Radiowa Lista Przebojów Programu I

Dyskusje wszelakie na temat innych zestawień, czyli nie samą Listą Przebojów Trójki człowiek żyje... ;-)

Moderatorzy: jollyroger72, jollyroger72

choroszcz

Re: Radiowa Lista Przebojów Programu I

Post autor: choroszcz »

twoje notatki i wiedza sa niesamowite. Co to 1978 juz co nieco pamietam , szczegolnie -koncowke lata .gdy sluchalo sie Lata Z radiem i popołudniowych audycji.
jeszcze jedno -Z ktorego roku pochodzi Linda Linda -zespołu Te Set

Nie mylic z Linda Bella Linda -Daniela Senta cruz , co ciekawe wreszcie zagrane w Lecie Z rADIEM
korek121970

Post autor: korek121970 »

Panie Marcinie, czy ten program z lipca 74 byl krecony w jakims plenerze? to moglby byc pierwszy recital Anny Jantar dla TVP nakrecony we Wroclawiu( m.in w Ogrodzie Botanicznym i pod budynkiem TVP), premiera miala miejsce 14 czerwca 1974, Anna zaspiewala tam na sto procent piosenke "Witaj mi", reszty nie wiemy, bo recital prawdpodobnie sie nie zachowal. Na pewno nie zaspiewala tam "Tyle slonca" bo zaprezetnowala je dopiero na festiwalu w Opolu, po 20 czerwca. Pamieta Pan jeszcze jakies piosenki z tego programu? Czyli Anna tam wiecej zaspiewala piosenek, spiewala moze m.in piosenke 'Twoje oczy.."? Kojarzy pan jakis program z jej udzialem z ta piosenka? Albo piosenkami "Moj tylko moj", czy "Po tamtej stronie marzen". Moze programy z serii "Przeboje swiata" z 75, gdzie wykonala covery przebojoz zagranicznych. Jesli chodzi o Kolobrzeg, to ona w 1974 zaprezetnowala piosenke 'Kiedy zolnierze wracaja" oraz rowniez "Nie zalujcie serca...". Pamieta Pan ten festiwal z jej udzialem w TVP? Moze debiutanckie Opole'73 gdzie wykonala przeboj "Najtrudniejszy pierwszy krok". A jakies nagrania telewizyjne z piosenka "Nic nie moze wiecznie trwac'. Jej wykonanie tego przeboju na festiwalu opolskim zostalo wyciete, ale podobno potem je wyemitowano, zreszta nakrecila tez podobno kilka teledyskow, ale malo o nich wiemy.
Jesli pan cos pamieta(wiem ze to mnostwo czasu juz minelo) bylbym baaaardzo wdzieczny za jakikolwiek szczegol, ogolnie za wszystko co w tamtych czasach mowiono o Annie, o jej wizytach w TV i radiu.
I bardzo dziekuje za ten informacje powyzej.
A tu umieszczam link do tej piosenki, o ktora mi chodzilo
http://www.youtube.com/watch?v=89F0sJBqlQA - pochodzi z 1977, znamy jedynie wersje live
a tutaj jest piosenka z 74 ze slowami 'Nie wrocisz do Itaki'' tytul piosenki "Odyseusz"
http://www.youtube.com/watch?v=QkCAokuGSyk
marcinparys11

Post autor: marcinparys11 »

Piosenkę zespołu Tee set (Lynda,lynda, malynda, ajlowju) usłyszałem pierwszy raz w knajpie i było to w marcu 1979, zresztą przebój ten chodził na wielu wieczorkach wczasowych. Wydany został na pocztówce dźwiękowej Tonpressu.
Piosenka zespołu Daniel Santa Cruz (był recital w TV) pochdzi sprzed 1977 roku.
Na temat Anny Jantar muszę trochę poszukać.
marcinparys11

