Parę słów o zestawie. Wiem, że to falstart, bo takowego jeszcze nie ma, ale jak już wspomniałem, potem będę miał czasowo ograniczony dostęp do Internetu, poza tym mam silne przekonanie, że będzie on wyglądał dokładnie tak jak w zeszłym roku i prawie tak jak dwa lata temu (inaczej ktoś musiałby już nad nim pracować, a jakoś nikt się tym na razie nie chwali

). Muszę przyznać, że zestaw bardzo mi się podoba, ale z jednym zastrzeżeniem - należałoby go traktować jako punkt wyjścia do ciągłego udoskonalania (i to zarówno przez dodawanie, jak też - koniecznie - przez usuwanie), a nie jak osiągnięty szczyt doskonałości.
Być może, na co liczę, zestaw zostanie udostępniony na tyle wcześnie, że będzie możliwość zgłaszania propozycji do uzupełnienia. Wówczas: po pierwsze zgodnie z tradycją ustanowioną w zeszłym roku, powinny zostać dodane utwory, które znalazły się w tym roku w pierwszej setce Polskiego Topu Wszech Czasów, czyli:
94. Kobranocka - I NIKOMU NIE WOLNO SIĘ Z TEGO ŚMIAĆ
95. Strachy na Lachy - DZIEŃ DOBRY, KOCHAM CIĘ
97. Kult - CZARNE SŁOŃCA
Po drugie, rzucił mi się w oczy zestaw Yacy'ego do wyboru forumowego utworu 1500 notowań. Spośród 183 pozycji, aż 58 nie było w zeszłorocznym zestawie do głosowania, z czego 32 przeszły eliminacje, 7 dostało się do 1/32, a 2 do 1/16. Może niekoniecznie byłbym za tym, żeby dodawać hurtem wszystkie 58, zwłaszcza że dwa z nich były jeszcze na liście w ostatnim notowaniu, a niektóre należą do wykonawców, którzy i tak są zbyt licznie reprezentowani, ale przynajmniej jedna trzecia z nich to utwory, których brak może zaskakiwać.
Po trzecie, w końcu, zrobiłem małe zestawienie utworów, bez których zestaw wydaje mi się cokolwiek niepełny i wyszło mi... 253 (już po odliczeniu tych, które się łapią do którejś grupy wyżej). Po odrzuceniu Beatlesów, którzy zostali (mam nadzieję, że chwilowo) przyblokowani, zostaje co prawda "tylko" 219, ale to i tak trochę za dużo, żeby je tutaj wypisywać ciurkiem, postaram się więc zrobić pewną selekcję, z tym że grozi to przekroczeniem przeze mnie terminu (jakikolwiek by on był

)