Nieszczęśliwa Siódemka

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

kajman

Re: Nieszczęśliwa Siódemka

Post autor: kajman »

Corleone pisze:Warto także zwrócić uwagę na przypadki "Monkey" Roberta Planta i "Lily" Kate Bush, które najpierw pałętały się po poczekalni i nagle wystrzeliły do 30-ki, by już 2 tygodnie później z niej wypaść. Co ciekawe, w przypadku "Lily" miało to miejsce w notowaniu 1536, czyli wtedy, gdy dziwnie wysoki debiut zaliczył promowany Linkin Park. :know:
Dziwna sytuacja miała także miejsce w związku z "Going out in style" Dropkick Murphys, które nie pojawiało się nawet w Nieszczęśliwej, a po naszej promocji pojawiło się na 31. miejscu. Tydzień później było już w TOP 30.
Monkey przez 6 tygodni w poczekalni przebywało w dolnej połówce, potem przez 4 tygodnie (względnie) systematycznie awansowało. Debiut nie był niczym dziwnym, zaskakiwała tylko jego wysokość. Przebywał w top30 łącznie 5 tygodni, przy czym w ostatnim zaliczył raczej niespodziewanie spory spadek.
Co do Lily to pomijając trzy pierwsze tygodnie jej kariera wyglądała względnie normalnie: 44, 37, 34, 32, 22, 29 i tylko ten wysoki debiut trochę zaskakuje. Reszta wygląda absolutnie typowo.
Dropkick o ile pamiętam był ostro katowany w Trójce w tygodniu promocji (jakoś nie podejrzewam, żeby redaktorzy postanowili wesprzeć naszą akcję) i debiut w poczekalni był naturalny (a my może dołożyliśmy z 2-3 miejsca).
PS
Listy Przebojów Trójki słucham od: 14.01.1984
Kontakt:

Post autor: PS »

kajman pisze:
PS pisze:... jeżeli Dziewczyny by uwalono to dlaczego Dach wszedł do poczekalni?
Dlatego, że został 2 razy (to bardzo dużo jak na Lady Pank!) wyemitowany w PR3 (raz w LP Trójce i raz w TuBaronie) w konsekwencji tego, że management LP załatwił wizytę Panasewicza u PanMarka.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

W czasie gdy promowaliśmy 'Dziewczyny" które było powiedzmy w okolicach 51-57 miejsca tydzień wcześniej to wątpię aby te 30 pare dodatkowych głosów nie wystarczyło do wejścia na listę, wg. mnie są dwa wyjścia, albo ktoś nie chciał żeby to weszło, albo z tych 30paru wielu jednak nie oddało głosu, w co mniej mi się chce wierzyć. A mówienie, że akurat wtedy tak głosy się rozłozyły jest bez sensu, bo jakimś dziwnym trafem potem jeszcze kilkukrotnie ten utwór był w N7 az go w koncu z niej sami wyrzucili. Chyba jednak nie miał wejść, czasami przecież PMarek dokłada podwójne miejsca aby wepchac na 50 jakiś tam utwór, gdyby chciał to by tak zrobił z Dziewczynami bo chyba 4 razy byli na 51.
Mam nadzieję, że jednak się mylę i wszystko odbywało się wg. zasad.
kajman

Myślę, że utwory są na miejscu podwójnym, bo dostały tyle samo głosów, co jest całkiem realne. Być może łączą utwory, które dzieli jeden lub dwa głosy. Nie podejrzewam, że ostatnimi czasy tworzono podwójne miejsca, żeby utrzymać Yugopolis, Sheerana lub Wettona, a z kolei w tym tygodniu nie stworzono, chociaż to przypuszczalnie (bo na faktycznym 51 mogły by być Zgredy) dałoby miejsce w poczekalni Basi.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

kajman pisze:(...) z kolei w tym tygodniu nie stworzono, chociaż to przypuszczalnie dałoby miejsce w poczekalni Basi.
Marek najwyraźniej nie dopilnował! Bo przecież ...
temik3 pisze:przecież PMarek dokłada podwójne miejsca aby wepchac na 50 jakiś tam utwór
:-P
uwielbiam teorie spiskowe ;-)

