Przed XVIII Topem Wszech Czasów

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Awatar użytkownika
Geephard
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 2003

Re: Przed XVIII Topem Wszech Czasów

Post autor: Geephard »

gżegoż pisze: Tak więc jest oczywiste, że i w tym roku większość osób będzie chciała zgłosić swoje życzenia(...) oczywiście jest to jak najbardziej wskazane. Ale myślę, że najpierw trzeba byłoby uzyskać pewność, iż zestaw na pewno zostanie „przefiltrowany” i uzupełniony oraz że nie powtórzy się sytuacja z zeszłego roku, kiedy użytkownicy Forum przerzucali się swoimi propozycjami, ale zestaw i tak się nie zmienił, a jedynymi nowościami w nim było 10 bardzo „świeżych” piosenek. Bo jaki byłby sens, gdybyśmy mieli zastanawiać się nad tym, czego brakuje oraz wymieniać swoje propozycje, jeśli i tak nie zostałoby to wzięte pod uwagę (..)
A ja myslę, że najpierw to należałoby się dowiedzieć czy w tym roku Top jest w ogóle planowany, żeby się zaraz nie okazało, że cała ta dyskusja nie ma sensu. No chyba, że to już wiadamo a ja coś przegapiłem. Jeśli tak to przepraszam :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

A i jeszcze coś, co mi się bardzo rzuciło w oczy, bo uzupełniałem sobie (znowu, bo jeszcze tego nie skończyłem przez 2 lata ;-) ) poprawki do zestawu nr 16 (plus to co potem dorzucono), dopisując sobie płyty i lata:
w zestawie są 3 kawałki The Black Eyed Peas, stanowczo nielistowego i nietrójkowego, w dodatku są to kawałki z okresu, kiedy stanowczo był uznawany za żalowy i miał bana na bycie na Liście (płyta Elephunk - pamiętam na krótkie "duj!", albo jeszcze inne zgryźliwe komentarze Marka ;-) jak Alina mówiła, że Shut up czy Hey Mama w Holandii na 1-szym). Wstawianie tego do zestawu na TW kompletnie nie ma sensu moim zdaniem. A czemu nie Britney w takim razie, albo YOU'RE MY HEART, YOU'RE MY SOUL? To ostatnie przecież faktycznie przeszło do historii i przeżyło próbę lat, a dziś nie wydaje się szczególnie szkodliwe przez sentyment, jakim darzy go wielu ;-) . Najchętniej bym wyrzucił wszystkie 3, ewentualnie z litości zostawił ten z 2005 (albo zamienił na ten sparodiowany przez Alanis :-) ). Ale to naprawdę w ostateczności, bo zasługują na śmiałe wywalenie.
Zastanawia mnie też obecność takich nagrań:
The Cloud Room - HEY NOW NOW - rzecz z 2005, pewnie robota Stelmiego
Ścianka x2 - w Polskim Topie owszem, ale do ogólnego to jak nie ma nic z Dni Wiatru (niektórzy wiedzą, co najlepiej ;-) ), to nie ma sensu wstawiać innych rzeczy
2 razy Roisin Murphy z 2007 to na razie na wyrost chyba
Outkast - THE WAY YOU MOVE - 2 pozostałe wystarczą
Kylie Minogue - CHOCOLATE i SLOW - nie wystarczyłby 1?
James - JUST LIKE FRED ASTAIRE i GETTING AWAY WITH IT (ALL MESSED UP) - j.w., a tak ogólnie to najchętniej...
Feist - INSIDE AND OUT - wiem, ma tylko 1 kawałek w zestawie (który przebojem i tak nie był, tzn. za granicą może owszem uznanie zdobyła). Ale czy przypadkiem nie przetrwała próby czasu? (teraz wydała nową płytę, na razie cisza w związku z tym)
Blenders - uwielbiam, ale umieszczanie ich w międzynarodowym TW to przesada. W Polskim to co innego. Szczególnie z takimi kawałkami. Podobnie Big Cyc

I jeszcze małe pytanie:
Świetliki - OPLUTY - nie wiadomo, czy chodzi o OPLUTY 44, czy OPLUTY 2 :?:
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Geephard pisze:A ja myslę, że najpierw to należałoby się dowiedzieć czy w tym roku Top jest w ogóle planowany, żeby się zaraz nie okazało, że cała ta dyskusja nie ma sensu.
W zeszłym roku autorzy mieli okazję się przekonać, do czego to prowadzi. Mam nadzieję, że nie będą mieli ochoty przeprowadzać ten eksperyment jeszcze raz (no chyba że jest to element większego planu - być może po pięciu latach zapał do pisania maili z protestami byłby nieco mniejszy ;)). Poza tym dyskusja jest na tyle ciekawa, że ewentualny sens jest sprawą naprawdę drugorzędną (zresztą nie jest powiedziane, że by był, nawet gdybyśmy mieli potwierdzenie).
Miszon pisze:Przychylam się do zdania w tej sprawie
Dzięki :)
wwas pisze:Mam nadzieję, że będzie kontrowersyjnie.
Widzę, że jest i bardzo się z tego cieszę:
Miszon pisze:PAUL SIMON (6) - jeśli już, to wyrzuciłbym max. 1 nagranie
T.REX (6) - 4 hitowe kawałki z 1971-72 zostają, to pewne.
TEARS FOR FEARS (6) 4 kawałki są na pewno nie do ruszenia (po 2 z 1989 i 1985)
A-HA (6) - raczej dodał bym 1
BOB DYLAN (9) - po prostu absolutny Top
DEPECHE MODE (12) - zmniejszenie jest nierealne, za bardzo kultowy to zespół w Polsce/w Trójce/na forum
ELTON JOHN (9) [- zmniejszenie nierealne
ELVIS PRESLEY (12) - nie ma co wywalać, a można by dodać jeszcze kilka. To jeden z najlepszych wyborów piosenek, jesli chodzi o tych wykonawców z wieloma możliwościami. Bez zmian najlepiej
GENESIS (13) - nie wiem, czy coś jest do ruszenia.
KATE BUSH (6) - nie do ruszenia, raczej by dodać można ze 2
LADY PANK (12) - łatwo powiedzieć usunąć, ale choćby do 10, jest to nierealne.
LOMBARD (7) - nie do ruszenia
MAANAM (14) - jak wyżej.
MYSLOVITZ (9) - raczej wypadałoby dodać 2 kawałki niż usuwać
ROD STEWART (7) - zestaw nie do ruszenia
STING (11) - nie ma co usuwać
U2 (17) - bym dodał ze 3-4 kawałki, żeby mieli równe 20
Widać w związku z tym, że decyzja o usunięciu danego utworu z zestawu jest trudna i bolesna - w porównaniu z nią decyzja o niedodawaniu utworu, którego brakuje, nawet jeżeli jest to brak mocno odczuwalny, wydaje się prostsza (do tej pory nie było, więc świat się nie zawali, jeżeli nadal nie będzie). Dlatego właśnie mam takie marzenie dotyczące zestawu (tak, wiem, że nierealne): ktoś kiedyś usiądzie i przemyśli zestaw do tego stopnia, że w procesie myślenia ta różnica zostanie zatarta.
Proponowałbym taki eksperyment myślowy: wziąć 1000 piosenek, których nie ma w zestawie, wyobrazić sobie, że zostały dodane i zastanowić się, ile spośród nich byłoby "nie do ruszenia" i czy przypadkiem, łącznie w całym zestawie nie byłoby ich więcej niż 1500. A jeśli tak, nie ma wyjścia: jeżeli nie chcemy, żeby zestaw się rozrastał i jednocześnie nie chcemy, żeby piosenki spoza były dyskryminowane, trzeba by było usunąć również te, które wydają się "nie do ruszenia" albo przyjąć ostrzejsze kryteria "nieruszalności". Zapewne w porównaniu z liczbą 396, 1500 wydaje się prawie nieskończonością, w której zmieszczą się wszystkie utwory, które na to zasługują i jeszcze trochę. Niestety - nie zmieszczą się. Przy okazji: wcale się nie upieram, że 1500 to liczba najlepsza z możliwych. Z książki, którą nabyłem na zlocie, dowiedziałem się, że podobno Stelmach był zwolennikiem rozszerzenia nawet do 10 000 (czyli jest nas dwóch :)), z kolei Metz chciałby mieć w zestawie najwyżej 3 piosenki Queen (brr, masakra). Jednak jakąś liczbę wybrać trzeba, a żadna nie będzie nieskończonością - obawiam się zresztą, że ułożenie zestawu liczącego 10 000 pozycji mogłoby być znacznie trudniejsze niż 1500. A ponieważ do tej ostatniej liczby większość osób już się przyzwyczaiła, moje propozycje dotyczące oczyszczania zestawu układałem w ten sposób, żeby można było wpuścić chociaż część utworów spoza (choć do uzyskania stanu równowagi na pewno byłyby niewystarczające).
Miszon pisze:FISH (4) - nie znam żadnego z tych kawałków
JOY DIVISION (4) - pamiętam i tak 1 kawałek
BRUCE SPRINGSTEEN (8) - nie znam się za bardzo na nim
Może ja nie będę się przyznawać, ilu spośród wymienionych utworów nie kojarzę ;). Zdecydowanie, takie najłatewiej kwalifikuje się do usunięcia - czego uszy nie słyszą, tego sercu nie żal, poza tym, jaki sens ma trzymanie w zestawie utworów, których słuchacze nie kojarzą? ;) (szczególnie, jeżeli w XV Topie zajęły miejsce ok. 1300, traktuję to jako argument, że prawdopodobnie w tym niekokarzeniu nie jestem osamotniony).