Odpowiadając w temacie Anny Jantar - odsłuchałem tę piosenkę. Chyba mogłem ją kiedyś usłyszeć, ale zupełnie nie skojarzyłem. Sądząc po aranżacji, mogła być nagrana w latach 1974-76, ale oczywiście mogę się mylić. Ciekawe, skąd pochodzi wersja "live", podejrzewam, że z jakiegoś programu okolicznościowego (wiele takich było, o których chciałoby się zapomnieć). Mogę typować nawet festiwal w Zielonej Górze, ale nie mam pojęcia, czy piosenkarka kiedykolwiek tam występowała. Wierni fani pewnie wiedzą lepiej. Swoją drogą, utwór jest bardzo przebojowy.
Takim też utworem były "Twoje oczy...", którego nie doczekałem się zarówno w opisanym recitalu TVP z lata 1974, jak i na debiutanckiej płycie, i pamiętam to uczucie rozczarowania. Plenery z recitalu - jakiś park i jakaś budowla - mógłby to być nawet gmach TVP. Spodziewałem się piosenek wesołych, a "Witaj mi" jest typową spokojną, zresztą wszystkie takie były.
Z tego, co odtworzyłem, to w Wielkanoc 1975 odtworzono w TVP wykonanie "Hasta manana" w polskiej wersji Anny Jantar.
Wkrótce później na antenie pojawiły się dwa nietypowe chwytliwe nagrania : "Rosyjskie pierniki" (ze względu na kompozycję zagraniczną, ta piosenka nie mogła trafić na listy przebojów - taki był regulamin) oraz "Po tamtej stronie marzeń".
Zachował się z tego okresu (kolorowy!) teledysk "Kto wymyślił naszą miłość" ukazujący pełnię lata, choć piosenka ma tekst typowo jesienny. Jesienią 1975 w radiu chodził utwór "Ja nie mogłam mieć serc dwóch", a na liście od lata lansowano "Mój tylko mój". A programu "Przeboje świata" nie kojarzę.
Co do Kołobrzegu 1974 - nie oglądałem tego w bezpośredniej transmisji, ale odtworzono w całości w Dzień Ludowego Wojska Polskiego (12 października) tego samego roku. I to w porze największej oglądalności - w sobotę po dzienniku!
Utwór "Kiedy żołnierze wracają" chodził w Radiowym Magazynie Wojskowym (w niedzielny poranek) jeszcze wiosną 1974, więc musiała to być premiera z roku poprzedniego.
W 1979 w Opolu konferansjerzy zapowiedzieli piosenkę "Nic nie może wiecznie trwać" Anny Jantar z zespołem... Perfect.
korek121970

Czyli ta piosenka 'Przyjazń" byla w wersji studyjnej tak? Wersja live pochodzi z Frankfurtu, z festiwalu młodych w 1977 r. Wersje live wyemitowano podobno w radiu w Bialymstoku, poprzedzając ja wywiadem z Anny Jantar. Cóż, piosenka jest ciekawa sama w sobie, jednak nie znamy jej autorów. Jesli chodzi o programy okolicznosciowe, to żaluję ze tak mało o nich wiemy, bo można by było wiele ciekawych utworów znaleźć dzięki nim. Tak Anna wystapila dwa razy w Zielonej Gorze - w 1977(z Rosyjskimi piernikami) i w 1978(z Radosc najpiekniejszy lat i Zawsze gdzies czeka ktos). A pamieta pan jeszcze jakies utwory z tego recitalu z 1974 r?
Czy ten program z wielkanocy z 75 z piosenka Hasta manana - to byl klip na tzw. blue boxie? ANna trzymala np. pomarancze i pojawiala sie ona na wspomianym blue boxie. Inne przedmioty to wachlarz, kwiaty itd? Bo jesli tak to byl jeden z programow "Przeboje swiata". W sumie artystka wystapila w 5 takich programach z piosenkami" Hasta manana(z repertuaru Abby), Moze szukam tak jak ty oraz Ja nie chce z toba byc(z repertuaru Glorii Gaynor), Zabijasz mnie swoja piosenka (z repertuary Roberty Flack) oraz Zbieraj sie( z repertuaru Donny Hightower oraz Kati Kovacs).
Ciekawe sa te informacje o piosenkach lansowanych w 75 r.
Jesli chodzi o Kolobrzeg 74, to Anna wystapila tam w 3 koncertach:
- Premiery - Nie zalujcie serca dziewczyny, Kiedy zolnierze wracaja
-Koncert wspomnieniowy - Po ten kwiat czerwony
- Koncert laureatow - Nie zalujcie serca dziewczyny
Czyli ktory to kocnert mogl byc emitowany wtedy w listopadzie? Moze kojarzy Pan stroj - jesli pomaranczowa sukienka(taka jak podczas Opola'74) to premiery, a jesli spodnie i bluzka to Koncert laureatow.
Anna na 100% nie wystapila w Kolobrzegu w 1973.
korek121970