... ale raczej w filmach...
gżegoż

Post autor: gżegoż »

PS pisze:
kajman pisze:... jeżeli Dziewczyny by uwalono to dlaczego Dach wszedł do poczekalni?
Dlatego, że został 2 razy (to bardzo dużo jak na Lady Pank!) wyemitowany w PR3
Już po raz kolejny czytam, że utwory Lady Pank z zestawu do głosowania nie są grane w Trójce. I bardzo mnie to dziwi, bo to przecież renomowany i uznany zespół, który w przeszłości odnosił duże sukcesy na LP3. Zupełnie tego nie rozumiem. Jeżeli dorzucają do zestawu, to czemu nie grają? A skoro nie chcą grać, to po co wrzucają do zestawu? :know: Czy ktoś wie dokładnie, jakie są tego przyczyny? Istnieją jakieś napięcia bądź konflikty między ludźmi z Trójki a zespołem lub kimś z jego otoczenia?
temik3 pisze:czasami przecież PMarek dokłada podwójne miejsca aby wepchac na 50 jakiś tam utwór
Naprawdę kiedyś coś takiego robił? Czy to tylko podejrzenia? To na serio byłoby nieuczciwe, bo przecież zasady powinny być jasne, a jakiekolwiek ręczne sterowanie wynikami listy zdawałoby się zaprzeczać jej idei. :|
ku3a

Post autor: ku3a »

Yacy pisze:uwielbiam teorie spiskowe ;-)
i nie muszę się męczyć, żeby od siebie coś dopisywać ;-).
temik3

gżegoż pisze: Naprawdę kiedyś coś takiego robił? Czy to tylko podejrzenia? To na serio byłoby nieuczciwe, bo przecież zasady powinny być jasne, a jakiekolwiek ręczne sterowanie wynikami listy zdawałoby się zaprzeczać jej idei
Nie, nie, nie o to chodzi że coś było robione nieuczciwie, ale były sytuacje, że coś się tam przez te podwójne miejsca wcisnęło na listę(do 50), czasami nawet dobrze, bo to coś miało szansę zaistnieć. Sam PMarek mówił, że zrównał jakieś tam piosenki, które jak pisał kajman miały 1-2-3 głosy różnicy, dlatego coś tam mogło wejść, ale to żadna teoria spiskowa :wink: . Jak listę przejął PBaron to tych miejsc podwójnych praktycznie nigdy nie było. W trzydziestce też były przypadki podwójnych miejsc (szczególnie na początku jej istnienia), a kilka takich przypadków było nie dlatego że miały równo głosów a dlatego, że przy podliczaniu głosów, podliczający zapomniał o jednej z piosenek i potem aby jej z listy nie wyrzucać bo miała wystarczającą liczbę glosów to przypisywano ją do pozycji zbliżonej ilości jej głosów. :wink: Ot tak tylko dla przypomnienia. Ale to nikogo nie dziwiło. To właśnie był urok tej listy w tamtym czasie, czasem coś zaginęło żeby po tygodniu się odnaleźć. :wink:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

temik3 pisze:Jak listę przejął PBaron to tych miejsc podwójnych praktycznie nigdy nie było.
Radzę zajrzeć do Archiwum. wybrane losowo... kliknąłem tylko na not. 1340, 1345 i 1350. odpowiednio 4, 2 i 2 podwójne! To właściwie nic... :roll:
temik3