A teraz po kolei:
Miszon pisze:ALANIS MORISSETTE (4) - coś można ująć
No właśnie, ostatnio miałem okazję trochę jej posłuchać i teraz mi szkoda wyrzucać (ale jednak trzeba)
Miszon pisze:AYA RL (4) - zamieniłbym JAK ZE STALI I ZE SZKŁA na UNIKAJ ZDJĘĆ
Swoje propozycje układałem przed zlotem, teraz trochę się zmieniło...
gżegoż pisze:Aya RL- dotychczas tylko 1 utwór został doceniony przez słuchaczy PTW, więc po co tutaj w zestawie mają być aż 4?
Widzisz, gżegożu, gdybyś był na ostatnim zlocie, raczej byś wiedział po co
Miszon pisze:BASIA (6) - o 1 kawałek bym ściął, ale nie ma denerwować Niedźwiedzia
Układając swoje propzycje, wyobraziłem sobie, że miałbym całkowitą i niepodzielną władzę nad zestawem, więc takich argumentów celowo nie brałem pod uwagę. Zresztą, kiedy Niedźwiedź układał swój zestaw podczas pobytu w wojsku, wśród 525 utworów znalazła się tylko 1 Basia i jakoś go to nie denerowowało, więc biorąc proporcjonalnie, wypadałyby trzy.
Miszon pisze:EDYTA GÓRNIAK (4) - ale co wywalić? One & One, ale to jednak jedyny nie polski, więc nie bardzo...
Myślę, że wystarczyłyby TO NIE JA i DOTYK. Jakoś zestaw do polskiego Topu radzi sobie bez jej niepolskich (jakkolwiek niezręcznie to brzmi)
Miszon pisze:FOREIGNER (4) - nawet 2 bym wywalił
Skoro tak dobrze nam idzie, to może pójść na całość i zostawić jeden? ;)
Miszon pisze:GEORGE HARRISON (4, jako trzecie wstawiłbym "All Things Must Spaść" ) - ciężka sprawa, ale przychylam się do zamienienia ISN'T IT A PITY lub WHEN WE WAS FAB na ALL THINGS MUST PASS. A na pewno bym to dodał!
"lub" można zinterpretować jak w logice matematycznej i wyrzucić oba ;)
Miszon pisze:KASIA KOWALSKA (6) - ze 2 bym wyrzucił. W tym na pewno TO CO DOBRE
Tak właściwie to wystarczyłyby A TO CO MAM i JAK RZECZ.
Miszon pisze:KAYAH (9) - ze 3 bym wyrzucił. Ale przychodzi mi do głowy tylko 1 - ANIOŁ WIEDZIAŁ. Chętnie FLECIKI bym zastąpił SANTANĄ
Akurat FLECIKI miały najlepszy wynik zarówno w XV Topie ogólnym, jak i w II polskim, więc chyba powinny zostać, do tego jeden z Goranem i jeszcze jeden solowy - zastanawiam się, który z nich jest najbardziej rozpoznawalny (może TESTOSTERON, ale mam wątpliwości).
Miszon pisze:PAUL SIMON (6) - jeśli już, to wyrzuciłbym max. 1 nagranie
Sytuacja jak przy Basi, dodatkowo żaden z utworów żadnego z nich nie znalazł się w XV Topie w pierwszym tysiącu. Też go lubię, ale trudno ukrywać, że bardziej rozpoznawalne są jego osiągnięcia w duecie - wynik 7:6 to kłująca w oczy dysproporcja.
Miszon pisze:T.REX (6) - 4 hitowe kawałki z 1971-72 zostają, to pewne. Może tylko RIDE A WHITE SWAN do wycięcia, ale nie byłbym pewien
A ja naiwnie myślałem, że GET IT ON i CHILDREN OF THE REVOLUTION wystarczą :oops:
Miszon pisze:TANITA TIKARAM (4) - można by 1 uciąć. Byle nie ten, co każdy zna
A może właśnie 1 zostawić?
Miszon pisze:SADE (5) - a tu bym raczej dorzucił
Może rzeczywiście trochę się zagalopowałem
Miszon pisze:SIMPLY RED (9) - ze 3 kawałki można by wywalić. Byle zostało IF YOU DON'T KNOW ME
Zostawiłbym: IF YOU DON'T KNOW ME BY NOW, A NEW FLAME, STARS i HOLDING BACK THE YEARS (ewentualnie można by się było zastanowić nad wyrzuceniem jednego z trzech ostatnich, ale to chyba dla mnie za trudne).
Miszon pisze:THE EAGLES (5) - raczej bym 1 kawałek dodał
Ważny zespół, długo można by było uzasadniać, dlaczego powinien być mocno reprezentowany, ale niestety - dwie spośród pięciu piosenek były w XV Topie w ostatniej setce, a jedna pod sam koniec przedostatniej. Oczywiście, nie uważam, że wyniki w poprzednich Topach powinny być głównym ani tym bardziej jedynym kryterium usuwania, pomysły typu "usunąć wszystkie od 1001 miejsca w dół" albo "wszystkie, które w ciągu ostatnich trzech lat ani razu nie doszły do miejsca 800" budzą mój głęboki sprzeciw. Jednak z drugiej strony: jeżeli nie utwory z ostatniej setki, to jakie? Gdyby się okazało, że w Topach XVI i XVII (ich wyniki nie są znane zwykłym śmiertelnikom) poszybowały w górę, chętnie się wycofam.
Miszon pisze:A-HA (6) - raczej dodał bym 1, oczywiście SUMMER MOVED ON
Może dałoby się pożegnać TOUCHY? SUMMER MOVED ON oczywiście tak, ale zastanawiam się, czy nie w zamian za LIFELINES (chociaż nawet lubię).
Miszon pisze:DEPECHE MODE (12) - zmniejszenie jest nierealne, za bardzo kultowy to zespół w Polsce/w Trójce/na forum
Tutaj właśnie spodziewałem się największych kontrowersji. Chyba będę musiał się poddać, w dodatku do dodania jest przecież FREELOVE
Miszon pisze:ELTON JOHN (9) [- zmniejszenie nierealne, a brakuje jeszcze CAN YOU FEEL THE LOVE TONIGHT, BELIEVE (lub BLESSED) i SOMETHING ABOUT THE WAY YOU LOOK TONIGHT. Dodanie pierwszego wręcz konieczne!
Tutaj jest pewien problem, ponieważ jest to wykonawca bardzo rozpoznawalny, ale niemający szans na dobry wynik (jest jeszcze paru takich). Mimo wszystko próbowałbym coś uszczknąć - najgorszy wynik w XV Topie miały THE ONE i SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORD (wiem, wielki przebój, ale może jednak nie aż tak?)
Miszon pisze:HEY (15) - to ważny dla Listy zespół, zmniejszanie liczby piosenek w zestawie kłóci się z tym, że chcecie wrzucać do niego każde miejsce 1 (co moim zdaniem jest bzdurą). Mimo, to jako wielki fan Heya, postulowałbym wywalenie ONE OF THEM, MUKA! i W IMIENIU DAM (nie wiem, co to w ogóle robi w zestawie? Może chciano wersję unplugged wpisać?), w ostateczności wrzucenie za rok-dwa UMIERAJ STĄD
To nie ja, to gżegoż ;) (użycie liczby mnogiej nieuzasadnione). Co prawda uważam, że spośród 311 nieobecnych numerów 1 kilkadziesiąt powinno się koniecznie znaleźć w zestawie, ale 6 Heya (poza "Listem") niekoniecznie. 3 do usunięcia to trochę mało, ale na dobry początek niech będzie.
Miszon pisze:LADY PANK (12) - łatwo powiedzieć usunąć, ale choćby do 10, jest to nierealne. No bo co? SZTUKA LATANIA?
Akurat SZTUKĘ LATANIA bym zostawił (przynajmniej na pierwszym etapie selekcji). Myślałem raczej po pierwsze o VADEMECUM SKAUTA, po drugie - FABRYKA MAŁP (wiem, że tu byś zaprotestował, wybacz), po trzecie ewentualnie - MAŁA LADY PUNK. Potem rzeczywiście zaczynają się schody, a chętnie bym ograniczył przynajmniej do ośmiu.
Miszon pisze:MADONNA (16) - HOLIDAY, LIVE TO TELL, RAIN spokojnie można by usunąć względnie zamienić np. na AMERICAN LIFE, DON'T CRY FOR ME ARGENTINA, czy JUSTIFY MY LOVE. Czyli w sumie może lepiej nie tykać?
Nie zgadzam się z metodą "nietykania" jako unikania trudnych wyborów - przeciwnie, im większa dysproporcja między liczbą utworów, które zasługują na miejsca a liczbą dostępnych miejsc, tym dokładniej należy kwestię przemyśleć (no chyba że miałoby dojść do rękoczynów, ale to inna sprawa). Zwłaszcza że parę piosenek można wyrzucić stosunkowo bezboleśnie. Mam też poważne wątpliwości, czy Madonna rzeczywiście zasługuje na czwarte miejsce wśród wykonawców pod względem liczby utworów.
Miszon pisze:MYSLOVITZ (9) - raczej wypadałoby dodać 2 kawałki (DLA CIEBIE i CHŁOPCY) niż usuwać
A na przykład takie MIEĆ CZY BYĆ? Nie dałoby się?
Miszon pisze:ROD STEWART (7) - zestaw nie do ruszenia
Ten sam argument, co przy Eltonie. Może jednak ruszyć DOWNTOWN TRAIN i SOME GUYS HAVE ALL THE LUCK?
Miszon pisze:ROY ORBISON (7) - jeśli już, to tylko IN DREAMS. Reszta nie do ruszenia
CRYING było w XV Topie na miejscu 1564 (wszystkich było 1573). Nawet lubię, ale kariery w Topie chyba nie zrobi. A z 1989 może wystarczyłyby dwa (bez I DROVE ALL NIGHT)?
Miszon pisze:STEVIE WONDER (10) - zamiast kawałka z 2005 (który ani nie był przebojem na świecie, ani nie grała go Trójka) dorzucić coś starszego. Osobiście bym marzył o THEY WON'T GO WHEN I GO, ale nie wiem jak inni. Reszta nie do ruszenia
Ooo! A tutaj mnie zaskoczyłeś, bo wydawało mi się, że to obok Prince'a, Nelly Furtado, Simply Red i Whitney Houston jeden z najbardziej nadreprezentowanych wykonawców. Ciekawe... (jeśli chodzi o braki, przede wszystkim SUPERSTITION)
Miszon pisze:THE BEATLES (29, myślę, że realne byłoby usunięcie 12 i na ich miejsce wstawienie 6) - kryterium zastosowane przy wyborze ich kawałków, choć bardzo proste, jest bzdurne (kawałki z pierwszych miejsc Billboardu plus to co było wcześniej. W ten sposób są same single, a np. nie ma nic z Sierżanta i Rubber Soul). A pomysły były dobre (Metz np. mówił, że za najlepsze uważa A DAY IN THE LIFE i I AM THE WALRUS, ale ich nie zaproponował. Ja pytam: a niby dlaczego?!). Z chęcią bym wywalił: I FEEL FINE, EIGHT DAYS A WEEK, TICKET TO RIDE, DAY TRIPPER, WE CAN WORK IT OUT, PAPERBACK WRITER, THE BALLAD OF JOHN AND YOKO, może też LOVE ME DO, FROM ME TO YOU, CAN'T BUY ME LOVE, raczej nie, ale ewentualnie HELLO GOODBYE i GET BACK, zamiast nich wstawiając: wspomniane A DAY IN THE LIFE i I AM THE WALRUS, PLEASE PLEASE ME lub TWIST AND SHOUT (za LOVE ME DO i FROM ME TO YOU), AND I LOVE HER (za CAN'T BUY ME LOVE), LUCY IN THE SKY WITH DIAMONDS, TOMORROW NEVER KNOWS, MICHELLE, I WANT YOU (SHE'S SO HEAVY), HERE COMES THE SUN, BECAUSE. Nie zmniejszyłoby to zestawu, ale uczyniłoby go dużo mniej "czerwonogitarowym", a bardziej różnorodnym.
Zdecydowanie krok w dobrym kierunku, ale jednak trochę bym zmiejszył (tzn. zostawił wszystkie do usunięcia i z bólem zrezygnował z paru do dodania), chociażby po to, żeby nie kłuć w oczy tych, którzy nie są aż takimi miłośnikami jak my.
Miszon pisze:U2 (17) - może EVEN BETTER THAN THE REAL THING bym wyrzucił, ale zamiast tego dodał ze 3-4 kawałki, w tym na pewno IT'S A BEAUTIFUL DAY, żeby mieli równe 20
Eee... ja pisałem o ograniczaniu zestawu ;) Poza tym wolałbym, żeby numerem dwa pod względem liczby utworów był raczej Queen. BEAUTIFUL DAY już chyba jest w zestawie.
Ostatnio zmieniony pt lis 11, 2011 12:38 am przez wwas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Proponowałbym taki eksperyment myślowy: wziąć 1000 piosenek, których nie ma w zestawie, wyobrazić sobie, że zostały dodane i zastanowić się, ile spośród nich byłoby "nie do ruszenia"
Jak bym nie myślał, nie potrafię wymyslić 1000 piosenek do dodania. Mój BTW ma w tej chwili niecałe 500 piosenek, z tego około 90 nie ma w zestawie Trójkowym. I nie wszystkie uważam za "nie do ruszenia", jeśli by je nagle dodano.
Oczywiście - u mnie nie ma w zestawie żadnego kawałka np. Duran Duran, Joy Division, Fleetwood Mac, INXS, Kayah, Manic Street Preachers, Marillion, Morcheeby, Nelly Furtado, OMD, Paula Simona, Simple Minds, T.Rex, Tears for Fears, Alan Parsons Project, czy Tiny Turner, więc łatwiej mi coś takiego przychodzi jak wymyślenie wywalenia 1000 ;-) . Jakbym rozszerzył kryteria, to pewnie bym dużo więcej wymyślił niż 1000, ale ja wolę ograniczać swój zestaw niż rozszerzać. Z Trójkowego zestawu, jakbym nieco liberalnie podszedł, zostawiłbym około 450 piosenek zagranicznych. Co nie oznacza, że uważam że tylko tyle kawałków powinno być, bo byłoby to zdecydowanie za mało, aby dobrze wypełnić gusta tylu tysięcy głosujących. Ja głosuję w Topie na piosenki, a nie zespoły. Chyba że w takim sensie, że nie głosuję na ileś piosenek jednego zespołu, żeby dać szansę innym. Ale nie odwrotnie, stąd przez lata Hey nie miał mojego głosu, bo w zestawie była tylko Moja i twoja nadzieja, która mojego głosu szans mieć nie miała. A brakujący zawsze dostawali głos na kartkach.