Jesli chodzi o Opole'79 to chodzilo mi o transmisje telewizyjna. Bo w radiu nie wycieto jej wystepu. A panu chodzilo o tv czy o radio? A widzial Pan kiedykolwiek lub sluchal wystepy JAntar z Opola'73, 75, 76?
Moze kojarzy Pan jeszcze jakies recitale, programy z Anna?
Moze przypomni Pan co mowiono w tv i radio po katastrofie 14 marca?
Bardzo dziekuje za informacje i przepraszam za pewien rodzaju klopot, ale jest pan rzetelnym zrodlem wiedzy o latach 70 i dzieku temu mozemy dowiedziec sie jak bylo te 30 lat temu. DZIEKUJE w imieniu fanow A.J
marcinparys11

Dziękuję i zwracam honor - co do Kołobrzegu. Ten program odtworzony w Dzień LWP to prawdopodobnie koncert laureatów, bo zabrzmiały tam takie hity jak "Witaj dniu" czy "Kochajmy orkiestry wojskowe" (znawcy tematu chyba rozpoznają od razu)
Natomiast dokopałem się do notatek z Opola 79 i wtedy transmisja TV odbywała się jak za poprzednich czasów, z jednodniowym poślizgiem. Koncert Przeboje Studia Gama zawierał 17 piosenek, które zapisałem słuchając radia. Nazajutrz obejrzałem w TV i z tej puli ubyło sześć, w tym też A.J. Natomiast w żadnym z trzech koncertów "Przeboje XXXV-lecia" piosenkarka nie występowała.
Z innych festiwali opolskich, które zapisywałem (od 1975 roku)i które pamiętam, w których występowała Anna Jantar, to były :
1973 - Najtrudniejszy pierwszy krok (w koncercie "Interpretacje" drugiego dnia, transmisja bezpośrednia)
1974 - Tyle słońca w całym mieście (otwierająca konkurs "Premiery" transmisja bezpośrednia)
1976 - Dzień bez happy endu i Staruszek świat (w koncercie jubileuszowym Polskich Nagrań, retransmisja)
1978 - Nie wierz mi, nie ufaj mi (w koncercie "Przeboje Studia Gama, transmisja bezpośrednia)
1979 - Nic nie może wiecznie trwać (w takim samym koncercie, transmisja w PR program I)
Jak widać, tych występów wcale nie ma tak wiele. Dodam, iż w 1977 roku zespół T.B.F.(tak mam zapisany skrót) zaśpiewał w koncercie Debiutów "Biały wiersz od ciebie" a w 1980 jakiś debiutujący wykonawca odśpiewał "Wielka dama".
Piosenka "Staruszek świat" została wykonana w 1975 roku w Sopocie i ten występ wielokrotnie odtwarzano po latach w telewizji. Innych występów z Sopotu nie kojarzę.
Natomiast w Kołobrzegu przebój "Nie żałujcie serca dziewczyny" piosenkarka wykonała jeszcze w roku 1979 w jakimś koncercie jubileuszowym (czego? nie było wtedy okrągłych rocznic poza 35-leciem PRL). Dziennikarz w jednej z gazet ten koncert, jak i cały festiwal mocno skrytykował, uznając za jaśniejszy punkt "znajdującą się w znakomitej formie Annę Jantar" (cytat nie jest dosłowny).
A co pisano po katastrofie - nie wiem, czy coś by oddało głębię przeżyć, bo był to szok dla wszystkich, nawet dla tych, którzy uważali, że artystka wykonuje banalne piosenki.
Obiecuję, że jeśli sobie coś przypomnę (też muszę poszukać w annałach) to zamieszczę. Pozdrawiam fanów.
marcinparys11