Yacy pisze: Radzę zajrzeć do Archiwum. wybrane losowo... kliknąłem tylko na not. 1340, 1345 i 1350. odpowiednio 4, 2 i 2 podwójne! To właściwie nic... :roll:
Tak tylko ile ich było wcześniej i później. Średnio za prowadzenia Listy przez MN było to od5-7 podwójnych a za PB 1-4 czyli jednak praktycznie wcale. No ale ciężko to zauważyć.
I wcale nie musze patrzeć do archiwum :wink:
kajman

gżegoż pisze:Już po raz kolejny czytam, że utwory Lady Pank z zestawu do głosowania nie są grane w Trójce. I bardzo mnie to dziwi, bo to przecież renomowany i uznany zespół, który w przeszłości odnosił duże sukcesy na LP3. Zupełnie tego nie rozumiem. Jeżeli dorzucają do zestawu, to czemu nie grają? A skoro nie chcą grać, to po co wrzucają do zestawu? :know: Czy ktoś wie dokładnie, jakie są tego przyczyny? Istnieją jakieś napięcia bądź konflikty między ludźmi z Trójki a zespołem lub kimś z jego otoczenia?
Ale takich utworów jest całe mnóstwo. Jednak zgadzam się, że nowości w zestawie powinny być w tygodniu minimum 2 razy w sensownych godzinach zagrane. Gdyby w zestawie miały pozostać tylko piosenki grane w Trójce do ten zestaw byłby bardzo skromny.
temik3 pisze:Nie, nie, nie o to chodzi że coś było robione nieuczciwie, ale były sytuacje, że coś się tam przez te podwójne miejsca wcisnęło na listę(do 50), czasami nawet dobrze, bo to coś miało szansę zaistnieć. Sam PMarek mówił, że zrównał jakieś tam piosenki, które jak pisał kajman miały 1-2-3 głosy różnicy, dlatego coś tam mogło wejść, ale to żadna teoria spiskowa :wink: .
OK, to sobie to wyjaśniliśmy, po moim zdaniem Twoje poprzednie sformułowanie było deczko niezręczne. Przede wszystkim fakt dużej ilości podwójnych miejsc był normą jeszcze kilka lat temu, ale zdecydowanie lepiej brzmiałoby określenie żeby zwiększyć ilość piosenek na liście niż aby wepchac na 50 jakiś tam utwór, bo to drugie robiło wrażenie sugestii jakiejś manipulacji.
miszony
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: miszony »

Dzień dobry,
ja nie rozumiem za bardzo co się dzieje na tej liście teraz ,i dlaczego ten spada a ta zostaje chociaż jest bardzo kiepska np Akustyczny.
Chciałbym jednak zapytać szanownych słuchaczy lp3 dlaczego jeden z ciekawszych utworów Adele pt. " Someone like you" wypadło tak szybko z listy.
Wiem, wiem było to już jakiś czas temu ale jest to dla mnie nie zrozumiałe że na tle tylu naprawdę słabiutkich utworów ta akurat piosenka była tylko na moment..
I drugie pytanie : Czy piosenka Maroon 5 & Christina nie mieści się w OBECNYCH standardach listy że jej nie promujecie?
Pozdrawiam
temik3

miszony pisze:Dzień dobry,
ja nie rozumiem za bardzo co się dzieje na tej liście teraz ,i dlaczego ten spada a ta zostaje chociaż jest bardzo kiepska np Akustyczny.
Chciałbym jednak zapytać szanownych słuchaczy lp3 dlaczego jeden z ciekawszych utworów Adele pt. " Someone like you" wypadło tak szybko z listy.
Wiem, wiem było to już jakiś czas temu ale jest to dla mnie nie zrozumiałe że na tle tylu naprawdę słabiutkich utworów ta akurat piosenka była tylko na moment..
I drugie pytanie : Czy piosenka Maroon 5 & Christina nie mieści się w OBECNYCH standardach listy że jej nie promujecie?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od głosów, akurat na tej liście liczą się głosy słuchaczy, więc co spada co awansuje to tylko decyzja słuchacza. Czy Autystyczny jest słaby? dla jednych tak dla innych nie, podobnie jest z innymi utworami. Z Adelą było tak że awansowała na listę z pominięciem Poczekalni i za tydzień nie wystarczyło jej głosów nawet do załapania się w 30-tce, dlaczego?, być może dlatego, że na liście były dwie inne Adele i fani je bardziej wspomogli, myśląc, że ta nowa i tak sobie poradzi. Co do Maroon5 to utworu takowego nie ma w zestawie i my słuchacze na to nic nie poradzimy, to zależy od prowadzących LP3. A skoro nie ma w zestawie nie można tego promować w żaden sposób.
Ostatnio zmieniony pn paź 03, 2011 12:13 pm przez temik3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Odnośnie teorii sposkowych, to są jeszcze takie gazety jak... "Fakty i mity".
Radzę zakup książki o LP3, choćby ostatniej, ale poprzednie też, dobrą lekturę http://www.alp3.pl, a dopiero potem pisanie na ten temat.