Co do BEAUTIFUL DAY - tak, mój błąd, nie zauważyłem go.

Madonna jako czołowa pod względem liczby kawałków - nie uważam, że to błąd. Spójrz na LP3. Ja nie uważam co prawda, aby LP3 miało cokolwiek wspólnego z TW, ale jednak jakoś trochę się to przenosi.
Awatar użytkownika
wwas

Miszon pisze:Jak bym nie myślał, nie potrafię wymyslić 1000 piosenek do dodania.
No właśnie. Chciałem pokazać różnicę w myśleniu między piosenkami "do dodania" a piosenkami, które już są w zestawie. Podejrzewam, że wielu piosenek, które są teraz "nie do ruszenia" nie zgłosiłbyś do dodania (np. czy gdyby w zestawie było 6 piosenek Roda Stewarta, zaproponowałbyś siódmą?). Z drugiej strony, gdyby tych 1000 piosenek jednak dodano, podejrzewam że liczba tych, których byś potem bronił mogłaby być nieco wyższa niż 90 ;).
Miszon pisze:u mnie nie ma w zestawie żadnego kawałka np. Duran Duran, Joy Division, Fleetwood Mac, INXS, Kayah, Manic Street Preachers, Marillion, Morcheeby, Nelly Furtado, OMD, Paula Simona, Simple Minds, T.Rex, Tears for Fears, Alan Parsons Project, czy Tiny Turner
A jednak niektóre z nich traktujesz jako "nie do ruszenia". Podejrzewam, że podobnie mogłoby być z kawałkami, np.: Accept, Amy Winehouse, Blondie, Buddy'ego Holly'ego, Closterkeller, Evanescence, Joni Mitchell, Michaela Buble, Mike and the Mechanics, Stanisława Sojki, The Everly Brothers, The Hooters albo The Offspring, gdyby któreś z nich się znalazło w zestawie (jeżeli z jakimś wykonawcą nie trafiłem, wybacz :))

Nie piszę tego wszystkiego, żeby robić Ci jakikolwiek zarzut. Nie, po prostu chciałem na Twoim przykładzie pokazać pewien mechanizm psychologiczny, który prawdopodobnie dotyczy wszystkich (łącznie ze mną), a wydaje mi się, że może trochę przeszkadzać w budowaniu zestawu.

Swoją drogą korci mnie trochę, żeby ułożyć listę 1000 piosenek niekoniecznie do dodania, ale przynajmniej takich, które po znalezieniu się w zestawie nie kwalifikowałyby się do grupy: "usunąć natychmiast" ;)
Miszon pisze:Madonna jako czołowa pod względem liczby kawałków - nie uważam, że to błąd. Spójrz na LP3. Ja nie uważam co prawda, aby LP3 miało cokolwiek wspólnego z TW, ale jednak jakoś trochę się to przenosi.
Rozumiem, że trochę tych przebojów miała, ale czy naprawdę musi ich być w zestawie więcej niż ma Queen albo Pink Floyd? ;)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Accept, Amy Winehouse, Blondie, Buddy'ego Holly'ego, Closterkeller, Evanescence, Joni Mitchell, Michaela Buble, Mike and the Mechanics, Stanisława Sojki, The Everly Brothers, The Hooters albo The Offspring
Accept mogliby mieć 1 kawałek, Amy też, Buddy powinien mieć 1, Evanescence już jakies ma przecież, Joni MItchell powinna mieć 1 choć raczej nic konkretnego jej nie kojarzę, Offspring mogliby mieć 2, a u mnie chyba będą mieli 1 ;-) .
tylko że, odnosząc się do tego:
A jednak niektóre z nich traktujesz jako "nie do ruszenia". Gdyby któreś z nich się znalazło w zestawie (jeżeli z jakimś wykonawcą nie trafiłem, wybacz )
A to co innego. Ja pisałem o swoim prywatnym topie. A top ogólny uwzględnia "gust ogólny".
Roda Stewarta potrafiłbym jeszcze jedną dodać, owszem. Ale jeśli usunięto by ze 2 obecne. Natomiast u mnie i tak nie ma on żadnego kawałka.
Ogólnie przy dodawaniu/usuwaniu mniej patrzę, czy coś lubię (choć wiadomo, że przy dodawaniu, to raczej jak lubię ;-) ), tylko obiektywizuję. Zresztą, inaczej nie potrafię, bo subiektywnie nie wiem, który kawałek wolę. Dajmy na to: słucham Limahla, to póki on trwa jest moim ulubionym kawałkiem. Potem włączam Dire Straits i to jest mój ulubiony kawałek. Potem włączam coś innego i tak pewnie ze 100 by się znalazło conajmniej. Dlatego dla ułatwienia raczej nie ruszam kolejności ustalonej pod koniec liceum ;-) , dodatkowo obiektywizuję i wtedy DS jest wyżej o ok. 100 pozycji niż Limahl.
Awatar użytkownika
mara