Kontynuując wątek piosenek z roku 1978 przytoczę wszystkie polskie tytuły, które trafiły na listę przebojów miesięcznika Non Stop (brakuje mi numeru styczniowego) w kolejności chronologicznej:
Trafić w czas - Krystyna Prońko
Wzejdę polnym makiem - Halina Frąckowiak i SBB
Spotkanie z życiem - Andrzej i Eliza
Dawno - Leonard Kaczanowski
Gaj - Maryla Rodowicz i Marek Grechuta
Oto stół - Elżbieta Adamiak
Zimowa ballada - Maciej Dzierżański
Dzień dobry Mr Blues - Ewa Bem
Jawność - Łucja Prus
Wieczorne spotkania - Zbigniew Wodecki
Czy ty oczu nie masz kochany - Ewa Bem
W cieniu dobrego drzewa - Krystyna Prońko i Leonard Kaczanowski
Jak minął dzień - Krzysztof Krawczyk
Co się stało z Magdą K - Zbigniew Hołdys
Chwile - Renata Danel
Osiedlowy klub samotnych - Maryla Rodowicz
Romanse za grosz - 2+1
W blasku słońca - Irena Santor
Ślady na piasku - Stanisław Wenglorz i Budka Suflera
Za szybą - Grażyna Łobaszewska
Kochałem panią - Seweryn Krajewski
Każdy as bierze raz - Ewa Bem
Jeszcze jeden dzień pracy - Krzysztof Klenczon
Gdy po trudnym dniu - Urszula Sipińska
Z dyskoteki czterdziestolatków - Zbigniew Hołdys
Biały latawiec - Wawele
Nie szkoda róż - Wawele
Płynąć - Urszula Spińska
Smutne ale prawdziwe - Renata Danel
Tylko mnie poproś do tańca - Anna Jantar
Chcę pokochać cię od nowa - Alicja Majewska
Głupi albo gra - Łucja Prus
Orkiestra klownów - 2+1
Kołysanka dla Mateusza - Elżbieta Adamiak

Piosenka Roku 1978 wg czytelników NonStopu
1. Remedium - Maryla Rodowicz
2. Ding dong - 2+1
3. Uspokojenie wieczorne - Exodus
4. Senna kołysanka - Krystyna Prońko
5. Windą do nieba - 2+1
Kompozytor : 1.Jóżef Skrzek 2.Czesław Niemen, 3.Seweryn Krajewski 4.Wojciech Trzciński 5.Zbigniew Wodecki
Autor tekstu: 1.Agnieszka Osiecka 2.Marek Dutkiewicz 3.Julian Matej 4.Wojciech Młynarski 5.Bohdan Loebl
Wokalistka : 1.Krystyna Prońko 2. Maryla Rodowicz 3.Grażyna Łobaszewska 4.Halina Frąckowiak 5.Lidia Stanisławska
Wokalista : 1.Czesław Niemen 2.Zbigniew Wodecki 3.Seweryn Krajewski 4.Józef Skrzek 5.Marek Grechuta
Zespół : 1.SBB 2.2+1 3.Czerwone Gitary 4.Exodus 5.Wawele
Grupa instrumentalna : 1.SBB 2.Krzak 3. Laboratorium 4.Kombi 5.Exodus
Talent : 1.Exodus 2.Kombi 3.Perfect 3.Krzak 5.Bajm
Płyta : 1.Teatr na drodze - 2+1 2.Idee fixe - Czesław Niemen 3. Buty, buty - Andrzej i Eliza
4.Geira - Halina Frąckowiak/SBB 5. SBB (4)
missisipilisly

Post autor: missisipilisly »

marcinparys11 pisze:Z innych festiwali opolskich, które zapisywałem (od 1975 roku)i które pamiętam
Witam, od jakiegoś czasu z przyjemnością śledzę ten wątek. Gratuluję hobby i podziwiam. Przy okazji mam pytanie odnośnie Opola 75. Dysponujesz listą Debiutantów tego festiwalu i piosenek, jakie zaprezentowali lub wykonawców innych festiwalowych koncertów?
A propos Anny Jantar, to jej piosenkę "Nie wierz mi, nie ufaj mi" wykonała jedna z debiutantek Opola 80. Chyba nawet wygrała.
korek121970

Anna Jantar oprocz tych, ktore Pan wypisal wystapila jeszcze w 1973 w koncercie Interpretacje z piosenka "Nocne mysli"(zastanawia mnie to, czy ten koncert emitowano w TV wtedy), w 1974 w kocnercie "Mikrofon i ekran" z tyle slonca, w 1975 w koncercie laueratow z piosenka "Tak wiele jest radosci"(wystep wycieto), w 1976 w kocnercie "Tip-top czyli zamiast dyskoteki" z piosenkami "Za kazdy usmiech", "Ja nie chce z toba byc" oraz 'Moze szukam tak ja ty"(ten kocnert byl emitowany tv).
Natomiast jesli chodzi o Sopot w 1975 wykonala jeszcze 'tyle slonca"(fragment jest na youtube.pl) oraz "dzien nadziei". Natomiast w 1976 odebrala Zlota plyte i dala minirecital, ktory znajduje sie na oficjalnej stronie annajantar.pl
Oczywiscie, bardzo dziekuje i licze ze przypomni sie panu jeszcze cos na temat Anny Jantar, na temat jest wystepow w TV i radio. I przychylam sie do prosby missisipilisly o wstawienie wykonacow koncertow Opola'75(jesli to nei bedzie problem:)
Pozdrawiam
marcinparys11