Błagam, jeśli mówimy o zespole Luxtorpeda, to utwór nazywa się AUTYSTYCZNY.
Choć wiele akustycznych utwórów na Liście już było... :D
temik3

adameria pisze:
Błagam, jeśli mówimy o zespole Luxtorpeda, to utwór nazywa się AUTYSTYCZNY.
Choć wiele akustycznych utwórów na Liście już było... :D
Przecież każdy wie, jak ten utwór się nazywa, nie łap za słowa, bo wiele utworow się przekręca podobnie i zespoły i wtedy Cię to nie rusza? A po wtóre każdy raczej dobrze widzi i nie trzeba mu okularków aby przeczytać co napisałeś.
miszony

Dziękuję za odpowiedz i komentarze też. Pozwolę sobie pociągnąć watek i zapytać gdzie zatem można zaproponować jakikolwiek utwór, który mi się podoba np. Maroon 5 and Krystini . Czy Pan Marek " przyjmuje " takie zapytania. Jeżeli tak to gdzie?
Pozdrawiam
temik3

miszony pisze:Dziękuję za odpowiedz i komentarze też. Pozwolę sobie pociągnąć watek i zapytać gdzie zatem można zaproponować jakikolwiek utwór, który mi się podoba np. Maroon 5 and Krystini . Czy Pan Marek " przyjmuje " takie zapytania. Jeżeli tak to gdzie?
Pozdrawiam
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=6&t=6178 W tym wątku proponowalismy utwory do Listy(przeczytaj sobie), ale jakoś nic z tego nie wyszło. Z wcześniejszych podobnych propozycji PB dodał kilka utworów do zestawu. Zawsze możesz napisać do PMarka e-maila, ale nie ma żadnej gwarancji że dostaniesz jakąkolwiek odpowiedź.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

A ja dementuję, jakobym się rozmnożył ;-) .
miszony

Nie rozmnożyłeś się.. zapewniam Cię
miszony

I jeszcze raz dziękuję za podpowiedz.
Pozdrawiam Miszony
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

temik3 pisze:Przecież każdy wie, jak ten utwór się nazywa, nie łap za słowa
Oczywiście nie zinterpretowałem treści postu na sposób żartobliwy,
a już kilka razy wcześniej spotkałem się z tym, że tytuł był mylony
i bynajmniej nie był to żart. Także, tego, sorry Winetuuuu... :know: :wink:
ku3a

Post autor: ku3a »

proszę o używanie przecinków, a poza tym o pisanie w odpowiednich wątkach. ten wątek przeznaczony jest do prezentowania i komentowania wyników Nieszczęśliwej Siódemki.
kajman

ku3a pisze:proszę o pisanie w odpowiednich wątkach.
Ja jednak odpowiem tutaj, bo na razie innej możliwości nie mam.
miszony pisze:I drugie pytanie : Czy piosenka Maroon 5 & Christina nie mieści się w OBECNYCH standardach listy że jej nie promujecie?
No cóż, moim zdaniem nie mieści się w standardach Trójki w żadnym okresie jej działalności. Wprawdzie czasami Trójka wpuszczała utwory nie mieszczące się w jej standardach ale to raczej głównie na zasadach ciekawostki.
temik3 pisze:Z Adelą było tak że awansowała na listę z pominięciem Poczekalni
W cyklu trzytygodniowym to może, ale w tygodniowym to zaliczyła jeszcze w poczekalni miejsce 37 i 33. Niestety wrzucono ją do zestawu w totalnie nieodpowiednim momencie.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

