczom podobieństw, których nie ma. nie - których się nie dostrzegało dotąd - tylko właśnie - których nie ma.
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Musze przyznać, że BARDZO mnie ciekawi ta audycja, a niestety coś mi wypadło, że nie mogłem za bardzo słuchać więcej niż 1/5 ucha. Czy można liczyć na znalezienie jej gdzieś?
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
na stronie Trójki można posłuchać tych fTOP-owych par. A nawet można je sobie ściągnąć!!! Są to fragmenty kilkudziesięciosekundowe, ale można posłuchac i usłyszeć o co chodzi 
http://www.polskieradio.pl/trojka/ftop5/?d=20081005

http://www.polskieradio.pl/trojka/ftop5/?d=20081005
cała ftopa już na chomiku
- Miszon
- Kontakt:
O! NIezwykle ciekawa inicjatywa!Yacy pisze:na stronie Trójki można posłuchać tych fTOP-owych par. A nawet można je sobie ściągnąć!!!

- tadzio3
- Kontakt:
Nie słuchałem tej audycji, ale z wypowiedzi słysze, że była ciekawa. Jak wrócę do domu to posłucham
- zbyszu
- Kontakt:
Heh...jak teraz pojęcie radia ciekawei ewoluowało. Kiedyś czekało sie cały tydzień, ukąłdalo sie dokałdnie obowiązki aby tylko spokojnie posłuchac dajen audycji...
Teraz mówisz i masz...Skonczylo sie prawdziwe Radio? Coraz wiecej materiałów filmowych na stronach www - równiez w raczej konserwatywnej Trójce...Ale to już wątek na osobny rozdział...
Do nasłuchania
Teraz mówisz i masz...Skonczylo sie prawdziwe Radio? Coraz wiecej materiałów filmowych na stronach www - równiez w raczej konserwatywnej Trójce...Ale to już wątek na osobny rozdział...
Do nasłuchania
- tadzio3
- Kontakt:
Fakt, temat ciekawy na inny wątek (zawsze można takowy założyczbyszu pisze:Heh...jak teraz pojęcie radia ciekawei ewoluowało. Kiedyś czekało sie cały tydzień, ukąłdalo sie dokałdnie obowiązki aby tylko spokojnie posłuchac dajen audycji...
Do nasłuchania

Ale ewaluowanie radia w tym właśnie kierunku bardzo mi odpowiada

- Miszon
- Kontakt:
Hehe, właśnie posłuchałem audycji i muszę przyznać, że to może być ciekawy punkt cotygodniowego grafiku radiowego
. Audycja z przymrużeniem oka, ciekawa i może być parę kontrowersji
. Co prawda prowadzenie jej trochę mało "trójkowe", raczej "biskowe", było też parę wpadek w prowadzeniu, ale myślę że chłopaki się wyrobią i będzie lepiej.
A co do "Zostać mistrzem" - cóż, akurat ten pochód aku(tonika-dominanta-tonika molowa szóstego stopnia-subdominanta lub też lekko zmodyfikowane na T-tVI-S-D) występuje w całej masie piosenek i moznaby znaleźć jeszcze parę innych podobnych (żeby daleko nie szukać - "Every breath you take"). Ale ze dochodzi jeszcze kwestia ogólnej aranżacji/brzmienia, no to faktycznie takie porównanie można uznać za jak najbardziej prawomocne.
"Synu nie bluzgaj" - początek tego kawałka, zanim się rozkręci, BARDZO podobny
.

A co do "Zostać mistrzem" - cóż, akurat ten pochód aku(tonika-dominanta-tonika molowa szóstego stopnia-subdominanta lub też lekko zmodyfikowane na T-tVI-S-D) występuje w całej masie piosenek i moznaby znaleźć jeszcze parę innych podobnych (żeby daleko nie szukać - "Every breath you take"). Ale ze dochodzi jeszcze kwestia ogólnej aranżacji/brzmienia, no to faktycznie takie porównanie można uznać za jak najbardziej prawomocne.
"Synu nie bluzgaj" - początek tego kawałka, zanim się rozkręci, BARDZO podobny

- Miszon
- Kontakt:
Dodam, że pozwoliłem sobie dziś wysłać do panów prowadzących kilka moich skojarzeń
.
np.:
kto - od kogo:
Red Hot Chili Peppers "Around the world" - Budgie/Metallica (zwłaszcza ona) "Breadfan"
happysad "Od kiedy ropą" - Marylin Manson "Sweet dreams" (właśnie ta wolniejsza wersja tego utworu)
happysad "Hymn 78" - Grabaż i Strachy na Lachy "Raissa"
Coldplay - Clocks/Speed of sound
Blue Cafe - You may be in love/Sweet song, love song
Mistrzem tej kategorii jest Sting, który chyba już kiedyś napisał wszystkie piosenki, a teraz tylko stopnowo je nagrywa. Na razie podpowiem, że trzeba szukać motywu basu z "All four seasons" i fragmentu jeszcze innego utworu z "Mercury falling" na wcześniejszych jego płytach.