Post autor: mara »

Polskie utwory w zestawie można by było uzależnić od poprzedzającego twc ptwc. Ustalić że propozycje ucinamy do pierwszej 50/100/150 ptwc. Co do propozycji zagranicznych nie mam pojęcia. Dla mnie obecność utworu w propozycjach jest już wyróżnieniem. Nie można wrzucić całej dyskografii pink floyd (szkoda :wink: ) choć pewnie najgorszy ich utwór jest lepszy od nie jednego utworu w zestawie..Mi zestaw służy czasem jako "nie mam pojęcia co posłuchać zajrzę do zestawu o może to o to jest to ja to znam" tj do poszerzania horyzontów. Więc to działa na korzyć poglądu poszerzać poszerzać poszerzać. Z drugiej strony bardzo trudno głosuje się jak trzeba się przedrzeć przez tyle utworów..nie wiem może lepiej było by zrezygnować z zestawu i wrócić do kartek..no elektronicznie..wpisywać z palca w jakieś okienko utwór, miałoby to tę wadę że utwory musiały by być wpisywane poprawnie bo np tsa-51 , TSA -51. T.S.A-51 komputer pewnie nie uznałby za jedno i to samo..ale wyniki byłyby ciekawsze.
Awatar użytkownika
wwas

Miszon pisze:Accept mogliby mieć 1 kawałek, Amy też, Buddy powinien mieć 1
Można wyobrazić sobie taką sytuację: jest zestaw, w którym każdy z tych wykonawców ma po cztery utwory, po czym przychodzi jakiś szalony reformator, który chciałby każdego z nich ograniczyć do 1. Jestem przekonany, że rozległyby się protesty i to również od osób, które dzisiaj wcale się nie wyrywają do dodawiania tych wykonawców do zestawu ;)
Miszon pisze:Evanescence już jakies ma przecież
Niestety, muszę Cię rozczarować ;)
Miszon pisze:Ja pisałem o swoim prywatnym topie. A top ogólny uwzględnia "gust ogólny".
Wydawało mi się, że pisałeś o 90 utworach z Twojego topu w kontekście wybierania utworów do dodania, ale OK.
Miszon pisze:Roda Stewarta potrafiłbym jeszcze jedną dodać, owszem. Ale jeśli usunięto by ze 2 obecne.
Miszon trochę wcześniej pisze:ROD STEWART (7) - zestaw nie do ruszenia
Hmm... to mi wygląda na niekonsekwencję ;)
Miszon pisze:Dajmy na to: słucham Limahla, to póki on trwa jest moim ulubionym kawałkiem. Potem włączam Dire Straits i to jest mój ulubiony kawałek. Potem włączam coś innego i tak pewnie ze 100 by się znalazło conajmniej. Dlatego dla ułatwienia raczej nie ruszam kolejności ustalonej pod koniec liceum ;-)
Oj, tak. Znam to. W dodatku zdarzają mi się też przypadki odwrotne - słucham czegoś i zastanawiam się: "czy ja to naprawdę lubię?". Niestety, kiedy byłem w liceum przez myśl mi nie przeszło zająć się czymś takim jak układanie topów, więc nie mogę skorzystać z ułatwień ;)
mara pisze:Polskie utwory w zestawie można by było uzależnić od poprzedzającego twc ptwc. Ustalić że propozycje ucinamy do pierwszej 50/100/150 ptwc.
W II polskim Topie najwyższy Bajm był na 214, więc wystarczyłoby uciąć do pierwszej 200 ;) A poważnie - pod tym pomysłem bym nie podpisał. Spróbuję to rozwinąć trochę później.
mara pisze:Dla mnie obecność utworu w propozycjach jest już wyróżnieniem.
Też tak trochę mam. Takie podejście rodzi problem, co zrobić z utworami, które niewątpliwie zasługują na wyróżnienie, ale nie mają szans na dużą liczbę głosów.
mara pisze:zestaw służy czasem (...) do poszerzania horyzontów. Więc to działa na korzyć poglądu poszerzać poszerzać poszerzać.
Aż się boję pomyśleć, jak wyglądałyby moje horyzonty, gdyby nie on. Trochę mi szkoda, że Stelmachowi nie udało się przeforsować pomysłu z 10 000 ;)
mara pisze: Z drugiej strony bardzo trudno głosuje się jak trzeba się przedrzeć przez tyle utworów...
Tutaj mam czasem ochotę dać upust swoim uczuciom egoistycznym - jeżeli komuś trudno, to jego problem ;) Myślę, że trochę pomogłaby jakaś inteligentna organizacja graficzna, ale dopóki jej nie ma (a raczej tak szybko nie będzie), pogodzić się z koniecznymi ograniczeniami i przynajmniej zastanowić się, jak mógłby wyglądać najlepszy zestaw w ramach tych ograniczeń.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Bardzo się cieszę, że dyskusja tak się rozwija! Przepraszam Was bardzo, że tak długo nie odpowiadam na Wasze wcześniejsze wpisy, ale naprawdę z wolnym czasem jest ostatnio u mnie bardzo krucho :( Mam nadzieję, że jednak niebawem w końcu zdołam się do wszystkiego odnieść! :)

Teraz tylko dwie krótkie uwagi.
wwas pisze:
gżegoż pisze:Aya RL- dotychczas tylko 1 utwór został doceniony przez słuchaczy PTW, więc po co tutaj w zestawie mają być aż 4?
Widzisz, gżegożu, gdybyś był na ostatnim zlocie, raczej byś wiedział po co
Mam nadzieję, że piszesz to w żartobliwym tonie, a nie czynisz mi realnego zarzutu z tego, że nie byłem na zlocie :wink: Przecież chyba dobrze wiesz, że nie każdy ma możliwości regularnego pojawiania się na zlotach, zwłaszcza gdy mieszka daleko. A ponadto przecież ja dopiero niecały rok jestem na forum.
Tak więc możesz zdradzić dlaczego w zestawie muszą być aż 4 utwory Ayi RL, czy to jest "tajemna", wewnątrztrójkowa wiedza, do której dostęp mają tylko pracownicy Trójki oraz Zlotowicze? :wink: Sam przecież pisałeś, że ustalając kształt zestawu, powinno się głównie kierować szansami powodzenia danych piosenek. A skoro pozostałe piosenki Ayi RL nigdy nie dostały się do setki nawet w polskim topie, to wydaje się oczywiste, że w ogólnym tym bardziej nie mają szans. Ale jeżeli istnieją jakieś pozamuzyczne powody, o których rozmawialiście na zlocie, to podzielcie się nimi z pozostałymi użytkownikami! No i nawiasem mówiąc: naprawdę lubię ten zespół, ale w tej dyskusji staram się wznosić ponad osobiste odczucia, tylko mówić o ogólnych zasadach. Myślę, że już to zauważyliście.

A Miszona proszę o to, by zanim zarzucał mi pisanie bzdur, przeczytał dokładnie i ze zrozumieniem wszystkie moje wpisy (zarówno w tym temacie, jak i w sąsiednim), a nie wyrywał pojedynczych zdań albo myśli z całego, szerokiego kontekstu. Wiem, że niektóre moje posty są długie i że nie każdemu chce się je w całości czytać, ale zanim się wyjedzie z takim tekstem, to jednak wypadałoby przez nie przebrnąć. Powinieneś to zrobić także po to, aby się dowiedzieć, dlaczego Twoje zarzuty są niesłuszne. No i apelowałbym, aby jednak spierać się w merytoryczny i grzeczny sposób (jak to robi choćby wwas), a nie za pomocą takich określeń. Tym bardziej, że nie masz racji. Sądzę, że po wnikliwej lekturze sam zrozumiesz, dlaczego te opinie były niesprawiedliwe.