Dziękuję za uzupełnienia. Gwoli wyjaśnienia : festiwal opolski w 1974 roku oglądałem i bardzo mi się podobał, więc rok później postanowiłem zapisywać. I tu rozczarowanie - już w pierwszym koncercie (Przeboje sezonu) transmitowanego w TVP 26 czerwca prowadząca (Krystyna Sienkiewicz) zapowiedziała, że "dziś jest pechowy festiwal, bo trzynasty", na co partnerujący konferansjer spojrzał na zegarek i odpowiedział "Jak to, przecież dziś dwudziesty piąty". W ten sposób okazało się, że transmisja idzie z jednodniowym poślizgiem.
Najbardziej to się odbło na koncercie premier XIII KFPP, emitowanym 28.VI.1975 (sobota), który wyglądał tak :
Nie umiałam żyć jak inne - Zofia Kamińska
W tym domu straszy - Homo Homini
Już traz sam - Zbigniew Wodecki
Mój mężczyzna musi mieć swój styl - Pro Contra
Miłość jest jak niedziela - Ewa Bem
Chcę przy tym być - Stan Borys
Mały szary człowiek - Elżbieta Wojnowska
Tango retro - Wojciech Młynarski
przerwa
Bywaj nam Mary Ann - Andrzej Dąbrowski
Życzenia z całego serca - Skaldowie
Odkładana miłość - Alibabki
Zakochany bałwan - Andrzej Rosiewicz i Asocjacja Hagaw
Zaczynajcie beze mnie - Grupa I
A gdzie reszta? Na płycie Polskich Nagrań jest jeszcze pięć z jedenastu piosenek, których w TVP nie puszczono.

Na życzenie missisipisly - "Pierwszy raz w Opolu" (w drugiej części recital Danuty Rinn) w TVP 27.VI.1975
Żonie piękniejsze kupuj kwiaty - Michał Muskat
Spóźniony przechodzień - Układ
Dumka o Ornaszku - Barbara Książkiewicz
Jesień - Małgorzata Ostrowska
...
Zimowy pejzaż z kwiatem - Magda Bielecka
Bądź mym dopełnieniem - Grażyna Łobaszewska i S26
Zrozumieć ptaka - Elżbieta Błach
Bywają takie dni - Alicja Majewska
Oko za oko, ząb za ząb - Eden
missisipilisly

Wow, dzięki wielkie. Czyli tak jak przypuszczałem - w retransmisji wycięli prawie połowę (9) debiutantów. Przebojów sezonu pewnie też w całości nie pokazali. Cóż, za to nikt nie miał wtedy wątpliwości, że ważniejszy od debiutantów jest recital Danuty Rinn, który uchował się w całości. Cóż, taka była polityka...
Wielkie dzięki za pomoc :)
korek121970

Wow, ja również dziękuje. A możemy liczyć jeszcz na wykonawców kocnertu "Przeboje sezonu"?
Te poślizgi zwiazane z TV to w tamtych czasach rzecz naturalna. ALe zastanawia mnie jedno, czy TV ma te tasmy matki, na ktorych teoretycznie moglby byc cale kocnerty, bo oni wlasnie z takich tasm musieli wycinac wystepy. Jesli chodzi o koncert "Mikrofon i erkan" czyli inaczej "Koncert laueratow" to tak odbyl sie on 28 czerwca, a potem jeszcze raz go powtorzono 29 czerwca i to wlasnie ten pokazano w Tv.
kajman