kajman pisze:
ku3a pisze:proszę o pisanie w odpowiednich wątkach.
Ja jednak odpowiem tutaj, bo na razie innej możliwości nie mam.
Dokładnie, a więc i ja tak postąpię :) Na temat tego, co zrobiono z "Someone like you" wypowiadałem się już nieraz (najobszerniej tu:
http://forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 25#p274836), bo to naprawdę było bardzo nie w porządku. I to nie ze strony słuchaczy, ale tych, którzy wrzucili ten utwór do zestawu zaledwie 3 lub 4 tygodnie po "Set fire to the rain" i gdy jeszcze "Rolling in the deep" świetnie sobie radziło.
Kajman napisał o tym bardzo delikatnie:
Niestety wrzucono ją do zestawu w totalnie nieodpowiednim momencie.
, ale ja uważam, że czasem trzeba użyć mocniejszych słów. To był po prostu przejaw bezmyślności i głupoty osób odpowiadających za kształt zestawu do głosowania :evil: Nawiasem mówiąc: ciekawe czemu z dodawaniem kolejnych Red Boxów czekano tak długo, aż poprzednie wypadną? Albo dlaczego parę tygodni po "Partyzancie" nie dorzucono nowego Dżemu?
Od razu zaznaczam, że to nie jest żadne doszukiwanie się teorii spiskowych, tylko zwykłe przytaczanie faktów. Które niestety mówią same za siebie i chyba jednak świadczą o tym, że nie zawsze intencje niektórych Trójkowych pracowników są w pełni czyste. :(

Natomiast wracając do Nieszczęśliwych Siódemek, to jeszcze dwa zestawienia, dotyczące jednego zespołu:

DZIEWCZYNY DZISIAJ Z BYLE KIM NIE TAŃCZĄ - Lady Pank
1519 i 1520- poza N7
1521- 1.
1522- 1.
1523- poza N7, mimo promocji i 31 głosów z Forum!
1524- 3.
1525- 4.
1526- 3.
1527- 1.
1528- 2.
1529- 5.

Tak więc z jednej strony rzeczywiście hipoteza o celowej ingerencji w wyniki głosowania i odjęciu głosów w tamtym tygodniu wydaje się dość mało prawdopodobna, bo niby czemu ktoś z Redakcji miałby być złośliwy, ale z drugiej same liczby świadczą o tym, że tamta sytuacja była przynajmniej dziwna. Może więc jednak jest jakiś procent prawdy w tym, o czym pisali PS i temik3? :know:
Przy okazji zainteresowanym polecam powrót do stron 9-11 w tym temacie i przypomnienie sobie dyskusji na temat sytuacji tego utworu w tamtych tygodniach. :)

MÓJ ŚWIAT BEZ CIEBIE - Lady Pank
1545- 2.
1546- 3.
1547- 1.
1548- 3.

Teraz ten utwór będzie promowany i szczególnie w kontekście tego, że ostatnio kilka nowych osób dołączyło do akcji promocyjnej i teoretycznie bierze w niej udział aż 38 użytkowników, mogłoby się wydawać, że bez problemu powinien wejść do poczekalni. Ale jeżeli zamiast tego wypadłby z N7 (tak, jak wcześniej „Dziewczyny”…), a powrócił w następnym, „niepromocyjnym” tygodniu, to w przypadek i to, „że po prostu tak się głosy rozłożyły”, chyba nikt by nie uwierzył :wink: Tak więc pozostaje czekać do piątku i zobaczyć, jak będzie w rzeczywistości! 8)
miszony

Teraz widzę że dobrze poruszyłem wątek " Someone like you" i Adele.
Widać nie jestem sam w mojej opinii. Ale jest jedno pocieszenie - ten rok muzycznie należał na pewno do niej .
Proponuję jeszcze założyć kącik skarg i zażaleń na tym forum. Oj będzie się działo ...
ODPOWIEDZ