EDIT 20.11.
wwas pisze:Red Box - THE SIGN (Popieram, być może już w tym roku, być może dopiero za jakiś czas, natomiast nigdy bym się po Tobie nie spodziewał, że będziesz chciał to zgłosić do zestawu) :wink:
No tak, akurat to smętne straszydło byłoby przeze mnie w zestawie bardzo mile widziane, ale tylko wtedy, gdyby ten plebiscyt nazywał się… Koszmar-Top Wszech Czasów :mrgreen: No ale w tym temacie staram się w ogóle nie patrzeć na swoje własne indywidualne upodobania, tylko zależy mi na stworzeniu pewnych zasad i ustaleniu w miarę przejrzystych kryteriów, które opierałyby się na wieloletnim głosie słuchaczy Listy Przebojów Programu Trzeciego. Bo to przecież oni przez blisko 30 lat głosowali na poszczególne utwory i sprawili, że niektóre piosenki zostały docenione i odniosły sukces, a inne nie. Wśród tylu tysięcy słuchaczy są przecież ludzie o bardzo różnych upodobaniach, więc jak jakieś kawałki utrzymywały się bardzo długo w zestawieniu lub dotarły na sam szczyt, to musi znaczyć, iż podbiły serca wielu, zapewne bardzo różnych ludzi. Chodzi mi głównie o to, by bardziej doceniać głos ogółu i by wyeliminować sytuacje typu „utwór x, mimo że był znany i odnosił spore sukcesy, nie podoba się kilkorgu dziennikarzom i dlatego go nie ma, a utwór y jest dość przeciętny i mało kto uważa go za hit, ale uwielbia go ktoś z zespołu Trójki i dlatego jest na siłę wpychany do zestawu”. Tak więc staram się być obiektywny i mimo to, że tego konkretnego utworu wyjątkowo nie lubię, uważam, iż ze względu na jego dobre wyniki na LP3 powinien kiedyś (niekoniecznie już w tym roku) zostać dodany do zestawu, gdyż bardzo wielu słuchaczom się spodobał i należałoby docenić ich wybór, wedle którego przez jakiś czas utrzymywał się na pierwszym miejscu. I pragnąłbym, aby taką postawę prezentowali również ci, którzy układają ów zestaw i są odpowiedzialni za jego kształt, bo czasem trzeba wznosić się ponad swoje osobiste odczucia i iść na ustępstwa, robiąc ukłon w stronę „ludu głosującego”. Cudze gusta i upodobania należy szanować, a przy okazji dbać o różnorodność zestawu, a więc niech będzie w nim zarówno to, co poszczególnych słuchaczy wzrusza, jak i drażni. Myślę, że chyba dobrze się rozumiemy :)
wwas pisze:
gżegoż pisze:kształt zestawu już w pierwszym dniu głosowania powinien być ostateczny.
Tutaj mam wątpliwości. Jeśli chodzi o usuwanie to zdecydowanie tak, natomiast podobała mi się akcja Ku3y sprzed dwóch lat, kiedy mieliśmy okazję zgłosić nasze propozycje (w zeszłym roku też coś takiego było, tylko że było trochę za późno, żeby mogło zostać uwzględnione), a zdaję sobie sprawę, że wygodniej się to robi, kiedy zestaw już jest (zwłaszcza jeżeli mają się też włączyć słuchacze spoza forum - im mogłoby być trudno dotrzeć do zestawu z zeszłego roku). Tak więc jestem gotów zaakceptować dodawanie utworów po otwarciu zestawu, pod warunkiem że... zostanie to zrobione w ciągu tygodnia (jeżeli zestaw pojawi się wcześnie, myślę że ten tydzień nie powinien znacząco wpłynąć na wyniki)
W sumie się zgadzam. Rzeczywiście można byłoby zestaw zamieścić na stronie trochę wcześniej i przez – powiedzmy – tydzień lub dwa go jeszcze modyfikować, po czym ostatecznie zatwierdzić. Tylko że w takim przypadku koniecznie należałoby nad nim zamieścić widoczną informację, że jest on wciąż modyfikowany, więc zalecałoby się wstrzymanie z głosowaniem aż do momentu, w którym pojawi się informacja, iż wszelkie korekty zostały zakończone. Albo (jeżeli to możliwe, ale pewnie tak) na początku tylko zamieścić zestaw na stronie, bez możliwości głosowania, a głosowanie uruchomić dopiero wtedy, gdy zakończy się okres „poprawkowy”. Pod takim pierwotnym zestawieniem utworów można by też zachęcić słuchaczy (by mogli wypowiedzieć się na ten temat także ci, którzy nie są użytkownikami forum), aby przez te kilka/kilkanaście dni przesyłali do redakcji swoje propozycje poprawek i uzupełnień. I, aby do tego bardziej zachęcić, podać obok adres, na który należałoby przesyłać swoje maile. Tylko że aby taka akcja mogła się powieść, to trzeba byłoby ją uruchomić wręcz natychmiast, najdalej za kilka dni. Tak więc chyba są to pobożne życzenia.
Natomiast, nawiązując do tego fragmentu dyskusji:
wwas pisze:
gżegoż pisze:Myślę, że optymalnym terminem byłby np. pierwszy weekend listopada
Rzeczywiście, byłby znacznie lepszy niż druga połowa listopada, o grudniu nie wspominając, chciałem jednak przypomnieć, że 2 lata temu zestaw pojawił się... 13 października a i tak na forum dominowały głosy rozczarowania, że tak późno.
sądzę, że w następnych latach optymalnym rozwiązaniem byłoby zamieszczenie „najwstępniejszej” wersji zestawu właśnie mniej więcej w okolicach 13 października, a proces jego uzupełniania i nanoszenia poprawek mógłby zostać zakończony w pierwszy weekend listopada. Myślę, że tak byłoby pod każdym względem optymalnie.
wwas pisze:
gżegoż pisze:Pewnie dużo osób byłoby przeciwnych bezdyskusyjnemu trzymaniu się tej zasady tylko z powodu tego, że na tej podstawie do zestawu trzeba byłoby dorzucić „znielubiany” utwór Halamy. Ale sądzę, że gdyby pójść im na rękę i z tego jednego „nieszczęśnika” zrezygnować, to raczej nie miałyby niczego przeciwko temu.
Niekoniecznie. Myślę, że znalazłoby się parę osób, które sprzeciwiłyby się dodaniu tej piosenki:
NEW KIDS ON THE BLOCK — If You Go Away (31)
Ale dlaczego? Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym entuzjastą tego utworu i na niego bym nie głosował, ale, tak jak pisałem wcześniej, w owych analizach staram się całkowicie odrzucać na bok własne upodobania, tylko proponować ustalenie ogólnych zasad, które w dużym stopniu brałyby pod uwagę wyniki LP3 w przeciągu tych prawie 30 lat, a więc głosy słuchaczy. Bo przecież to oni głosowali i kształtowali wyniki poszczególnych notowań listy i przez to sprawili, że jedne piosenki utrzymywały się wyjątkowo długo w zestawieniu i „natrzaskały” bardzo dużo punktów, a inne szybko zniknęły z pola widzenia. I to przecież głosy fanów listy (z których na pewno spora część nadal słucha naszej ulubionej audycji i głosuje nie tylko na nią, ale też na topy) sprawiły, że ten kawałek utrzymywał się w zestawieniu przez 33 tygodnie, dotarł na pierwsze miejsce i zdobył aż 419 punktów (które dały mu 32. miejsce w podsumowaniu punktowym wszech czasów). Czemu zatem zlekceważyć ich odczucia i pominąć ów utwór tylko dlatego, że dzisiaj sporo osób może uważać, iż prezentuje on „niską wartość artystyczną”? Zresztą gdyby tak było, to jakie by to wystawiało świadectwo tym wszystkim, którzy niegdyś na niego tak licznie i długo głosowali? Zestaw powinien zawierać bardzo różnorakie propozycje, które w jakiś sposób zapisały się w historii muzyki oraz Programu Trzeciego Polskiego Radia (skoro niby jednym z głównych kryteriów ma być „trójkowość”). W sumie też, patrząc z historycznego punktu widzenia, ten zespół jednak odegrał jakąś rolę w historii muzyki rozrywkowej, bo dał początek pewnemu nurtowi, który w latach dziewięćdziesiątych bardzo się rozwinął i był jednym z głównych elementów muzycznego „krajobrazu” (co zresztą w pewnym momencie stało się dość irytujące, ale to całkiem inna kwestia). Poza tym nie wiem czy pamiętacie, ale podczas prezentacji podsumowania 1500 notowań, gdy Baron zapowiadał ów utwór, to powiedział, iż… łezka mu się w oku kręci. I czy to wyznanie nie stoi w sprzeczności z opiniami o „niskiej wartości artystycznej” albo postulatami niedodawania go do zestawu, mimo świetnych wyników osiąganych na liście w 1992 roku? Trudno, pretensje powinniście mieć do tych, którzy kiedyś dopuścili go (mimo – jakbyście to dzisiaj określili - „nietrójkowości”) na listę oraz do słuchaczy, którzy przez ponad 30 tygodni na niego głosowali. W sumie to z Halamą powinno być podobnie (bo jednak ktoś z Trójki zadecydował o wpuszczeniu go na listę, a duża rzesza słuchaczy przez 23 tygodnie na niego głosowała), no ale ponieważ to tak naprawdę nie jest muzyka, to z tego powodu można by zrobić dla niego wyjątek.
Jeszcze raz zaznaczam: pisałem to wszystko mimo tego, że NKOTB oraz konkretnie ten utwór są mi obojętne i na pewno bym na niego nie głosował. Ale po prostu zależy mi na ustaleniu pewnych zasad tworzenia zestawu, które w większym stopniu brałyby pod uwagę historię LP3 oraz by głos słuchaczy w „ujęciu diachronicznym” był doceniany.
wwas pisze:A teraz, pozwolisz, że wytknę Ci drobną niekonsekwencję
(…)To jak, powinny być w zestawie czy nie? Problem polega na tym, że duża część piosenek, które odnosiły sukcesy na liście, miałaby niewielkie szanse na otrzymanie dużej liczby głosów (i odwrotnie). Mielibyśmy więc dwa kryteria, które w tym wypadku byłyby ze sobą sprzeczne.
Możesz nie uwierzyć, ale od początku zdawałem sobie sprawę z tego, iż proponowane przeze mnie kryteria czasem mogą się nawzajem wykluczać. Nie pisałem o tym wcześniej, bo nie chciałem rozbudowywać wypowiedzi w nieskończoność, a poza tym… wiedziałem, że prędzej czy później ktoś mi tę „drobną niekonsekwencję” wytknie :wink: Oczywiście jestem świadomy tego, że sporo spośród utworów, które kiedyś świetnie sobie radziły na liście, teraz prawdopodobnie dostałoby bardzo mało głosów i dlatego można mieć wątpliwości, czy ich obecność w zestawie byłaby słuszna. Mimo wszystko uważam jednak, że każda piosenka, która niegdyś została doceniona przez sporą rzeszę słuchaczy LP3, powinna przynajmniej dostać szansę. Co oczywiście nie znaczy, że takie utwory miałyby być w zestawie dożywotnio. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by również wobec nich była stosowana proponowana przez mnie zasada, wedle której kawałki, które przez 3-4 lata z rzędu kręciłyby się w okolicach tysięcznego miejsca, byłyby usuwane. W sumie to poniekąd o to chodzi, by było jak najwięcej różnych kryteriów, które nawet czasem się nawzajem wykluczają oraz by w niektórych przypadkach zachodziła konieczność rezygnacji z jednego, po to, aby mogło zostać spełnione drugie. Ale to przecież dobrze, bo nad takimi przypadkami należałoby się indywidualnie pochylić, a to tylko korzystnie wpłynęłoby na jakość zestawu. Zresztą sam o tym napisałeś:
wwas pisze:Pytanie: którym się kierować? Moim zdaniem: obydwoma (i jeszcze paroma innymi, ogólnie im więcej kryteriów tym lepiej, bo to oznacza, że zestaw jest dokładniej przemyślany), ale szansami powodzenia w nieco większym stopniu.
i przyznaję Ci pełną rację.