Post autor: kajman »

marcinparys11 pisze:A co pisano po katastrofie - nie wiem, czy coś by oddało głębię przeżyć, bo był to szok dla wszystkich, nawet dla tych, którzy uważali, że artystka wykonuje banalne piosenki.
Cała katastrofa była szokiem, ale w takiej sytuacji nie liczy się co śpiewała.
Nota bene stała się wówczas bohaterką bardzo niesmacznego dowcipu.
kajman

marcinparys11 pisze:1. W tym domu straszy - Homo Homini
2. Miłość jest jak niedziela - Ewa Bem
3. Mały szary człowiek - Elżbieta Wojnowska
4. Życzenia z całego serca - Skaldowie
5. Zakochany bałwan - Andrzej Rosiewicz i Asocjacja Hagaw
6. Bywaj nam Mary Ann - Andrzej Dąbrowski
7. Tango retro - Wojciech Młynarski
8. Zaczynajcie beze mnie - Grupa I
9. Bywają takie dni - Alicja Majewska
10. Oko za oko, ząb za ząb - Eden
Jaki fajny zestaw piosenek w premierze:
1. Bardzo sympatyczny kawałek z odlotową pointą (nota bene wcześniej śpiewali najlepszą polską ekologiczną piosenkę ever).
2. Bem w świetnym utworze - ciepłym i pogodnym.
3. Wojnowska śpiewająca Bursę - piosenka zupełnie z innej bajki niż Opole jako takie.
4. Skaldowie już nie ci, co wcześniej, ale takie perełki im się przytrafiały.
5. A gdy zbudziło mnie światło dnia, spojrzałem dio lusterka, w lusterku pod kołderką leżał bałwan, to byłem właśnie ja. Hagaw określał się jako happy jazz, Rosiewicz świetnie się do tego dostosował, a to chyba tego kwintesencja.
6. To już mi się nie podobało, ale to był spory hicior.
7. Najgorsza chyba piosenka Młynarskiego. Nota benę śpiewał w tych czasach piosenkę, w której solidnie dokopał Jarockiej.
8. Tego utworu nie kojarzę, zresztą jak chyba większość kojarzą ją tylko z Radością o poranku.
A w debiutach:
9. Debiut Majewskiej i moim zdaniem najlepszy utwór w jej karierze.
10. Faktycznie coś takiego też śpiewali, ale najlepiej zapamiętałem inną: przyjdziesz, przyjdziesz, jasne, że4 przyjdziesz, będziesz mi gotować ryż, będziesz cicho spać jak mysz, tylko czemu ze mnie drwisz?
Schwarzgelber

Re:

Post autor: Schwarzgelber »

leszekno pisze:W notowaniu 10 mam niestety spore braki...

Notowanie 10 08.06.1985

1-3-3 Chiny - Universe (1 x 1)
2-1-9 Płynie w nas gorąca krew - Bajm
3-2-14 Sztuka latania - Lady Pank
4-4-8 Wakacje w Amsterdamie - Seweryn Krajewski
5-6-4 Samo życie - Dwa Plus Jeden
6-5-8 Znajdę Cię - Andrzej Rybiński
7-7-3 Kamikaze wróć - Papa Dance

Na miejscu 8 lub 9 zadebiutował utwór Banalna rzecz (c’est la vie) - Lady Pank
Dalszych pozycji nie mam...

Wypadły z notowania 9
??????
Tak się złożyło iż dopiero dziś trafiłem na ten wątek, lecz widzę iż (prawdopodobnie) dotychczas nie ma tutaj pełnego notowania 10. A że w swym czasie słuchałem (we Lwowie) na falach długich Polskiego Radia i przy okazji zapisywałem wyniki Radiowej Listy Przebojów, to mogę - choć późno - uzupełnić braki:

Notowanie 10 08.06.1985

1-3-3 Chiny - Universe
2-1-9 Płynie w nas gorąca krew - Bajm
3-2-14 Sztuka latania - Lady Pank
4-4-8 Wakacje w Amsterdamie - Seweryn Krajewski
5-6-4 Samo życie - Dwa Plus Jeden
6-5-8 Znajdę Cię - Andrzej Rybiński
7-7-3 Kamikaze wróć - Papa Dance
8-N-1 Mały Szu - Bogusław Mec
9-N-1 Banalna rzecz (c’est la vie) - Lady Pank
10-8-6 Bez grawitacji - Banda i Wanda
11-11-11 Wołam znów przez sen - Urszula
12-9-2 Nocny dyżur - Edyta Geppert
13-N-1 Prywatka w rabatkach, Kicia i ja - Trzeci Oddech Kaczuchy
14-10-5 I po co - Maryla Rodowicz
15-15-2 Naga noc - Zdzisława Sośnicka