np.:
kto - od kogo:
Red Hot Chili Peppers "Around the world" - Budgie/Metallica (zwłaszcza ona) "Breadfan"
happysad "Od kiedy ropą" - Marylin Manson "Sweet dreams" (właśnie ta wolniejsza wersja tego utworu)
happysad "Hymn 78" - Grabaż i Strachy na Lachy "Raissa"
Coldplay - Clocks/Speed of sound
Blue Cafe - You may be in love/Sweet song, love song
Mistrzem tej kategorii jest Sting, który chyba już kiedyś napisał wszystkie piosenki, a teraz tylko stopnowo je nagrywa. Na razie podpowiem, że trzeba szukać motywu basu z "All four seasons" i fragmentu jeszcze innego utworu z "Mercury falling" na wcześniejszych jego płytach.
ale to przecież jest oficjalne zapożyczenieMiszon pisze:Red Hot Chili Peppers "Around the world" - Budgie/Metallica (zwłaszcza ona) "Breadfan"

a za to to mi nie przyszło do głowyMiszon pisze:happysad "Hymn 78" - Grabaż i Strachy na Lachy "Raissa"

- Miszon
- Kontakt:
A nie wiedziałem, że to oficjalne.
Co do happysad - nie wiem czy to ten kawałek, ale w każdym razie zawsze słyszę jeden z tych dwóch utworów, to zastanawiam się przez kilka pierwszych sekund, który z nich właśnie leci. Bo chwyty takie same
. W ogóle happysad ma sporo takich momentów. Także tekstowo, ale bardzo często jest to świadome mruganie do słuchacza (np. fragmenty syren z "Polski" Kultu, czy o teksty rozdziobywaniu przez kruki i wrony itp.)
Co do happysad - nie wiem czy to ten kawałek, ale w każdym razie zawsze słyszę jeden z tych dwóch utworów, to zastanawiam się przez kilka pierwszych sekund, który z nich właśnie leci. Bo chwyty takie same

- Miszon
- Kontakt:
Hmm.. dziś w słuchaniu przeszkodziła mi awaria pralki...
Nagrał ktoś może?
Nagrał ktoś może?
a mi w słuchaniu przeszkodziła awaria... głowy...Miszon pisze:Hmm.. dziś w słuchaniu przeszkodziła mi awaria pralki...
Nagrał ktoś może?

zapomniałam, że o 19 jest fTOP i odłożyłam naukę do sprawdzianu z historii na wieczorową porę... więc niezbyt uważnie wsłuchiwałam się w audycję [ale radio było włączone

zaczynam podejrzewać, że ta piosenka będzie uniwersalnym układem odniesienia, dla którego będą NA SIŁĘ wyszukiwane podobne [tudzież pseudopodobne] fragmenty piosenek...

anyway, dołączam się do prośby o nagranie, bo chętnie posłucham, o co dokładnie chodziło z tym U2... i nie tylko z U2.

- Miszon
- Kontakt:
Jak widzę (a raczej słyszę) na stronie Trójki, to akurat to U2 słabe było. Ale seria od lat 5-tych po NIrvanę - genialna
! (ja bym tam dorzucił jeszcze np. "Teksańskiego").
A do Nirvany/Joe Jacksona - "Summer nights" Travolty/Newton-John i "All star" Smash Mouth.

A do Nirvany/Joe Jacksona - "Summer nights" Travolty/Newton-John i "All star" Smash Mouth.
Ad. Wiliki to ja bym dodał jeszcze bardzo mocne nawiązanie piosenki solowej Roberta Gawlińskiego "Kwiaty jak relikwie" do "Disarm" Smashing Pumpkins. (http://www.wrzuta.pl/audio/ccqyzWNPej/k ... k_relikwie)
A w drugą stronę to nawiązanie "The Bitter End" Placebo do piosenki "Jasne ulice" Roberta Gawlińskiego.
(trochę naciągnięte http://www.wrzuta.pl/audio/95JD4s1rxb/w ... asne_ulice)
A w drugą stronę to nawiązanie "The Bitter End" Placebo do piosenki "Jasne ulice" Roberta Gawlińskiego.

- zbyszu
- Kontakt:
Dziś w słuchaniu przeszkodziło mi podsmażanie babki ziemniaczanej...