No i koniecznie muszę sprostować, że w sąsiednim temacie nie pisałem, iż piosenki, które w forumowym głosowaniu nie zostały choćby raz przez nikogo wskazane, powinny być bezwzględnie wyrzucone i że ich wykaz jest jednocześnie listą utworów do usunięcia z zestawu. Wyraźnie napisałem (i to przed opublikowaniem wyników głosowania, a więc wtedy, gdy jeszcze nie wiedziałem, jak to zestawienie będzie wyglądać), że to mogłoby być coś na kształt listy utworów do wywalenia, a to przecież spora różnica. Później objaśnię to szerzej w sąsiednim temacie, bo widzę, że zachodzi taka potrzeba, gdyż nie wszyscy to zrozumieli. Tak więc, zarzucając mi „drobną niekonsekwencję”, z jednej strony masz trochę racji, ale z drugiej, w tym konkretnym przypadku nie do końca.

wwas pisze:Natomiast zgadzam się, że wśród piosenek, które były na pierwszym miejscu, jest parę które koniecznie powinny się znaleźć w zestawie. Trochę mnie zainspirowałeś, żeby się im przyjrzeć dokładniej.
Bardzo Ci dziękuję za dokonanie tej bardzo rzetelnej i niezwykle potrzebnej analizy! :D W jej wyniku, po odrzuceniu tych numerów jeden, których ewentualne dorzucenie do zestawu byłoby niepotrzebne, a w niektórych przypadkach nawet pozbawione jakiegokolwiek sensu (a więc widzisz Miszonie, nie pisałem, że każda jedynka powinna być obligatoryjnie dorzucona – polecam uważne przeczytanie mojego wcześniejszego wpisu na ten temat), wyszedł bardzo ciekawy wykaz utworów brakujących w zestawie, którego nawet nie trzeba byłoby aż tak bardzo modyfikować, tylko bez marudzenia, doceniając ich duże sukcesy na LP3, po prostu dorzucić. Znów zgadzam się z wnioskiem wwasa:
wwas pisze:Jak widać, jest tu parę piosenek, których brak w zestawie dziwi. Nadreprezentowanych jest paru wykonawców, którzy w zestawie zostali potraktowani marginalnie lub wręcz całkowicie pominięci (to na nich chciałeś zwrócić uwagę). Natomiast jest też trochę takich, co do których można by mieć wątpliwości jeśli chodzi o "wartość artystyczną", jak również parę, które zdążyły zostać zapomniane i nie spodziewałbym się zbyt dużej liczby głosów...
Powiem więcej – na moje oko to brak w zestawie przynajmniej ok. 70% z nich może dziwić (zwłaszcza w kontekście tego, że są w nim „przeboje”, które nawet nie zdołały wyjść z poczekalni albo bardzo szybko wypadły z listy). Oczywiście zrodziłby się pewien dylemat, gdyż w przypadkach niektórych wykonawców, po ewentualnym dodaniu ich brakujących jedynek i dołączeniu ich do tych, które już są w zestawie, byliby oni mocno nadreprezentowani (a pisałem wcześniej, że sytuacja, gdy dany wykonawca ma zbyt dużo propozycji w zestawie, jest dość niezdrowa). No ale poniekąd o to właśnie chodzi – znów „ścierałyby” się ze sobą dwa kryteria i trzeba byłoby, po gruntownym przemyśleniu danego przypadku, pójść na pewne ustępstwa i z któregoś z nich zrezygnować. Wówczas albo nie dodano by wszystkich brakujących jedynek danego zespołu, albo usunięto by niektóre z dotychczasowych, zasiedziałych w zestawie, które w ostatnich latach najsłabiej sobie radziły. Czy to nie proste? Natomiast masz rację zauważając, iż na tej liście jest także kilka takich piosenek, które „zdążyły zostać zapomniane” i nie należałoby się spodziewać tego, że dostałyby zbyt dużo głosów. One niekoniecznie musiałyby być dodawane, no ale każdy taki przypadek powinien zostać gruntownie przedyskutowany w gronie osób odpowiadających za kształt zestawu. No a poza tym jest ich bez wątpienia mniej, niż tych, których brak w zestawie jest mocno odczuwalny i budzi zdziwienie.

Powtarzam: ta analiza była bardzo potrzebna i jeszcze raz dziękuję, że jej dokonałeś! :) Ewentualne uwagi dotyczyłyby tylko tego, iż polskim numerom jeden, które zostały po kilku pierwszych etapach „odsiewu”, należałoby się dokładniej przyjrzeć, a nie całkowicie je pomijać, bo np. takiego „Żyję w kraju” nie powinno zabraknąć w zestawie ponad 1500 kandydatów do Topu Wszech Czasów (napisałem zresztą, że nie upierałbym się przy wszystkich polskich, a nie że wszystkie polskie bym wywalił). Ale do kwestii polskich utworów może jeszcze później się odniosę, a poza tym bez wątpienia będziemy te przypadki szerzej analizować przed PTW. Również tych, które były tylko raz na pierwszym miejscu, nie powinno się odrzucać automatycznie, tylko każdemu należałoby się przyjrzeć indywidualnie, gdyż pośród nich jest sporo ciekawych piosenek, których również nie powinno w zabraknąć w ostatecznej wersji zestawu.

Teraz już nie będę używał emotikonów, gdyż ich limit został wyczerpany.
Miszon pisze:Pasjonująca dyskusja. Ale bardzo długa. Jeśli chodzi o mnie - jestem za tym, aby zestawu nie zmieniać w tym roku, bo zeszły rok był eksperymentalny, a jestem przeciw dorzucaniu najnowszych kawałków (ze 3 lata powinny się uleżeć).
Dzięki za stwierdzenie, że dyskusja jest pasjonująca! A że długa… No cóż, jeżeli komuś zależy na tym, aby zestaw do głosowania był stale ulepszany i z każdym rokiem coraz bardziej zbliżał się do ideału (i jeśli w ogóle chce się poważnie podejść do tego tematu), to inna nie może być. Pocieszać się możemy tym, że jak teraz możliwie obszernie się wypowiemy, to za rok będzie już dużo łatwiej.
Jeżeli chodzi o dorzucanie najnowszych kawałków, to też bym postulował, aby z tym nie przeginać (jak to zrobiono rok temu), ale nie sądzę, by okres „karencji” musiał trwać aż trzy lata. Moim zdaniem najlepiej byłoby, aby przed kolejnymi topami wrzucać utwory ubiegłoroczne (a więc takie, które wyleciały z listy w roku, w którym odbywał się poprzedni plebiscyt). W praktyce, gdyby zechciano skorzystać z tej mojej propozycji, wyglądałoby to tak, że w tym roku dodane zostałyby piosenki, które opuściły LP3 w 2010 r., w 2012 te z 2011 itd. Ewentualnie, gdyby dla większości słuchaczy i taki okres „uleżenia” wydawał się zbyt krótki, to można byłoby go przedłużyć do dwóch (no, niech Ci będzie, że najwyżej trzech) lat, ale na pewno nie dłużej. Sądzę, że wtedy za punkt wyjścia można byłoby przyjąć rok debiutu danego utworu na liście, a nie wypadku – ale to w zasadzie nie miałoby większego znaczenia (co innego, gdyby ten okres miał trwać rok). Tylko że (niezależnie od tego, czy byłby to rok, dwa czy trzy) ta zasada musiałaby być przestrzegana z żelazną konsekwencją i nie powinno być od niej żadnych odstępstw. Wspominał już o tym wwas i w pełni go popieram.
Tak więc generalnie zgadzam się z tym, że pewien okres „odleżenia” powinien być, ale z drugiej strony okazuje się, że... jak coś jest naprawdę rewelacyjne, to go nawet nie musi potrzebować. Popatrzcie choćby na „Hydropiekłowstąpienie”.
Ostatnio zmieniony wt lis 22, 2011 1:16 am przez gżegoż, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wwas