Serdecznie pozdrawiam!
marcinparys11

Dziękuję za uzupełnienie notowania z czerwca '85. Jeżeli wytrwam w podawaniu wyników, to może natrafię na jakieś braki i też poprawię. Sam uzupełniłem kilka brakujących notowań.
Zapowiadane "Przeboje sezonu" Opole 75 tak, jak transmitowali w TVP
Moja awantura - Zdzisława Sośnicka
Czeka na nas świat - Andrzej i Eliza
Hej dziewczyno powiedz mi - Krzysztof Krawczyk
Kiedy dzień za nocą goni - Trubadurzy
Gdy przyjdziesz dzisiaj wieczorem - Edward Hulewicz
Niech moje serce kołysze ciebie do snu / Anioł i róża - Krystyna Prońko
Warszawa jest smutna bez ciebie - Jacek Lech
Słowo jedyne ty - Czerwone Gitary
Cień wielkiej góry - Budka Suflera
Komu weselne dzieci / Kukułeczka - Urszula śipińska
Wszystko kwitnie wkoło - Skaldowie
Jeśli chcesz to mi wierz - Roman Gerczak
Świat starych filmów - Pro Contra
Do łezki łezka / Piosenka przeciwko zasypianiu - Maryla Rodowicz
Kolega maj - Ewa Bem
Absolutnie - Wojciech Młynarski
Z których krwi krew moja - SBB
Dziewczyna perkusisty - Andrzej Dąbrowski
Na luzie / Bez pieniędzy - 2+1
Wiem że to miłość / Idzie miłość - Irena Santor

Uff, ale to były hity!
Gwoli uzupełnienia : w koncercie Premier przed "Mały szary człowiek" zapowiedziano "Teraz będzie trzynasta piosenka trzynastego festiwalu". Natomiast w radiu po megahicie Andrzeja Dąbrowskiego wystąpił Roman Gerczak z piosenką "Polski weeeknd" i ten utwór, podobnie jak i następny wycięto. Skaldowie wystąpili w czwartej kolejności po przerwie.
korek121970

Do kajmana:
Czy mógłby Pan przytoczyć ten dowcip?
Wiem, ze Pan nie przepada za twórczością Anny JAntar, ale może pamięta Pan jakies programy, wywiady w ktorych brala udzial. jesli pamieta bede wdzieczny za podzielenie sie z nami wspomnieniami.
A teraz tak ogólnie, uzupełniam na wikipedii strony festiwali opolkisch(w sumie to od 1963 r. do 1979) i jesli ktoś ma jakies ciekawe informacje na temat konretnych festiwali, moze jakis konkretnych wykonacow koncertow opolskich, bede wdzieczny za jakiekolwiek informacje.
kajman

marcinparys11 pisze:Uff, ale to były hity!
Jak dla mnie nie wszystkie, bo niektórych kompletnie nie pamiętam. A poziom zróżnicowany: od totalnego gniota Lecha po jedną z najlepszych polskich piosenek wszechczasów czyli Anioła i róży (przy czym tego zupełnie jako hit nie kojarzę w przeciwieństwie do drugiej piosenki Prońko, która była grana często także w wersji Kaczanowskiego).
korek121970 pisze:Do kajmana:
Czy mógłby Pan przytoczyć ten dowcip?
Po pierwsze tylko nie pan. Jestem po prostu kajman.
Co do dowcipu to nie wiem czy inne osoby na forum miałyby go ochotę czytać, bo był on chory. Już moim zdaniem lepszy jest chamski dowcip o Rodowicz i Niemenie.
Co do Jantar to nie potrafię pomóc bo interesowały mnie wtedy piosenki, a nie ich otoczka. Podobnie jest z festiwalami, ale tutaj być może będę mógł trochę pomóc. Nie wiem na ile posiadasz dokładne informacje, ale może coś Ci pomoże http://chomikuj.pl/wierant/Muzyka/Przeb ... PP+-+Opole. Tam jest sporo informacji.
korek121970

Heh te informacje juz miałem. Przyznam się, ze czekam glownie na wspomnienia, listy*(takie jak udostepnil marcinaparys) bo w internecie znajdziemy praktycznie tylko laureatow, a np. nigdzie nie znajdziecie wykonacow kocnertow "przeboje sezonu"....
missisipilisly

Marcinie, ogromne dzięki za informacje. Życzę wytrwałości w kontynuowaniu wpisów. Coby nie rozwalać głównego wątku, o Opole '80 i '81 dopytam przy okazji notowań list z tych lat. Pozdrawiam
marcinparys11