gżegoż pisze:Mam nadzieję, że piszesz to w żartobliwym tonie, a nie czynisz mi realnego zarzutu z tego, że nie byłem na zlocie :wink:
No oczywiście. Niestety, jest takie bardzo niewygodne ograniczenie do 10 emotikonek w poście i dla Ciebie już zabrakło ;)
gżegoż pisze:Tak więc możesz zdradzić dlaczego w zestawie muszą być aż 4 utwory Ayi RL, czy to jest "tajemna", wewnątrztrójkowa wiedza, do której dostęp mają tylko pracownicy Trójki oraz Zlotowicze? :wink:
Możesz zerknąć do tego wątku, reszta to kwestia towrzyszącej temu atmosfery, którą raczej trudno byłoby przekazać ;) (nawiązywała do pewnego wydarzenia sprzed dwóch lat, o którym mowa w tym wątku)
gżegoż pisze:Sam przecież pisałeś, że ustalając kształt zestawu, powinno się głównie kierować szansami powodzenia danych piosenek.
Głównie, ale nie wyłącznie. Pisałem też, że:
wwas pisze:
mara pisze:Dla mnie obecność utworu w propozycjach jest już wyróżnieniem.
Też tak trochę mam. Takie podejście rodzi problem, co zrobić z utworami, które niewątpliwie zasługują na wyróżnienie, ale nie mają szans na dużą liczbę głosów.
Np. Bill Haley - ROCK AROUND THE CLOCK był w XV Topie na miejscu 1140, ale jest to utwór na tyle istotny w historii muzyki, że każdy zestaw bez niego byłby po prostu niekompletny. Dlatego potraktowałbym go nieco łagodniej i zostawił, nawet jeżeli w kolejnych dwóch topach miał wyniki podobne (a zapewne nawet gdyby miał o 200 miejsc słabsze). Nie mówiąc już o tym, że THE LOOK OF LOVE było na miejscu... 1006 ;)
gżegoż pisze:A skoro pozostałe piosenki Ayi RL nigdy nie dostały się do setki nawet w polskim topie, to wydaje się oczywiste, że w ogólnym tym bardziej nie mają szans.
To może ustosunkuję się w końcu do tego, co pisałeś na ten temat wcześniej:
gżegoż pisze:Trochę inne propozycje mam w odniesieniu do polskich wykonawców. W ich przypadku sugerowałbym, aby głównym wyznacznikiem tego, ile propozycji powinien mieć dany zespół/artysta oraz który konkretnie utwór winien znaleźć się w zestawie, a który nie, były wyniki dotychczasowych czterech Polskich Topów WC. W sumiemożna byłoby powiedzieć, że jak coś w rodzimym topie nigdy dostało się wyżej, niż na – powiedzmy – osiemdziesiąte miejsce, to w praktyce nie ma szans na setkę w ogólnym. To jest kwestia do przedyskutowania, ale chyba jednak powinno się dać szansę tym polskim piosenkom, które choćby w niewielki sposób zostały wyróżnione przez słuchaczy PTW. No i gdyby na tej podstawie czegoś miałoby się nie dopuścić do „ogólnego” zestawu, to tym bardziej nie powinno być pobłażliwości dla tych propozycji, dla których nawet setne miejsce w rodzimym topie przez 4 lata było nieosiągalne.
Dotychczas średnia liczba polskich utworów w pierwszej setce Topu to 21 (najwięcej - 27 w XII i XIII, najmniej - 16 w IV, V i VII, nie licząc wypadku przy pracy w II Topie - tylko 11). (W dodatku począwszy od IX Topu liczba ta ani razu nie spadła poniżej 20, a średnia liczba dla Topów w tym tysiącleciu to 24, czyli liczba ta raczej rośnie niż maleje). Naturalne byłoby więc, że liczba polskich utworów w zestawie powinna stanowić od 1/5 do 1/4 całości, czyli dla zestawu mającego 1500-1600 pozycji, powinno to być 300-400. W obecnym zestawie jest ich 315, czyli zgodnie z tym, co powinno, a nawet w dolnej części przedziału. Tymczasem liczba wszystkich piosenek, które przynajmniej raz weszły do setki w polskim Topie to 146. Tak więc jeżeli nie chcemy drastycznie zmniejszać zestawu ani wprowadzać niesprawiedliwej dyskryminacji polskich utworów, musimy pogodzić się, że będą w nim utwory spoza setki.
gżegoż pisze:Przecież jest prawie oczywiste, że jak coś przez 4 lata nie potrafiło dostać się do czołowej setki krajowego topu, to tym bardziej nie ma szans na to, aby to osiągnąć w ogólnym. Prawdopodobieństwo zaistnienia takiej sytuacji jest może nie zerowe, ale sądzę, że nie większe, niż na poziomie 1-2%.
Jeżeli zestaw liczy 1500 utworów, nie ma rady, niektóre z nich muszą mieć prawdopodobieństwo dużo mniejsze niż 1-2%. Dobrze by za to było, gdyby nie pomijano w zestawie utworów, które rzeczywiście mają te 1-2% w zamian za takie, które mają 0,01 % (i nie jest to ROCK AROUND THE CLOCK).

Jeżeli chodzi o Ayę RL, dwie piosenki zajęły w XV Topie miejsca 178 i 184 wśród utworów polskich, co raczej kwalifikowałoby je do pozostawienia i tak uważałem przez cały czas. Jedyna kontrowersja dotyczyła czwartej: JAK ZE STALI I SZKŁA, czy ją usunąć - tak uważałem wcześniej, z myślą o ograniczeniu liczby wykonawców mających więcej niż 3 piosenki - czy usunąć i w zamian dodać UNIKAJ ZDJĘĆ - tak uważam teraz.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

A Miszona proszę o to, by zanim zarzucał mi pisanie bzdur, przeczytał dokładnie i ze zrozumieniem wszystkie moje wpisy (zarówno w tym temacie, jak i w sąsiednim), a nie wyrywał pojedynczych zdań albo myśli z całego, szerokiego kontekstu. Wiem, że niektóre moje posty są długie i że nie każdemu chce się je w całości czytać, ale zanim się wyjedzie z takim tekstem, to jednak wypadałoby przez nie przebrnąć. Powinieneś to zrobić także po to, aby się dowiedzieć, dlaczego Twoje zarzuty są niesłuszne. No i apelowałbym, aby jednak spierać się w merytoryczny i grzeczny sposób (jak to robi choćby wwas), a nie za pomocą takich określeń. Tym bardziej, że nie masz racji. Sądzę, że po wnikliwej lekturze sam zrozumiesz, dlaczego te opinie były niesprawiedliwe.
Proszę nie brać tego do siebie, ale po prostu postulat o tak ścisłym powiązaniu LP3 z TW jest dla mnie dziwny (a całkiem osobiście - nie do przyjęcia. Ja nawet bym wolał np. z tego wieku uwzględniać głównie utwory, które nigdy nie były na Liście). Natomiast nie chciałem nikogo urazić.
pawel76

Post autor: pawel76 »

OTO prwdopodobna setka XVIII TOPU WSZECHCZASÓW 100.LED ZEPELLIN-SINCE I' VEBEEN LOVING YOU 99.BRYAN ADAMS- EVYRTHING I' DO(I ' DO IT FOR YOU) 98. T.LOVE -KING 97. VAN HALEN-JUMP 96.ZZTOP-VIVA LAS VEGAS 95.U2-DESIRE 94.JIMMI HENDRIX-HEY JOE 93. REPUBLIKA-MAMONA 92.THE POLICE-ROXANNE 91.T' REX-CHILDREN OF THE REVOLUTION 90.MAANAM-KOCHAM CIE KOCHANIE MOJE 89.AYARL-JAK ZE STALI I ZE SZKŁA 88.TOTO- AFRICA 87.THE MOODY BLUES-NATIN' WHITE SATIN 86. MADONNA-FROZEN 85.PEARL JAM-ALIVE 84.METALLICA-ONE 83.BEVERLEY CRAVEN-PROMISE ME 82.THE BEATLES-HEY JUDE 81.REPUBLIKA-TELEFONY 80.PINK FLOYD-TIME 79.QUEEN-WE WILL ROCK YOU 78.INXS-NED YOU TONIGHT 77.AEROSMITH-CRAZY 76.GEORGE MICHAEL-CARELESS WHISPERS 75.THE ROLLING STONES-ANGIE 74.STING-FRAGILE 73.THE DOORS-BREAK OF THROUGH 72.T.LOVE-WARSZAWA 71.A-HA -TAKE OF ME 70.DIRE STRAITS-SULTANG OF SWING 69.R.E.M.-LOSING MY RELIGION 68.MICHAEL JACKSON-THRILLER 67.U2-PRIDE(IN THE NAME OF LOVE) 66.GUNS N' ROSES-DON'T CRY 65.SINEAD O' CONNOR-NOTHING COMPARES 2 YOU 64.LED ZEPPELIN-KASHMIR 63.JOHN LENNON-WOMAN 62.THE CRANBERRIES-ZOMBIE 61.LIMP BIZKIT -BEHIND BLUE EYES 60.PERFECT-NIEPOKONANI 59.DEPECHE MODE -ENJOY THE SILENCE 58.NO DOUBT-DON'T SPEAK 57.WET WET WET -LOVE IS ALL AROUND 56.METALLICA-NOTHING ELSE METTERS 55.NIRVANA-SMELLS LIKE TEEN SPIRIT 54.REPUBLIKA-BIAŁA FLAGA 53.PINK FLOYD-MONEY 52.GUNS N' ROSES-KNOCKIN ON HEAVEN'S DOOR 51.THE POLICE-EVYRBREATH YOU TAKE 50.DIRE STRAITS AND STING-MONEY FOR NOTHING 49.OMEGA-DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH 48.U2-NEW YEAR'S DAY 47.STING-ENGLISHMAN IN NEW YORK 46.ROXETTE-THE LOOK 45.PINK FLOYD-SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND 44.PINK FLOYD-HIGH HOPES 43.TURBO -DOROSŁE DZIECI 42.AYA RL-SKÓRA 41.OBYWATEL G.C.-NIE PYTAJ O POLSKĘ 40.NIRVANA-COME AS YOU ARE 39.R.E.M.-EVYRBODY HURTS 38.PEARL JAM-JEREMY 37.U2-WITH OR WITHOUT YOU 36.THE BEATLES-YESTERDAY 35.JOHN LENNON/PLASTIC ONO BAND-IMAGINE 34.ABBA-DANCING QUEEN 33.RADIOHEAD-CREEP 32.EUROPE-THE FINAL COUNTDOWN 31.SZTYWNY PAL AZJI-WIEŻA RADOŚCI , WIEŻA SAMOTNOŚCI 30.BLACK SABATH-BLACK NIGHT 29.AC/DC-HIGHWAY TO HELL 28.DEEP PURPLE-SMOKE ON THE WATER 27.QUEEN-WA ARE THE CHAMPIONS 26.KULT-ARACHJA 25.TSA 51 24.METALLICA-THE UNFORGIVEN 23.GUNS N' ROSES-NOVEMBERRAIN 22.THE EGLES-HOTEL CALIFORNIA 21.PINK FLOYD- HEY YOU 20. MICHAEL JACKSON-BILLIE JEAN 19.KULT- DO ANI 18.ABBA-THE WINNER TAKE IT ALL 17.BOB DYLAN-KNOCKIN ON HEAVEN'S DOOR 16.PINK FLOYD-WISH YOU WERE HERE 15.ARCHAIN-AGAIN 14.METALLICA-WHISKY IN THE JAIR 13.U2-ONE 12.THE WHITE STRIPES-SEVEN NATION ARMY 11.KING CRIMSON EPITAPH 10.QUEEN-THE SHOW MUST GO ON 9.PERFECT-NIEPOKONANI 8.PINK FLOYD-ANOTHER BRICK IN THE WALL(PART2) 7.DZEM-LIST DO M. 6.LED ZEPELLIN-STAINWAY TO HEAVEN 5.THE DOORS-RIDERS ON THE STORN 4.CZESŁAW NIEMEN -DZIWNY JEST TEN ŚWIAT 3.PERFECT-AUTOBIOGRAFIA 2.U2 -ONE 1. DIRESTRAITS-BROTHERS IN ARMS
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

A to prawdopodobieństwo wynika z...?

Bo kilkanaście sporych zaskoczeń, czy wręcz sensasji przewidujesz:
96.ZZTOP-VIVA LAS VEGAS
95.U2-DESIRE
91.T' REX-CHILDREN OF THE REVOLUTION
89.AYARL-JAK ZE STALI I ZE SZKŁA
78.INXS-NEED YOU TONIGHT
77.AEROSMITH-CRAZY
71.A-HA -TAKE OF ME
63.JOHN LENNON-WOMAN
61.LIMP BIZKIT -BEHIND BLUE EYES
58.NO DOUBT-DON'T SPEAK
57.WET WET WET -LOVE IS ALL AROUND
56.METALLICA-NOTHING ELSE METTERS
55.NIRVANA-SMELLS LIKE TEEN SPIRIT
54.REPUBLIKA-BIAŁA FLAGA
46.ROXETTE-THE LOOK
34.ABBA-DANCING QUEEN
32.EUROPE-THE FINAL COUNTDOWN
31.SZTYWNY PAL AZJI-WIEŻA RADOŚCI , WIEŻA SAMOTNOŚCI
30.BLACK SABATH-BLACK NIGHT
27.QUEEN-WA ARE THE CHAMPIONS
20. MICHAEL JACKSON-BILLIE JEAN
18.ABBA-THE WINNER TAKES IT ALL
17.BOB DYLAN-KNOCKIN ON HEAVEN'S DOOR
14.METALLICA-WHISKY IN THE JAR
12.THE WHITE STRIPES-SEVEN NATION ARMY
7.DZEM-LIST DO M.
5.THE DOORS-RIDERS ON THE STORM
4.CZESŁAW NIEMEN -DZIWNY JEST TEN ŚWIAT
a także 2 razy NIEPOKONANI Perfectu ;-)
Awatar użytkownika
mara

Post autor: mara »

Stairway to heaven poza pierwszą trójką? (pomijam 2009r bo wtedy tak było ale U2 nie widzę na pierwszym więc zakładam przyjęcie normalnej kolejności propozycji) wypadnięcie Child in time?..no to ja już wolałabym żeby tego topu nie by..nie nie przejdzie mi to przez klawiaturę..każdy top jest dobry byle był.
pawel76

Zamiast perfectu niepokonani miejsce 60 będzie depeche mode i' feel you , NATOMIAST MIEJSCE 2 BĘDZIE DEP PURPLE CHILD IN TIME .PAWEL76
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Kto tu jest moderatorem tego dzialu? O… … … … No i ugryzlem sie pare razy w jezor. Chyba bede mial mnostwo roboty juz za kilka dni. Ale juz dzis ostrzegam, ze bede bezlitosny.

Panie i Panowie bardzo prosze, aby w nadciagajacej wzmozonej dyskusji nie bylo insynuacji, obrazania sie i kogos. Niech zapanuje dyplomacja.

Moge na Was liczyc?
piotrm80

Post autor: piotrm80 »

Witam wszystkich forumowiczów. Zarówno wyjadaczy jak i tych świeżych jak ja. Przyznam się że nigdy nie brałem udziału w głosowaniu na TOP WSZECH CZASÓW. Bynajmniej przez ostatnie dwa lata śledziłem notowania. A wszystko to za sprawą mojego przyjaciela Adama z którym znamy się od dzieciaka, który to jest zagorzałym zwolennikiem i słuchaczem tego wspaniałego przedsięwzięcia. To właśnie dzięki niemu dostrzegłem co do tej pory traciłem. Ale nie przedłużając chciałbym i ja wtrącić swoje trzy grosze. Otóż moje propozycje do Top’u to:
Steelover(1985) - "Forever", "Give It Up", "Need The Heat"
Helloween(1987-1988) – 'Keeper Of The Seven Keys", "Halloween", "You Always Walk Alone", "Rise And Fall", "Future World"
Pewnie moje typy nie trafią w gusta innych a tym bardziej do zestawienia bynajmniej chciałbym zwrócić uwagę pozostałych na inne ciekawe kapele. Na inny rodzaj muzyki nieco cięższej od prezentowanych ale za to jak wyrazistej. Prawdopodobnie większość słuchaczy nawet nie skojarzy tych zespołów a może wręcz przeciwnie pomogę komuś odświeżyć pamięć i wrócić do dawno nie słyszanych, zapomnianych utworów. Szczególnie polecam choć raz posłuchać grupy Steelover z niezapomnianym kobiecym wokalem co jest w tym rodzaju muzyki rzadkością jak i "Keeper Of The Seven Keys". No i oczywiście trzymam kciuki że Top w tym roku będzie no i że więcej piosenek zostanie odegranych w całości. Pozdrawiam słuchaczy jak i właścicieli Trójki!!!
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Post Piotra zapowiada raczej, że Topu w tym roku nie będzie, albo coś równie kontrowersyjnego się stanie. CHoć na przykład odsianie wszystkich kawałków polskich gdyby zrobiono, to bym był za. U siebie też właśnie tak zrobiłem. Bo jakoś nie widzę za bardzo sensu dublowania się piosenek z TW i PTW.

Przynajmniej tak mi to pachnie ;-) .
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Owczarek w ostatniej swojej audycji mówił, że do TWC przygotowują się koledzy i koleżanki... :-)
nie wiem do końca co to mogło znaczyć, ale jednak TWC będzie.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Moi Drodzy
Top bedzie. Niebawem rozpocznie sie glosowanie, a wyniki poznacie…
I to by bylo na tyle z mojej strony. W koncu nie jestem rzecznikiem Trojki tylko Administratora i Woznego Konserwatora tegoz forum w jednej osobie.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Jesteś bardzo tajemniczy i skłaniasz do propozycji korupcyjnych tych, którzy tych tajemnic nie znają ;-) .

Ważne żeby był.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Musisz mi uwierzyc na razie na slowo Miszon, ze Top bedzie. Ba, nawet wiadomo kiedy wyniki beda przedstawione na antenie. Niestety jak sami sie domyslacie sa pewne zobowiazania, ktorych nie mozna lamac, dlatego nie mam zadnego upowaznienia do udzielania takich informacji publicznie.

Ale…

Ale moge podgrzewac atmosfere, ha ha :twisted: Panie i Panowie zacznijcie juz ukladac sobie swoje listy, aby pozniej latwiej bylo Wam glosowac.

Na chwile obecna mozecie byc pewni tego, ze Top Wszech Czasow osiagnie pelnoletnosc co do liczby okreslajacej jego edycje. Nasluchujcie Trojki, zagladajcie na strony Trojki i na to forum, a wszystko bedzie sie w miare uplywu czasu rozjasniac, klarowac i pojawiac.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

I to jest dobra wiadomość. :)

A co do zmian w zestawie to zapewne za dużo się nie zmieni, więc nie ma co tutaj dywagować w tej kwestii.
pawel76

Piszac te listę pominąlem piosenkę grupy queen BOHEMIAN RHAPSODY. Ona będzie zamiast perfectu NIEPOKONANI na miejscu 9 , a więc 10 QUEEN THE SHOW MUST GO ON 9 QUEEN BOHEMIAN RHAPSODY. pawel76 :cry:
rafal92
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2010 r.

Post autor: rafal92 »

ufff Top będzie :D :D :D
A odnośnie zestawu - nie mam nic przeciwko temu żeby składał się i z 5000 utworów, przynajmniej zmniejszy się prawdopodobieństwo nieobecności jakiegoś z naszych faworytów i każdy będzie zadowolony. Zresztą dywagacje na ten temat nie mają większego sensu, gdyż pewnie pracownicy Trójki mają już swoją wizję nowego zestawu. Już za niedługo zobaczymy jak to będzie wyglądało :)
ODPOWIEDZ