Czy mógłbym się dowiedzieć, na jakiej stronie można znaleźć informmacje o festiwalu opolskim właśnie z tamtych lat? Jeszcze się nie nauczyłem znajdować, ani zamieszczać cytatów, adresów internetowych itp. Kiedyś wszedłem na stronę w Wikipedii, ale tam nie przeczytałem niczego nowego poza tym, co zapisałem. A jeżeli coś pamiętam "przez mgłę", to mógłbym to odnieść do rzetelnych informacji.
Znalazłem też hasło "radiowa piosenka miesiąca" i znakomity wpis dotyczący 1973 roku. Próbowałem się tam zalogować, ale po kilku nieskutecznych podejściach zrezygnowałem. A może potrzeba wytrwałości? W końcu na tę stronę też nie od razu udało mi się włączyć.
A co do piosenki Jacka Lecha z 1975 roku - może nie jest to szczyt poziomu muzycznego, jednak określenie "Warszawa jest smutna bez ciebie" weszło do kanonu określeń, cytowanych np. przez redaktorów dzienników sportowych, gdy czołowy piłkarz Legii zmienił klub na zagraniczny.
Gdy się porówna piosenki z Opola 1975 i 1976, to widać, że rok później był znacznie gorszy festiwal pod każdym względem.

Co by nie powiedzieć, i tak najważniejszy w Opolu był koncert premier, gdyż była to duża porcja piosenek, które w nadchodzących miesiącach miały(by) stać się przebojami.
korek121970

Na wikipedii. Wpisuje Pan Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu i Pan ma...raz zdarzylo mi sie zadzwonić do Radia Opole i uzyskalem kilka informacji, np ze Karin Stanek w 1974 spiewala w koncercie Premier i XXX-lecia...
choroszcz

Post autor: choroszcz »

hej czekam na kolejne wydania ,
a takze na podpowiedz kiedy hitami były :
Linda -Te Set
Romantica -....., podobno hit festiwalu w Sopocie

co do wakacji 1978 przypominam sobie taki serial w telewizji ok 18 pt,,Thiery Smiałek '' czy na pewno to był ten rok ..prosze o potwierdzenie.
marcinparys11

Już wróciłem ze słowackich Tatr (piękna okolica, polecam!) i mogę uzupełnić zaległości. Piosenka zespołu Tee set - wczesna wiosna 1979, a Romantica - to przebój Sopotu'77 - krążyły nawet plotki, że Jose Velez zginął w wypadku.
Seriali telewizyjnych nie pamiętam, ale mogę pogrzebać w starych gazetach, które są gdzieś na strychu.
Przeczytałem wzmianki w Wikipedii o festiwalu w Opolu i postanowiłem wrzucić przebieg koncertu finałowego "Mikrofon i Ekran" z 1975 roku - wg transmisji TV :
Ciągle pada - Czerwone Gitary
Czeka na nas świat - Andrzej i Eliza
Powiem jak umiem - Łucja Prus
Zimowy pejzaż z kwiatem - Magda Bielecka
W tym domu straszy - Homo Homini
Zrozumieć ptaka - Elżbieta Błach
Bywają takie dni - Alicja Majewska
Zakochany bałwan - Andrzej Rosiewicz i Asocjacja Hagaw
Co się stało matko z moim snem - Czesław Niemen
Wrócą chłopcy z wojny - Maryla Rodowicz i Daniel Olbrychski
Nie umiałam żyć jak inne - Zofia Kamińska
Kolega maj - Ewa Bem
Odkładana miłość - Alibabki
Życzenia z całego serca/Wszystko kwitnie wkoło - Skaldowie
Bywaj nam Marry Ann - Andrzej Dąbrowski
Brzegi łagodne - Halina Frąckowiak i SBB
Anioł i róża - Krystyna Prońko
Idzie miłość - Irena Santor
Tango retro - Wojciech Młynarski
Dodam, że gdy po raz pierwszy przeglądałem stronę dotyczącą Opola (ponad rok temu), znajdowały się tam niepełne informacje na temat festiwalu w roku 1973. Teraz opisy są dużo bogatsze, a poszukiwanie tekstów źródłowych coraz trudniejsze. Osobiście pierwszy z festiwali, który pamiętam to z 1969 roku (włączone było radio "lampowe" u mojej babci, która powiedziała "Co za darcie kota za ogon", a to było "Na drugim brzegu tęczy" Breakout...)
ODPOWIEDZ